“Wellness betekent letterlijk ‘gezondheid’. Wellness is een combinatie van ‘Well being`en ‘Fitness’. Het woord wordt gebruikt als verzamelbegrip voor alles wat met ontspanning, genieten, rust en herstellen te maken heeft. Wellness gaat over je fit voelen, nieuwe energie krijgen en gelukkig zijn. Er wordt ook wel eens een holistische betekenis aangegeven. Wellness omvat dan zowel de lichamelijke als de sociale, emotionele, intellectuele en spirituele gezondheid van de mens. Over het algemeen heeft wellness alleen betrekking op lichamelijk welzijn. Hieronder vallen eveneens de preventieve vormen van gezondheidszorg, zoals fitness en beweging, voeding maar ook meditatie en ontspanningsoefeningen.” Liesbeth de Vries, praktijk voor voetzonereflex-therapie en wellness

wellness met kokosolie ontspannen liggen in een hangmat met uitzicht over water en palmbomen
Wellness betekent letterlijk ‘gezondheid’. Wellness is een combinatie van ‘Well being`en ‘Fitness’.

26 fantastische en verrassende wellness voordelen van biologische extra vierge kokosolie:

1. Kokosolie verlicht allergische symptomen

Elke seizoen kan voor mensen met allergieën telkens een uitdaging zijn. Biologische kokosolie kan op verschillende manieren verlichting brengen. Zijn antivirale, antibacteriële en antimicrobiële werking helpt. Zijn ontstekingsremmende en anti-histamine eigenschappen verlichten de allergische reacties.

2. Kokosolie scherpt het helder denken

Cafeïne geeft een boost van korte duur. Koudgeperste kokosolie geeft een boost voor lange duur. De droge materie in je hersenen bestaat voor 30% uit vet. Logisch dat gezonde vetten je hersenen verzorgen en zodoende de bouwstenen geeft om alert te zijn. Doe kokosolie in je thee of koffie. Wake up your brain! Uit kokosolie haalt je lichaam ketonen, de ideale brandstof als hersen booster.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

3. Kokosolie verbetert de bloedcirculatie

Ga liefst proactief te werk met elke dag kokosolie en af en toe afgewisseld met een andere koudgeperste olie. Kokosolie voorkomt oxidatie van vetzuren in je bloed. Waardoor de bloed- en haarvaten minder te lijden hebben. Hierdoor krijgt plaque minder kans en kan je bloed vrij circuleren. Bloed dat beter circuleert, verbetert het energie niveau en zorgt voor een betere bevoorrading van al je cellen.

houten pop op toilet kokosolie helpt tegen constipatie
Kokosolie vermindert constipatie, helpt aambeien genezen, help bij prikkelbaar darmsyndroom en kalmeert colitis en de ziekte van Crohn

4. Kokosolie vermindert constipatie

Constipatie is gemeengoed geworden, maar niet normaal. Stress, te weinig beweging en slechte eetgewoonten zijn verantwoordelijk voor constipatie. Minstens 1 keer per dag een grote boodschap is een must. Een transit van 24 à 48 uur is perfect. Extra vierge kokosolie helpt een vlotte stoelgang, samen met vezelrijke voeding. Kokosolie herstelt ook het darmslijmvlies.

5. Kokosolie helpt aambeien genezen

Volgens de Mayo clinic kampt 50% van de personen ouder dan 50 met enige vorm van aambeien. Lang op het toilet zitten en moeten persen doen er niet goed aan. Gezonde vetten, voldoende vezels en beweging, voorkomen en genezen aambeien. Koudgeperste kokosolie helpt bij een ongewenste darmflora en verminderd ontstekingen die optreden bij pijnlijke aambeien. Het eten van kokosolie en uitwendig aanbrengen van kokosolie is de boodschap.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

6. Kokosolie help bij prikkelbaar darmsyndroom

Spastische darmen of colitis door stress leidt vaak tot ernstige ontstekingen in de darmen. Dat kan licht irriterend zijn, vervelend tot heel pijnlijk, waardoor je energie wegsmelt. Kokosolie kan beschermen, is antimicrobieel en zal onze immuniteit versterken door de darmen te herstellen. Kokosolie versterkt de lever, zodat deze beter schadelijke stoffen kan neutraliseren, verbetert de darmflora en geneest de ontsteking in de darm, zowel de dunne als de dikke.

7. Kokosolie kalmeert colitis en de ziekte van Crohn

Beide ziekten worden iets anders benaderd. Grotendeels komen ze overeen. Ze vinden hun oorsprong in de darm en kunnen ongemakken veroorzaken in de maag. Ontstekingen die pijn doen. Witte bloedcellen die de voering van de darm aanvallen. Diarree, koorts, hoofdpijn, leverpijn en gewrichtspijn zijn uitingen. De ontstekingsremmende werking van kokosolie, evenals de vlottere vertering en de beschermende werking in de darmen, doen wonderen.

Kokosolie vermindert de kans op infecties van de luchtwegen, vermindert de duur van de verkoudheid en verzacht keelpijn.
Kokosolie vermindert de kans op infecties van de luchtwegen, vermindert de duur van de verkoudheid en verzacht keelpijn.

8. Kokosolie vermindert de kans op infecties van de luchtwegen

Verkoudheid, griep, een snotterende neus, ademhalingsproblemen of ratelende longen, krijgen minder kans met biologische kokosolie. Kokosolie heeft een ontstekingsremmende werking op de sinussen en elders. Bovendien kan kokosolie bacteriën en virussen met een vet beschermlaag onschadelijk maken.

9. Kokosolie vermindert de duur van de verkoudheid

Dr. Kabara heeft wetenschappelijk aangetoond dat extra virgin kokosolie vele virussen, bacteriën en schimmels onschadelijk kan maken. Ook is het voldoende wetenschappelijk aangetoond dat kokosolie ons immuunsysteem versterkt. Resultaat: een verkoudheid duurt minder lang. Medicijnen kunnen bacteriën doden (geen virussen), maar het herstelproces wordt gemiddeld verlengd tot 10 dagen. Vaccins voorkomen soms verkoudheden of griep, maar hebben ook altijd bijwerkingen.

10. Kokosolie verzacht keelpijn

Keelpijn is pijnlijk en kan zo slapen, slikken en spreken ongewenst bemoeilijken. Virgin kokosolie heeft ziekte bestrijdende eigenschappen. Veel soorten bacteriën en virussen hebben geen kans van overleven door kokosolie. Kokosolie heeft daarnaast ook nog ontstekingsremmende werking. Van zodra kokosolie de keel bereikt en smeert, begint de pijn te minderen.

kokosolie helpt tegen depressie
Kokosolie verlicht depressie en helpt angstaanvallen voorkomen en verminderen.

11. Kokosolie verlicht depressie

10,1% van de westerse bevolking kampt met enige vorm van depressie. Financiële ongerustheid, familiale problemen, werkstress en omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol. Kijken naar het probleem is het begin van de oplossing. Kokosolie maakt het je gemakkelijker door zijn immuun versterkende, zuiverende en gezondheidsbevorderende eigenschappen.

12. Kokosolie helpt angstaanvallen voorkomen en verminderen

Meer dan 15% van de bevolking heeft last van angst en angstaanvallen. Heel uitlopende zaken veroorzaken dit. Wat vaststaat is dat de hersenen reageren. Goed werkende hersenen verminderen en voorkomen angstaanvallen. Kokosolie levert de hersencellen stabiliteit en minder ontstekingen. Ontstekingen in de hersenen kunnen volgens de psychiater Kelly Brogan leiden tot angsten en depressie.

13. Kokosolie hardt je tanden

Koudgeperste kokosolie zorgt dat calcium en magnesium – nodig voor sterke tanden – beter worden opgenomen enerzijds en anderzijds beschermt biologische kokosolie de tanden door haar bacterie-, virus- en schimmeldodende kracht. Het lichaam kan bij een tekort aan mineralen deze halen uit de tanden, om ze bijvoorbeeld af te geven aan (de mineralen van) het hart. Daarom is een goede opneembaarheid van mineralen, met de hulp van bijvoorbeeld kokosolie, belangrijk.

14. Kokosolie stoot infecties van insecten af

Insectenbeten kunnen vervelend zijn en infecties veroorzaken. DEET in muggenmelk is schadelijk. Koudgeperste biologische kokosolie gaat ontstekingen tegen, verzacht jeuk en uitslag en heeft een antivirale en antibacteriële werking. Kokosolie biedt zo de oplossing. Je kan het effect versterken door aan de kokosolie nog 2% tot 10% essentiële olie van kruidnagel en kaneel toe te voegen.

15. Kokosolie gaat schimmelinfectie tegen zoals bij schimmelnagel

Volgens een artikel in de Science Daily uit 2013 sterven 1,3 miljoen mensen jaarlijks aan schimmelinfectie. Schimmelinfectie kan de hersenen, longen, hart en andere organen aantasten. De Journal of Medical Food uit 2007 adviseert kokosolie sterk aan om schimmelinfecties te voorkomen en genezen. Zoals je weet bevat kokosolie MCT’s (middellange keten vetzuren) die schimmels kunnen doden. Zo wordt een schimmelnagel genezen binnen de maand door kokosolie te eten en elke dag 2 keer op en rond de nagel te smeren.

16. Kokosolie reguleert candida, zoals vaginale schimmelinfectie

Candida is een infectie veroorzaakt door een gist. Vrouwen hebben er vaak last van, zeker na een antibioticakuur. Maar candida kan overal neerslaan, onder de oksel, in de spijsvertering, luchtwegen en in de urinewegen. Verschillende wetenschappelijke studies hebben de positieve werking van kokosolie op schimmel of gist uitvoerig bewezen. Een Nigeriaanse Universiteit en hospitaal stelde dat pure kokosolie candida infectie beter oplost dan medicijnen met hun bijwerkingen.

17. Kokosolie om spruw te behandelen

Spruw is een minder gevaarlijke, maar lelijke infectie in de mondholte. Baby’s en kleine kinderen hebben daar het meest last van. De witte zweertjes in de mond kunnen het spijsverteringskanaal aantasten en de slokdarm. Een cortisone behandeling kan spruw veroorzaken en kokosolie kan spruw genezen. Behalve kokosolie consumeren is het sterk aangeraden om meermaals daags de mondholte in te smeren met biologische kokosolie.

18. Kokosolie vecht tegen gist infecties

Stekende pijn van gist (schimmel) infecties. Sterke medicijnen vol met chemicaliën vernietigen de ontsteking en lossen de pijn op. Biologische kokosolie heeft hetzelfde effect zonder chemische troep. De vetzuren in kokosolie werken antischimmel en antigist. En als extra anti-histamine voor minder allergische reactie en als probiotische werking voor een goede darmflora. Een sterkere weerstand. Kokosolie eten en aanbrengen op de huid waar de infectie zich voordoet.

19. Kokosolie herstelt urineweginfectie of blaasontsteking

Urineweginfectie is een bacteriële infectie. Urineren kan pijn doen. De urine is troebel en stinkt, soms gaat het gepaard met overgeven, koorts en misselijkheid. Eenvoudig te behandelen met antibiotica. Met als gevolg een schimmelinfectie en darmen die niet functioneren. Eenvoudiger is kokosolie met veenbes sap (cranberry). Even afdoend en veel gezonder.

20. Kokosolie voorkomt neusbloedingen

Neusbloedingen zijn niets ernstig. Stoppen met bloeden gebeurt in 99,9% van de gevallen. Mensen met bloedverdunners bloeden veel langer. Om droogheid in de neus te voorkomen, kan een doekje, papiertje of wattenstaafje gedrenkt in kokosolie een oplossing bieden.

21. Kokosolie elimineert luizen

Een studie uit 2002, gepubliceerd in the Medical Association Journal, behandelde 119 schoolkinderen met kokosolie en essentiële olie van anijs en ylang-ylang met 92% succes ratio. Bekrachtig de behandelingen door het haar eerst te behandelen met appelazijn. Vervolgens kam je de eitjes eruit. Wrijf je hoofd volledig in met een kopje kokosolie met 20 druppels anijs en ylang-ylang essentiële olie. Laat 12 uur intrekken. Vervolgens was je je haar en kamt het nogmaals grondig. Klaar is kees, zonder chemische stoffen van de apotheek.

Vrouw lekker aan het slapen in een bed door kokosolie
kokosolie verbetert slaap.

22. Kokosolie verbetert de slaap

The American Cancer Society kwam tot de bevinding dat mensen die 7 uur slapen langer leven dan zij die aanmerkelijk minder of beduidend meer slapen. Heb je een hoofd vol zorgen? Een massage met kokosolie voor het slapen gaan, doet wonderen. Probeer het.

23. Kokosolie als drager olie voor massageolie

Veel goedkope massageolies zijn afkomstig van petroleum en chemische geuren. Deze zijn toxisch. Gezonder en heel weldoend is kokosolie als basisolie, verrijkt met je natuurlijke lievelingsgeur van essentiële olies. Biologische kokosolie voedt de huid en zorgt dat de huid voldoende vocht vasthoudt. Zalig! Alleen maar voordelen.

24. Kokosolie geneest en voorkomt oorinfecties

Oorinfecties gaan voor 90% vanzelf over. Ook bij baby’s en kindjes waar oorontstekingen veel voorkomen. Dwaas zijn artsen die direct ingrijpen met antibiotica of zelfs direct operaties voorstellen. Er is veel bangmakerij, zoals bij een griepvaccin. Veelvuldige antibiotica kuren laten oorontstekingen keer op keer wederkeren en tast onze weerstand aan. Veel gemakkelijker zijn wattenstaafjes, gedrenkt in kokosolie. Nog beter maak je ze door de kokosolie te mengen met kruidnagel en kaneel olie. In en rond de oren aanbrengen, elke 2 uur. Oorpijn verdwijnt na 4 à 8 uur als sneeuw in de zon.

25. Kokosolie verzacht stress en laat je dromen van een tropische vakantie

De geur van kokos associeer je met tropische eilanden, sereniteit, plezier en ontspanning. Dat doet de geest goed die dagelijks overladen wordt met 1001 dingen. Besef dat qua kokosolie alleen extra virgin biologische kokosolie dit effect kan hebben. Gefractioneerde, geraffineerde of ontgeurde olie kan dit niet. Bijkomend zorgt kokosolie ook voor perfecte hydratatie van de huid. Breng kokosolie aan en geniet. Wrijf ook gevoelige plaatsen van je lichaam in, bijvoorbeeld de oorlellen, binnenkant van de polsen, ellenbogen en enkels.

26. Kokosolie verlicht de ongemakken bij artritis

Meer dan 20% van de bevolking en meer dan 50% van de personen boven de 65 jaar heeft enige vorm van artritis of reuma en ervaart pijn en beperkingen in beweging.

Hoe voeg je kokosolie toe aan je dieet en hoeveel gebruik je?

Bak met kokosolie, doe kokosolie in smoothies en koffie. Probeer minstens 1 eetlepel en maximaal tot 3 eetlepels per dag te consumeren. Verkies voor je gezondheid extra vierge kokosolie (ook rauwe of koudgeperste kokosolie genoemd) boven ontgeurde kokosolie. Koop bij voorkeur biologische extra vierge kokosolie. Je lichaam en je geest zullen je dankbaar zijn.