Buikpijn? Kokosolie kan wellicht uitkomst bieden bij ziekte van Crohn, coeliakie, spastische darm, maagpijn…

Kokosolie kan helpen bij buikpijn, maagpijn, ziekte van Crohn en coeliakieKokosolie bevat veel MCT’s, kleine moleculen die snel en gemakkelijk verteerd worden. Het is een goede keuze om lange vetzuurketens zoals maïs-, zonnebloem-, olijf-, en sojaolie te vervangen door kokosolie bij mensen die problemen hebben met de vertering. Vooral oudere mensen, kleine kinderen en mensen die nogal zenuwachtig van aard zijn. (3) Maar ook bij een spastische darm, colitis ulcerosa, gastritis, diverticulosis, chronische darmontsteking, ziekte van Crohn en opstopping. Voedingsstoffen worden dan minder opgenomen en het lichaam wordt belast met toxische stoffen uit de zieke darm die een constante druk op onze vitaliteit leggen. Vasten, ontgiften en kokosolie bieden hulp.

De apothekers J. Graedon en Dr. T. Graedon zeggen het volgende: ’Kokosnoot makronen (koekjes) helpen bij de ziekte van Crohn beter dan gelijk welk medicijn’. (86) MCT’s laten voedingsstoffen sneller en gemakkelijker opnemen in de darmen dan LCT’s. (87). Hoe langer de keten (bijvoorbeeld EPA en DHA van visolie), hoe moeilijker te verwerken voor de darmen. Hoe meer AA vetzuren (vlees) hoe meer ontstoken we het de darm maken. Een dieet rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren (bijvoorbeeld vette vis, zonnebloemolie, lijnzaadolie) belasten de darm het meest. (87) MCT’s uit kokosolie doen voedingsstoffen beter opnemen bij mensen met een gedeeltelijk of geheel verwijderde dikke darm (88). Dit komt omdat MCT’s heel kleine vetmoleculen zijn. Zo bevestigde een Belgische studie dat vitamine E in vetformules met MCT tweemaal beter wordt opgenomen dan in vetformules met uitsluitend LCT. (89)

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Een goede darmflora wordt prima opgebouwd met ongeraffineerde, vezelrijke voeding en onbehandelde groenten en fruit. Dragen ook bij: gefermenteerde voeding zoals zuurkool, andere gefermenteerde groenten zoals sommige pickles, inulinerijke groenten als schorseneren, aardpeer en ajuin, kombucha, kefir, chutneys, rauwe kazen, yoghurt met levende melkzuurbacteriën, gefermenteerde graanpudding, sommige wijnen, bieren en vinaigrette. Natuurlijk mogen deze niet gepasteuriseerd of verhit zijn anders zijn de heilzame bacteriën dood.

MCT’s uit Kokosolie voorkomen en genezen darmontstekingen bij bv ziekte van Crohn

kokosolie bij buikpijn, crohn en coeliakieKokosolie kan een grote bijdrage leveren om ontstekingen in het spijsverteringskanaal te voorkomen en te verlichten. Deze ontstekingen ontstaan vaak voor een deel als reactie van het lichaam op infecterende organismen. In een Britse studie op proeven met muizen is men tot de conclusie gekomen dat kokosolie het risico op ontstekingen drastisch kan verminderen en dat deze olie geschikt is om als therapie te gebruiken voor acute en chronische ontstekingsziektes. Kokosolie kan bijzonder nuttig zijn bij mensen die aan de ziekte van Crohn lijden, een ziekte waarbij de darmen ontstoken zijn of bij colitis ulcerosa, een gelijkaardige ziekte die de dikke darmen aantast.

Research heeft aangetoond dat de ontstekingswerende bestanddelen in kokosolie de irritatie van de darmen vermindert. Daarenboven gaan de antimicrobiële bestanddelen van kokosolie de virussen, bacteriën en eventuele schimmels bestrijden die bij deze ziekte de darmen belasten en een mede-oorzaak vormen.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Kokosolie beschermt bij coeliakie maar ook ideaal bij maagpijn, spastische darm en andere buikpijn

Mensen met glutenallergie (coeliakie) hebben vaak last van chronische ontstekingen en beschadiging van het slijmvlies van de darmwand. Dit vermindert de opnamecapaciteit van de darm, kan leiden tot diarree en kan bijzonder veel pijn doen. Kokosolie en kokosproducten kunnen door hun middellange vetzuurketens de darmwand beschermen en ontstekingsreacties tegengaan. De ontstekingswerende en voor een deel ook de antibacteriële-, antivirale- en antischimmelwerking van deze middellange vetzuurketen is bijzonder helend voor mensen met coeliakie.