Diabetes? Eet extra vierge kokosolie voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Extra vierge kokosolie kan hypoglycemieaanvallen, hongeraanvallen en snacken tussen de maaltijden verminderen door de bloedsuikerspiegel te helpen stabiliseren. Kokosolie toevoegen aan je maaltijden helpt bijdragen tot een stabiele bloedsuikerspiegel.
Mensen met diabetes hebben vaak problemen met vetten omdat hun pancreas te weinig vetverterende enzymen aanmaakt en lever en gal minder vet emulgerende galzouten aanvoeren. Ze verteren dus vaak moeilijker vetten, zodat hun stoelgang vaak hard wordt en moeilijk passeert. Mensen met diabetes doen er goed aan om andere vetten voor een deel te vervangen door extra vierge kokosolie. Omdat extra vierge kokosolie 60% MCT’s bevat en hierdoor de pancreas, lever en de gal nauwelijks belast.
Door een betere opname van de vetten uit kokosolie worden vele vitaminen, mineralen en alle vetoplosbare stoffen beter opgenomen.
Patiënten met weinig controle over hun ziekte zijn extra kwetsbaar voor de schadelijke effecten van geoxideerde vetten, die ontstaan door de inwerking van vrije radicalen. Als men meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV’s) niet zorgvuldig beschermd door vitamine E en carotenen, neemt het aantal geoxideerde vetten toe in ons lichaam en hersenen. Kokos bevat minder dan 2% meervoudig onverzadigde vetten (MOV’s), verlaagt hierdoor de oxidatieve stress en is daarom een verstandig vet bij diabetes.
Bij diabetici scheidt de pancreas onvoldoende insuline af of zijn de cellen insuline ongevoelig geworden, waardoor de cellen onvoldoende glucose opnemen, de brandstof welke cellen nodig hebben voor energie. Kokosolie helpt de cellen te voorzien van energie, je hebt hierdoor meer energie zonder de tussenkomst van insuline. (24)
Kokosolie zorgt zelfs voor een betere insulinewerking, een verlaging van hoge bloeddruk en vermindering van eiwitten in de urine bij diabetespatiënten. (32)
Sla transvetten en geraffineerde olie over bij diabetes: kies voor extra vierge kokosolie
‘Het echte probleem van diabetes is de ontregeling van het vetmetabolisme en niet de omzetting van suiker. Het probleem met de suiker is een nevenprobleem van het verstoorde vetmetabolisme’, aldus Dr. Johanna Budwig. Transvetzuren en geraffineerde vetten spelen bij het ontwikkelen van hart- en vaatziekten bij diabetes een enorm negatieve rol. Diabetici dienen geraffineerde en geoxideerde vetten en oliën nog meer te vermijden dan anderen. Omdat transvetten en geraffineerde vetten de goede werking van de celmembranen belemmeren. Het bloedsuiker (glucose) kan hierdoor de cellen veel moeilijker binnen geraken. Met andere woorden: te veel transvetten en geraffineerde vetten hebben door hun negatieve impact op de celwanden, de cellen minder gevoelig gemaakt voor insuline. Door ongezonde vetten te vervangen door gezonde, zullen de cellen terug gevoeliger voor insuline worden.
In populaties waar verzadigde vetten van kokos gegeten worden, komt diabetes weinig voor. Een Indische studie uit 1998 toonde aan dat bij Indiërs die hun traditioneel voedsel waaronder ghee en kokosolie opgaven ten voordele van geraffineerde meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV’s) van zonnebloem- en saffloerolie, diabetes alarmerend wordt.
Ook studies uit Polynesië hebben aangetoond dat in bevolkingsgroepen die overstappen van traditioneel eten, rijk aan kokosnootolie, naar modern voedsel, rijk aan geraffineerde MOV’s, er een duidelijke relatie is met de toename van diabetes. Indianen hebben door geraffineerd voedsel te gaan eten diabetes gekregen. Nergens komt diabetes meer voor dan bij ‘veramerikaanste’ Indianen.