Mct’s en Laurinezuur in extra vierge kokosolie vervangen antibiotica: tegen candida, schimmelinfectie, bacteriën, virussen…

Kies niet zomaar kokosolie, kies extra vierge kokosolie

Mct's en Laurinezuur in kokosolie tegen candida, schimmelinfectie, bacteriën en virussen. Ze vervangen antibioticaDe gangbare kokosolie is geraffineerd en wordt gemaakt van de copra van de kokos. Copra wordt bekomen door de pulp van de kokosnoot onder heel hoge temperaturen te drogen. Uit deze copra gaat men (dan door middel van solventen) kokosolie extraheren. Vervolgens gaat men ze bleken, ontgeuren en raffineren. Hierbij ontstaat een goedkoop product dat onze gezondheid schaadt! Wanneer dieren geraffineerd kokosvet krijgen waarin transvet ten aanwezig zijn en geen essentiële vetten, dan verhoogt dit behandeld kokosvet het cholesterolniveau bij deze dieren, aldus een voordracht gegeven door Mary Enig in 1996 in Vietnam.

Sterolen, lecithine, polyfenolen, carotenoïden, mineralen, vitamine E en andere plantaardige stoffen worden door het raffinageproces verwijderd. Nochtans hebben al deze stoffen hun reden. Vitamine E voorkomt het ranzig worden, carotenoïden beschermen tegen de zon, mineralen zorgen voor de groei en elektrische geleiding etc… Geraffineerde en geharde kokosolie smelt pas rond 30 à 37 °C en koudgeperste, extra vierge kokosolie rond de 25°C. Dat betekent dat geraffineerde kokosolie vrij vast is op lichaamstemperatuur hetgeen de gezondheid niet ten goede komt.Extra vierge kokosolie wordt bekomen door de pulp natuurlijk te laten fermenteren of mechanisch te persen. Extra vierge ruikt en smaakt naar kokos zoals extra vierge olijfolie naar olijven smaakt. Extra vierge is perfect vloeibaar bij 25°C en heeft een heel kleine moleculaire structuur. Bijzonder gezond en bijzonder goed opneembaar zowel via de darmen als via de huid.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Middellange vetzuurketens (MCT’s): kokosolie de rijkste bron van MCT’s

MCT’s zijn Medium Chain Trygliceriden oftewel middellange vetzuurketens. Deze vetten komen het meest voor in kokosolie en palmpitolie. De moleculen van MCT vetten zijn kleiner, ze worden snel afgebroken en hebben weinig energie en enzymen nodig om door ons lichaam opgenomen en gebruikt te kunnen worden. Ze hebben geen enzymen van de pancreas nodig. (22) Ook geen tussenkomst van de lever en de gal. Daarom zijn bv. mensen met leverproblemen beter af met MCT’s uit kokosolie omdat deze veel makkelijker verteerbaar zijn. In tegenstelling tot andere vetten worden MCT’s eerder als brandstof gebruikt dan als vet opgeslagen. (23) Daarom zijn MCT’s uit kokosolie zeer geliefd bij sportmensen en passen zij perfect in een vitaliteitsdieet.

Dankzij de helende eigenschappen van MCT wordt deze vaak gebruikt in ziekenhuizen bij zware brandwondenpatiënten en bij kritieke zieken. (17) Lange vetzuurketens zoals deze veel in visolie en plantaardige oliën voorkomen, worden eerder opgeslagen als vet en slechts in tweede instantie gebruikt als energie.

De antimicrobiële werking van MCT’s uit kokosolie

De evolutie heeft plant, dier en mens uitgerust met een aantal verdedigingsmechanismen om zich te weren tegen allerlei virussen, bacteriën, schimmels, enz. Kokosnoten groeien in een tropisch klimaat waar het krioelt van organismen die ons voortdurend aanvallen. Kokosnoten hebben zich hieraan aangepast door middel van hun middellange keten vetten en hebben een natuurlijk antimicrobieel systeem ontwikkeld. Ook moedermelk en melk van andere zoogdieren bevatten met laurinezuren MCT’s (middellange vetzuren) om hun pasgeborenen te beschermen. (Daarom vind je in boter ook een beetje MCT’s). Eén van de unieke karakteristieken van kokosolie is dat het antibacterieel, antiviraal, antischimmel en antiprotozoair voedsel is. (29,30)

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Kokosolie als natuurlijke antibiotica: de natuur geneest…

Waar kokosolie al gedurende generaties wordt geconsumeerd, weet men dat het een effectieve remedie is om wonden te genezen en dat het ontstekingswerende en antimicrobiële eigenschappen heeft. Sommige kokosolie-experten werken er hard aan om kokosolie officieel te laten opnemen als een neutraceutical, een voedingssupplement met een grote voedingswaarde dat chronische ziekten voorkomt of geneest. Inderdaad, kokosolie kan ons immuunsysteem versterken. Laurine-, capron-, caprine- en capryl- en myristinezuur, die meer dan 70% uitmaken van de vetzuren van kokosolie, beschermen ons tegen bacteriën, virussen, schimmels, gisting en protozoa. Door voedsel te gaan eten, klaargemaakt met kokosolie kunnen we onszelf beter gaan beschermen.

De verschillende krachtige antimicrobiële vetzuren, met o.a. laurinezuur, van kokosolie zijn:

  • 45% laurinezuur (een MCT met 12 koolstofatomen)
  • 10% caprinezuur (een MCT met 10 koolstofatomen)
  • 8% caprylzuur (een MCT met 8 C-atomen)
  • 0,5% capronzuur (een MCT met 6 C-atomen)
  • 8 à 12% myristinezuur (een LCT met 16 C-atomen)

Resistentie van antibiotica? Kokosolie biedt een bredere oplossing tegen bacteriën en schimmels

Als ons immuunsysteem goed werkt dan kan ons lichaam in de meeste gevallen zichzelf verdedigen en hebben we geen antibiotica of vaccinaties nodig. Trouwens veel van de ons omringende bacteriën en virussen zijn ‘vrienden’. Zonder hen is voor de mens geen leven mogelijk. Alleen al in onze darmen huisvesten zich tot 2 kg van deze kleine organismen. Door een grotere hygiëne heeft men de laatste 150 jaar belangrijke vooruitgang geboekt in de strijd tegen besmettelijke ziektes. Maar jammer genoeg kunnen we met al onze kennis toch niet voorkomen dat er nog epidemieën uitbreken. Zelfs nieuwe bacteriën of varianten van een oudere blijven een plaag voor de medische wetenschap. In de statistieken zien we dat sinds 1980 de doodsoorzaak van besmettelijke ziekten fors gestegen is. (38) Twee grote factoren zijn ongezonde voedingsgewoonten en een verkeerd en veelvuldig gebruik van antibiotica.

  • In vele westerse landen, Amerika voorop, proppen we ons vol met geraffineerd voedsel als suiker, witmeel producten en geraffineerde oliën. 80% van onze calorieën komt vandaag uit voeding zonder noemenswaardige voedingswaarde. Ze maken ons niet alleen dik maar ondermijnen ook onze weerstand.
  • Niet alleen mensen zijn grote antibioticagebruikers; ook in de vee-industrie wordt er kwistig met antibiotica omgesprongen! Hetgeen ervoor heeft gezorgd dat bepaalde bacteriën kunnen overleven en resistent worden tegen antibiotica. Resistente bacteriën kunnen levensbedreigende bacteriën worden.
  • Ook al kunnen antibiotica de bacteriën (geen virussen!) in ons lichaam elimineren, het blijven lichaamsvreemde substanties. Antibiotica betekenen een extra belasting voor lever, nieren, maag en darmen.
  • Antibiotica vernietigen ook de goede bacteriën in ons lichaam, zoals de ‘goede darmflora’, een complex van miljarden gunstige micro-organismen die in onze darm leven. Mogelijke gevolgen hiervan zijn niet alleen diarree, door het wegvallen van de beschermende laagje goede darmbacteriën worden we gevoeliger voor indringers. Ook kunnen schimmels, die normaal in bedwang gehouden worden, gaan opflakkeren. Kortom, ons immuunsysteem verzwakt.

Kokosolie kan een natuurlijke alternatief betekenen voor antibiotica. Kokosolie beschermt ons niet alleen tegen bacteriën, maar ook tegen virussen en protozoa. Kokosolie helpt er ook voor zorgen dat er geen schimmelinfecties kunnen ontstaan. Als je toch antibiotica gebruikt, doe jezelf dan een plezier met kokosolie om schimmelinfecties te voorkomen.

Kokosolie en schimmelinfecties: weg met Candida albicans…

Niet alleen kan kokosolie onze afhankelijkheid van antibiotica verminderen, kokosolie draagt eveneens bij tot een gezonde balans in onze darmflora. Eén van de ontmoedigende neveneffecten van medicatie en antibiotica is dat zij niet alleen slechte, maar ook goede bacteriën doden en zo tevens schimmelinfecties veroorzaken.

Landen waar veel kokosnoten gegeten worden zijn meestal landen waar veel schimmels voorkomen. India, Sri Lanka, Indonesië, Polynesië en de Filippijnen zijn zulke landen en opvallend is dat er desondanks weinig schimmelinfecties bij de mensen voorkomen. (111). Polynesische vrouwen bijvoorbeeld, hebben zelden tot nooit last van schimmelinfecties.

Het meest gekende natuurlijke geneesmiddel voor schimmels is caprylzuur, een vetzuur van de middellange keten dat ook in kokosolie aanwezig is. De universiteit van IJsland heeft een grote studie verricht naar de doeltreffendheid van hoge concentraties laurinezuur en caprinezuur. (9) Zij ontdekten dat caprinezuur het snelste en meest effectieve vetzuur was om de schimmel Candida albicans te bestrijden. Maar bij lage concentraties was laurinezuur het meest actief en dit ook na een reeds langere incubatietijd. Caprylzuur kwam op de derde plaats. (98) Deze drie vetzuren komen rijkelijk voor in kokosolie. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat MCT’s uit kokosolie schimmels doden zoals Candida albicans (106)

Het ‘afsterf-effect’ of de ‘reactie van Herxheimer’ bij schimmelinfectie en candida

Drie lepels per dag, telkens één bij of voor de maaltijd, doet het schimmelbestand in de darmen verdwijnen. Door het massaal afsterven van schimmels zoals Candida albicans kan je wel tijdelijk hoofdpijn, huiduitslag en diarree ervaren. Men noemt dit ‘afsterf-effect’ ook wel ‘de reactie van Herxheimer’. Door het snel doden van micro-organismen komen namelijk toxische stoffen vrij uit de schimmels. Deze minder aangename reactie is wel een teken dat je goed bezig bent bij het vernietigen van schimmels.

Kokosolie is een evoluerend natuurlijk breedspectrum antibioticum én het doodt virussen en schimmels

Chemische antibiotica? Ga voor natuurlijke antibiotica met extra vierge kokosolie

kokosolie bij candida en schimmelinfectieEens ze zijn ontwikkeld, blijven chemische antibiotica steeds dezelfde stoffen. Antibiotica doden alleen de nog niet-resistente bacteriën. Aangezien bacteriën zich steeds aanpassen in hun drang te overleven, worden huidige antibiotica vroeg of laat zinloos. Hoe groter de druk op de bacterie, hoe sneller ze zich aanpassen. Hoe meer antibiotica worden gebruikt, hoe ‘slimmer’ we bacteriën maken. Vandaar dat ziekenhuizen broedkasten zijn van nieuwe varianten: ‘hospitaalbacteriën’.

Voor en na bijna elke operatie worden antibiotica gebruikt. Een antibioticum dat vandaag wordt ontwikkeld zal in de toekomst grotendeels zijn waarde verloren hebben. Anders is dit met kokosolie. Kokosolie is een natuurproduct dat zich samen met zijn omgeving aanpast in zijn drang om te overleven. De moraal: veelvuldig gebruik van antibiotica zal op lange termijn bacteriën een voorsprong geven op de mens. Verhoog je gezondheid, neem kokosolie en je lichaam doet de rest.

Welke bacteriën en virussen doodt laurinezuur dat in extra vierge kokosolie zit?

Monolaurinezuur ontmantelt de vetmembranen van virussen en maakt bacteriën en schimmels passief. Ze lost als het ware de beschermende vetlaag op, het omhulsel van bepaalde virussen en bacteriën, waardoor het menselijk immuunsysteem de kans krijgt om het werk af te maken. Laurinezuur heeft van alle verzadigde vetten de grootste antivirale werking, meer dan caprylzuur of mysterinezuur. (82) Kokosolie heeft een positief effect op tumoren, seksueel overdraagbare ziekten, meningitis en kan zelfs tandbederf met 80% verminderen.
Wereldwijd zijn er ongeveer 50 miljoen nieuwe gevallen van mensen die besmet zijn met Chlamydia trachomatis (de meest overdraagbare seksuele ziekte) die door monolaurinezuur kan uitgeschakeld worden..

Extra vierge kokosolie tegen schimmels, virussen en bacteriën herstelt de algemene gezondheid

Als slechte bacteriën, virussen en schimmels in ons lichaam door kokosolie gedood worden, zal de algemene gezondheid stijgen. Want een overdaad aan slechte bacteriën, virussen en schimmels kunnen ons uitputten, kunnen ons chronisch moe en ziek maken, belasten onze weerstand en veroorzaken veel kwaaltjes en ziekten. Door kokosnootolie aan je dieet toe te voegen zal je van meer energie kunnen genieten. Volgens Dr. Mary Enig zou een volwassen mens om therapeutische doeleinden dagelijks 24 gram laurinezuur moeten consumeren. Dit komt neer op 3,5 eetlepels kokosolie per dag.

Extra vierge kokosolie en de prostaat

Een ander potentieel gebruik van kokosolie, kan de behandeling zijn van goedaardige prostaatvergroting bij mannen (BPH of benigne prostaathypertrofie). Momenteel is er een zeer populaire behandeling van kruiden voorhanden, namelijk de bessen van de zegepalm (Sabal serrulata of Serenoa repens). Deze bessen bevatten vetachtige componenten die de omzetting van testosteron naar het sterk prostaatgroeibevorderende DHT belemmeren en zo de prostaatvergroting helpen tegengaan. Het actieve bestanddeel van deze bessen is de vetfractie, die vooral vetzuren met een middellange keten bevat. Daarom zou kokosolie, welke rijk is aan MCT’s een positief effect kunnen hebben op prostaat. (4)