Zwanger of een baby? Extra kokosolie met laurinezuur en omega 3 wanneer je borstvoeding (moedermelk) geeft

Laurinezuur wordt vrijgemaakt in de huid om ons lichaam te beschermen tegen microben. In de moedermelk is laurinezuur aanwezig om de baby te helpen beschermen tegen infecties. Laurinezuur in kokosolie beschermt ook de mensen in de tropen tegen infecties. Kokosolie bevat het meeste laurinezuur van alle vetten of oliën. Maar liefst 45% van kokosvet is laurinezuur. Laurinezuur wordt in het lichaam omgevormd tot monolaurinezuur. Dit monolaurinezuur doodt vele bacteriën en virussen met een beschermende vetlaag. Doch enkele studies hebben uitgewezen dat laurinezuur op zichzelf ook antimicrobiële eigenschappen heeft. (81) De Berkeley-school bevestigde in een nieuwsbrief dat laurinezuur zelfs de lever beschermt en ontsteking helpt tegengaan.

Denk aan je baby, ook wanneer je zwanger bent, en kies gezonde vetten als omega 3 en kokosolie

Geef je borstvoeding of ben je zwanger?Ook gezond om kokosolie en omega 3 te nemenMoedermelk bevat 45 à 50% verzadigd vet, 35% mono-onverzadigd vet en 15 à 20% MOV’s (omega-3 en omega-6). Normaal bestaat 18% van de moedermelk uit laurine- en caprinevetzuren, die de foetus en de baby helpen beschermen tegen infecties van schimmels, bacteriën, virussen en protozoa (35). Vandaar dat baby’s die geen moedermelk krijgen sneller ziek worden dan zij die moedermelk krijgen van gezonde moeders. Dit niveau aan beschermende vetzuren kan terugvallen naar amper 3% bij moeders die vetarm eten en veel junkfood eten met transvetten. (1998, Am. J. of Clin. Nutrition).

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Het toevoegen van kokosolie en kokosproducten aan de maaltijd van de moeders kan deze niveaus van beschermende vetzuren doen stijgen tot 27%. (119) Zo zijn de moeder, de foetus of de baby beter beschermd tegen infecties.

Vele voedingsdeskundigen beschouwen kokosolie als een zeer goed voedingsmiddel voor baby’s omwille van het hoog gehalte laurinezuur dat men terugvindt in kokosolie. Kokosolie bevat bovendien ook nog caprine-, capryline-, capron- en mysterinezuren met dezelfde beschermende functies (samen meer dan 70% van het kokosvet). Daarenboven is extra vierge kokosolie ook heel licht verteerbaar en belast het nauwelijks de pancreas, de lever en de gal. Organen die bij baby’s trouwens nog in volle ontwikkeling zijn.

Ook omega-olie met omega 3, omega 6 en omega 9 goed voor baby’s

Naast extra vierge kokosolie doen zogende moeders er ook verstandig aan om een 1⁄2 tot 1 eetlepel bioplantaardige omega 3/6/9 tot zich te nemen. Omega-3 en -6 zijn nodig voor de vorming van gezonde ogen en voor de hersenontwikkeling van foetus en baby. De laatste drie maanden van de zwangerschap verdrievoudigt de hersenmassa van de foetus en vanaf de geboorte tot de leeftijd van 1 jaar groeien de hersenen van 350g tot 1 kg. MCT vet uit kokos, cholesterol en omega-3 en -6-vetzuren zijn wat deze hersenen nodig hebben. De droge massa van de hersenen bestaat trouwens voor 60 à 80% uit vetten.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Advies: omega 3, 6 en 9 voor zwangeren en moeders met pasgeboren baby’s

Advies zwangere moeders of moeders die de borst geven: 1 tot 3 eetlepels extra vierge kokosolie met rode palmolie per dag en 1 eetlepel plantaardige omega 3/6/9 met voldoende natuurlijke vitamine E en carotenoïden. Uiteraard 100% bio en koudgeperst.
Advies voor baby’s tot 2 jaar die de borst niet meer krijgen: 1 à 3 kleine dessertlepeltjes kokos- met rode palmolie per dag, spreiden over de maaltijden en 1 à 2 kleine dessertlepeltjes plantaardige omega 3/6/9. Uiteraard 100% bio en koudgeperst.