Kokosolie als natuurlijke huidverzorging bij eczeem, psoriasis, een droge huid…

Kokosolie ideaal als natuurlijke huidverzorging bij eczeem, psoriasis, droge huidHet is niet toevallig dat mensen, in gebieden waar de kokosnoot deel uitmaakt van de dagelijkse voeding en gewoontes, een mooie zachte huid en sterk glanzend haar hebben. Kokosolie is zowel voor de binnenkant als de buitenkant van ons lichaam belangrijk.

1. Natuurlijke huidverzorging aan de binnenkant: Door jezelf te beschermen tegen vrije radicalen, zowel aan de binnenkant als de buitenkant, kun je je jonge uiterlijk verhogen, bruine pigmentvlekken grotendeels voorkomen en rimpels beperken. Vrije radicalen zijn onstabiele, agressieve moleculen die schade aanrichten aan cellen, eiwitten, vetten, DNA en daardoor het verouderingsproces versnellen. Rimpels, bruine pigmentvlekken zijn grotendeels het gevolg van schade door dergelijke oxidatieprocessen. Omdat kokosolie verzadigde en stabiele vetten bevat, worden deze niet door vrije radicalen aangetast. Onverzadigde vetzuren deels vervangen door verzadigde vetzuren geeft minder aanleiding tot vorming van vrije radicalen.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

2. Natuurlijke huidverzorging aan de buitenkant: kokosolie bevat beschermende stoffen zoals laurinezuur, die de huid nodig heeft om zich te wapenen tegen uitdroging en schadelijke invloeden van buitenaf. Het smeer (sebum) dat de huid van nature produceert bestaat voornamelijk uit MCT’s, zoals die rijkelijk in kokosolie voorkomen. Kokosolie is tevens licht zuurvormend, juist wat de huid nodig heeft. Kokosolie kan een fantastisch en natuurlijk alternatief zijn voor dure cosmetica producten. (39)

Kokosolie beter alternatief dan andere huidverzorging, kokosolie als natuurlijke huidverzorging

Veel commerciële producten bevatten ongewenste chemicaliën (irritanten), zitten vol met onvriendelijke vulmiddelen, emulgatoren, allerlei chemische bewaar- en geurstoffen en meestal geraffineerde onverzadigde vetten (worden ranzig eens ze aangebracht op de huid en zijn ontdaan van hun natuurlijke helende stoffen als vit E en carotenen). Met andere woorden, ze bevatten veel belastende stoffen en weinig helende stoffen. De meeste huidverzorgingsproducten zijn op basis van petroleumderivaten of op basis van water. Dat is goedkoop maar dit heeft onze huid nu net niet nodig. Lotions op basis van water laten vaak de huid even droog achter als voor het gebruik ervan. Water maakt de huid eventjes zachter maar eens verdampt, is de huid droger dan ervoor. Veelvuldig wassen droogt immers de huid uit.

Jeremy, een yogaleraar, zegt het volgende: ‘1 keer per week, na de douche, wrijf ik me helemaal in met kokosolie om mijn huid te beschermen. Vooraleer me terug aan te kleden, laat ik de kokosolie 15 minuten inwerken’. Door je na de douche in te wrijven met kokosolie, herstel je tevens de beschermlaag van de huid.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Kokosolie bij huidproblemen als psoriasis en eczeem

Ook rode vlekken op de huid (bij psoriasis en eczeem) kunnen verminderen door regelmatig kokosolie te consumeren en uitwendig te gebruiken. Kokosolie bevat 3 vetzuren die de huid beschermen tegen microbiële aanvallen en schadelijke stoffen uit onze omgeving: capron-, capryl- en laurinezuur. Ze gaan met andere woorden ontstekingsreacties tegen. De huid produceert laurinezuur om ons lichaam te beschermen tegen microben. De rijkste bron van laurinezuur is kokosolie. Meng kokosolie bijvoorbeeld met enkele druppels etherische olie van lavendel.

Kies altijd biologische extra vierge kokosolie als natuurlijke huidverzorging

Belangrijk is dat je biologische extra vierge kokosolie gebruikt, die niet gehard, niet ontgeurd en niet geraffineerd is. Als je na het bad of douche je lichaam (niet helemaal droogwrijven) inwrijft met kokosolie zal je na een tijdje merken dat je huid veel minder droog aanvoelt als voorheen. In bevolkingsgroepen waar kokosnoten veel gegeten worden, gebruikt men de olie bij snijwonden, huidinfecties en schaafwonden. Kokosolie kan je ook samen gebruiken met etherische olie van tea tree, kaneel of bonenkruid om wratten te verwijderen. Gegarandeerd succes binnen de 3 maanden, meermaals daags aanstippen.

Niet alleen kokosolie maar ook gezond eten belangrijk voor een gave huid

Kokosnootolie is natuurlijk niet de enige maatregel voor een gave huid. Gezonde eetgewoonten met volop groenten en voldoende volle graanproducten, fruit, kruiden en noten zijn ook essentieel. Voldoende aandacht voor vitamine E, C, kiezelzuur (silicium), omega-3 en in het bijzonder omega 6, zonder een overdaad zijn essentieel voor een gezonde huid. De etherische olie van limoen, citroen, mandarijn en sinaasappel toevoegen aan kokosolie zijn wonderbaarlijk voor een jonge, zachte huid.