Afvallen met kokosolie: schildklier helpen, niet puur eiwitdieet of koolhydraatarm dieet

Afvallen? Het kan met kokosolie. Pas je dieet aan op een trage schildklierEen traag werkende schildklier is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van zwaarlijvigheid bij vrouwen. De schildklier minder actief maken wordt trouwens gebruikt om dieren vet te mesten. (94) Overgewicht, koude handen en voeten, lagere lichaamstemperatuur, constipatie, energiegebrek, verminderde seksuele appetijt, allergieën en chronische moeheid zijn mogelijke gevolgen van een slecht werkende schildklier.
Uit dierproeven is nu gebleken dat laurinezuur de verbranding stimuleert en dat het de lichaamstemperatuur doet stijgen. Hetgeen betekent dat de schildklier geactiveerd wordt. Dit zou een belangrijk hulpmiddel kunnen zijn voor mensen met een traag werkende schildklier. Kokosnootolie is de rijkste bron aan laurinezuur en verhoogt hierdoor het energiepeil en doet het lichaam meer calorieën verbranden (het thermogenese-effect). (83, 84)
Met andere woorden: kokosnootolie helpt je lichaam meer energie produceren. De aanvoer van jodium uit zeewieren en bewegen in open lucht werken synergetisch met kokosnootolie. Beide zorgen voor een meer actieve schildklier.

Vrouwen opgelet: trage schildklier voorkomt afvallen bij dieet

Overdreven gebruik van sojaproducten – die rijk zijn aan isoflavonen – kunnen zorgen voor een traag werkende schildklier. Dat werd onder meer vastgesteld bij kinderen die veel sojaproducten gebruiken. (95) Reeds 30g sojaproducten per dag veroorzaakte bij sommige volwassenen een tragere schildklier. (96) Volgens Dr. D. Sheehan en dr. D. Doerge zijn het de isoflavonen (plantaardige oestrogenen) in soja die de aanmaak van schildklierhormonen kunnen onderdrukken (National Center for Toxicological Research). Schildklierproblemen komen in Azië meer voor dan bij ons. De consumptie van soja is in Japan gemiddeld 30 g en in China 10 g per dag. Dus: zeg ‘ja’ tegen soja, maar gebruik het met mate. Soja is een bijvoeding, geen hoofdvoeding. Soja bevat ook fytaten waardoor we minder mineralen opnemen, ze bevatten antitrypsines die de vertering van eiwitten bemoeilijken en ze bevatten veel isoflavonen (genisteïne en daidzeïne), die in kleine hoeveelheden positief werken, maar in grotere hoeveelheden de schildklier vertragen.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Ook overdreven gebruik van heel of gebroken vlaszaad (lijnzaad), lijnzaadolie met toegevoegde lijnzaaddeeltjes (pure lijnzaadolie niet), pindanoten en pijnboompitten, kunnen net als fluoride en kwik een onderdrukkende werking op de schildklier hebben.

Een trage schildklier: opgepast met te veel MOV’s

Te veel meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV’s) onderdrukken de vrijgave van de schildklierhormonen. Sinds 1950 is geweten dat een overdaad aan MOV’s (meervoudig onverzadigde vetzuren) het metabolisme vertraagt en de oorzaak kan zijn van een trage schildklier. Ook de oestrogeenspiegel kan verhogen en de progesteron- en pregnenolon spiegels kunnen verlagen. (94) Te veel MOV’s zouden de werking van onze energiecentrales in de cellen (de mitochondriën) verminderen: door de werking van bepaalde enzymen te onderdrukken en door een tekort aan antioxidanten, als gevolg van de overdreven oxidatie van de gevoelige MOV’s. Daarbij komt dat hoe meer MOV’s we gebruiken, hoe slechter de cellen reageren op schildklierhormonen. (132)

Niet kunnen afvallen ligt aan trage schildklier, te veel cholesterol en te veel homocysteïne

Een traag werkende schildklier kan de reden worden van te veel homocysteïne in het bloed. Want een traag werkende schildklier doet minder vitamine B opnemen. Een tekort aan vitamine B veroorzaakt hogere homocysteïneniveaus. Een hoog homocysteïneniveau is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Sinds 1930 is ook bekend dat een trage schildklier ook het cholesterolgehalte doet stijgen en dat het activeren van de schildklier het cholesterolgehalte kan doen dalen. Dit komt omdat de schildklier cholesterol aanzet om hormonen en galzuren te vormen. (132)

Kokosolie en zijn MCT’s voor zij die willen afvallen: meer energie

De middellange vetzuren (MCT’s) in kokos geven meer energie dan de langketenige vetzuren (LCT’s) en MCT’s worden ook veel sneller afgebroken dan LCT vetten (83, 84) hetgeen een dubbel voordeel geeft: meer energie en minder vetopslag.Ideaal om gewicht te verliezen of een betere spier/vetverhouding te krijgen. Uit een onderzoek bij mensen blijkt dat MCT het metabolisme met 12% kan doen stijgen tegenover 4% met LCT. Dat is fantastisch nieuws voor afvallers en mensen met een traag werkende schildklier (108). LCT’s, zoals arachide- en sesamolie, worden sneller opgeslagen als vetten en worden door oxidatie sneller ranzig.

Ranzige vetten veroorzaken schade aan de celmembranen. Hierdoor onderdrukken zij de omzetting van het T4-schildklierhormoon naar het actievere T4-schildklierhormoon, wat tot uiting komt als een traag werkende schildklier (94). MCT’s uit kokos doen dit niet. Dr. R. Peat, hormoonspecialist adviseert het gebruik van kokosnootolie, extra vierge olijfolie en boter bij schildklierproblemen. De schildklier heeft ook voldoende vitamine A nodig, hetgeen het lichaam veilig aan kan maken uit voldoende carotenoïden van rode palmolie.

Afvallen met MCT’s uit extra vierge kokosolie

Uit de vee-industrie weten we dat je moeilijk dieren kan vetmesten met MCT’s (kokosolie). Als we dit proberen met LCT’s zoals MOV’s (uit bv. saffloerolie of visolie), dan lukt dit gemakkelijker. MCT’s worden namelijk moeilijk opgeslagen als vet. Ze worden eerder afgebroken en gebruikt als energie. Als de vee-industrie mager varkensvlees wenst, gaat ze de varkens in de laatste fase voeden met verzadigde vetten. Kokos is de rijkste bron van verzadigde vetzuren.(90) Als men dieren daarentegen wil vetmesten, lukt dit gemakkelijker met LCT’s (lange vetzuurketens) zoals in visolie en dierlijke vetten. Dieren met een hoog MCT-dieet slaan 60% minder vet op dan dieren die een laag vetdieet kregen met dezelfde calorieën.(92) Met andere woorden een vetarm dieet doet je minder afslanken dan een dieet met voldoende MCT’s en MCT’s worden beduidend minder opgeslagen dan LCT’s.

Kokosnootolie is de rijkste bron aan MCT’s. Amerikanen weten dat nog niet. Sinds zij massaal overgestapt zijn op MOV’s zijn ze de dikste natie ter wereld geworden. MOV’s hebben lange vetzuurketens en die worden opgeslagen als vetten en pas in laatste instantie gebruikt als energie omdat ze moeilijker af te breken zijn.

Afvallen door MOV’s en LCT’s te vermijden:

Rijk aan MOV’s (meervoudig onverzadigde vetzuren) zijn:

Visolie, lijnzaadolie, teunisbloemolie, saffloerolie, zonnebloemolie, sojaolie, hennepolie, maïsolie, pompoenpitolie, sesamolie, etc…

Rijk aan LCT’s (lange vetzuurketens) zijn:

Vetten afkomstig van dieren, boter (bevatten vooral verzadigd vet), olijfolie, canola- of raapzaadolie (bevatten veel mono-onverzadigde vetten) en uiteraard al de hierboven genoemde MOV’s: visolie, teunisbloemolie, lijnzaadolie, sojaolie, zonnebloemolie, saffloerolie, maïsolie, pinda olie (arachide) etc…

Meer energie en een hogere verbranding met MCT’s uit kokosolie waardoor afvallen makkelijker wordt

MCT’s doen in een studie bij mannen het metabolisme (verbranding) met 12% stijgen tegenover LCT slechts 4%. Hetgeen betekent dat er meer energie geproduceerd wordt en er meer calorieën verbrand worden met MCT’s uit kokosolie. Dat is goed voor je gewicht en goed voor je vitaliteit. Onderzoekers stellen dat als LCT-vetten (bv. zonnebloemolie en olijfolie) vervangen worden in een eetgewoonte door MCT-vetten, dit op lange termijn gewichtsvermindering zal opleveren. (93)

Van kokosolie kunnen we stellen dat ze helpt om kilootjes af te vallen of minder snel bij te komen

1) Kokosolie bevat in verhouding minder calorieën dan andere vetten
2) Kokosolie wordt voornamelijk gebruikt als energie
3) Kokosolie wordt nauwelijks opgeslagen als vet
4) Kokosolie zorgt voor meer warmteproductie (thermogenesis)
5) Kokosolie zorgt voor meer calorieverbranding (door een verhoogd metabolisme)
6) Kokosolie doet ook de andere vetten sneller verbranden (28)

Kokosolie en vasten: afvallen vol energie

Een Nederlandse meester in de vechtsport en yoga leeft op rauw voedsel. Hij is bijzonder energiek, gezond en in balans. Jaarlijks doet hij een 2-weekse vastenkuur met zelfontspringend bergwater en kokosolie. Dit zuivert zijn lichaam en geest, houdt zijn body strak en bezorgt hem meer spirituele rijkdom. Waaruit bestaat deze kuur? 1 à 2 liter bronwater per dag – bij aanvang 2 liter en nadien wat minder- en 3 eetlepels kokosolie per dag als vastenmaaltijd, die hij goed in de mond laat rollen. En verder niets. Dit is even gemakkelijk als weinig eten. En het geeft je lichaam de kans zichzelf te helen en in evenwicht te brengen. Het dierenrijk biedt prachtige voorbeelden met vasten.
Voor een stabiele schildklier en afvallen: vervang koolhydraten in je dieet door kokosolie

Hoe meer koolhydraten (brood, pasta, aardappelen) en suikers je vervangt door extra vierge kokosolie, hoe minder schommelingen je zult hebben in je bloedsuikerspiegel! Dit betekent een langer aanhoudend verzadigd gevoel, minder hongeraanvallen tussen de maaltijden, minder honger bij de volgende maaltijd en dus een betere gewichtscontrole. Eenvoudig: koolhydraten en suikers vervangen door ’s morgens, ‘s middags en ’s avonds 1 dessert- maar bij voorkeur 1 eetlepel kokosolie. Klaar is Kees.

Kokosolie: het geheime ingrediënt in je eiwitdieet

Afvallen met kokosolie, ook bij eiwitdieetGeen suiker, weinig koolhydraten, meer eiwitten en voldoende vetten zijn nodig om een eiwitdieet te doen slagen. Vooral korte suikers verhogen snel de bloedsuikerspiegel, nadien soms gevolgd door een daling met opnieuw honger; dergelijke ups en downs moeten we dus vermijden. Eiwitten hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Kokosolie zwakt eventuele schommelingen in de bloedsuikerspiegel af en zorgt dat je minder hongeraanvallen krijgt tussen twee maaltijden in. Kokosolie zorgt er ook sneller voor dat je met een verzadigd gevoel van tafel komt, verhoogt je energiepeil en verbrandingssnelheid. Kokosolie is daarom het geheime ingrediënt dat je eiwitdieet meer kansen geeft. Kokosolie toevoegen aan je maaltijden, helpt overeten en snacken tussendoor voorkomen! Voeg bij je eiwitdieet ‘s morgens, ’s middags en ’s avonds minimum één dessertlepel en bijvoorkeur 1 eetlepel kokosolie. Afvallen gaat hierdoor sneller en gemakkelijker.

Geen snelle koolhydraten, geen geraffineerde suikers in je eiwitdieet, wel kokosolie

Alle gezonde en ongeraffineerde vetten, met een voorkeur voor MCT-vetten uit kokosolie, versterken een eiwitdieet. Als je morgen ervaart dat je door kokosolie minder ups en downs hebt in je bloedsuikerspiegel, minder hongeraanvallen hebt dan zal je zien dat vermageren een stuk gemakkelijker wordt. Kokosolie maakt je eiwitdieet gemakkelijker omdat door het toevoegen van kokosvetten bij gezonde koolhydraten deze minder of nauwelijks invloed zullen uitoefenen op je bloedsuikerspiegel (honger en hongeraanvallen). Waardoor het eiwitdieet een stuk toegankelijker en gemakkelijker wordt. Kokosolie geeft je eiwitdieet meer kansen tot slagen.

Bij het eten van gezonde koolhydraten ga je wat kokosolie toevoegen of je gaat ze met kokosolie bereiden: geen wit brood, witte pistolets of baguette maar pompernikkel- of ander volkorenbrood met kokosolie besmeerd, geen witte rijst maar volle rijst (bv. basmati) en een klontje kokosolie, geen cornflakes of rice crispies maar havermout, geen witte of bruine suiker maar wel kokosbloesemsuiker, geen gedroogde dadels, vijgen, rozijnen, bananen wel appels, peren, pompelmoezen, geen suikerrijke chocolade wel (met mate) chocolade met 70 of beter nog 85% cacao. Geen frietjes of aardappelpuree maar (met mate) aardappel in de schil. Geen voorverwerkte voeding, maar traditionele basisvoeding. Met kokosolie worden deze koolhydraten toegankelijk in elk eiwitdieet. Ook bio-eieren kunnen, en beperkt diverse kazen (bij voorkeur rauwe kazen en cottage kaas).

Verder kies je voor een eiwitdieet alle gezond eiwitrijk voedsel: diverse peulvruchten (linzen, azuki,…), eiwitrijke groenten zoals waterkers, kiemen, sojascheuten, tarwekiemen, spinazie, asperges, broccoli, sla. Wees matig met pastinaak, gekookte wortels en pompoen. Gebruik kwistig kruiden. Eventueel maar niet noodzakelijk bio kip-, varkens, runds- en schapen- vlees, wild en verse kleine diepzeevis. Vergeet ook enkele noten niet.
Tip: snelle suikers worden trage suikers met kokosolie. Wist je dat als je aan snelle suikers of snelle koolhydraten gezonde vetten gaat toevoegen deze trage suikers en trage koolhydraten worden. Omdat vet de vertering vertraagt en ervoor zorgt dat snelle suikers trager afgegeven worden. Een tip als je eens uit de bol wil gaan, zonder dat je hoeft te vervallen in hongeraanvallen!!! Waarschuwing: Ik ben principieel tegen alle chemische of kunstmatige suikers. Zij hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel maar schaden ernstig de gezondheid. Een eiwitdieet vol chemische zoetmiddelen is hetzelfde als diëten en gaan roken. Zij verhinderen de opname van gezonde stoffen, zijn laxerend en doen je adem stinken. Je zult afvallen maar je bent niet gezonder. Dat kan niet de bedoeling zijn, dat is niet verstandig.

Kokosolie helpt je afvallen, energie geven en lost heel wat gezondheidsproblemen op

Kokosolie helpt je slank, gezond en vol levensenergie te zijn. Kokosolie is een snel afbreekbaar vet dat zorgt voor meer energie en minder vetopslag.Bovendien zou volgens Dr. Robert Atkins 20% van de mensen met zijn Atkins dieet niet afvallen door schimmelinfectie in de darm. Kokos helpt schimmelinfecties tegengaan, doet schimmelinfecties verdwijnen en versterkt je weerstand. Kokosolie doet je goed… daarenboven verhelpt kokosolie veel maag- en darmproblemen, gaat ze virussen, bacteriën te lijf en stimuleert ze de schildklier. Kokosolie geeft je een zachte huid en meer libido.

‘Vet bevordert de testosteronproductie en dat is het belangrijkste spieropbouwende hormoon’ ‘Het wasbord dieet’, David Zinczenko en Ted Spiker. En zonder testosteron geen libido bij mannen zowel als bij vrouwen.

Afslanken: ‘Wanneer het lichaam lange tijd op een vetarm dieet wordt gezet, stopt het gewichtsverlies’, Dr. en epidemioloog W. Willet. In Int. Journal of Obesity kwamen de onderzoekers van Brigham, Boston en de Harvard school tot de conclusie dat je minder afvalt bij een vetarm dieet (20% vetten) dan bij een dieet waar 35% van de calorieën komen uit vetten.

Conclusie: zonder voldoende gezonde vetten geen gezond en slank lichaam.

Het kokosolie dieet: eet gezond vet en verlies vet

Het kokosoliedieet zet je terug op het spoor zoals de natuur het heeft gewenst. Traditioneel basisvoedsel met voldoende gezonde vetten. Zo zal je merken dat de uren voorbij gaan zonder hongeraanvallen. Dat je bloedsuikerspiegel onder controle is en dat honger verdwijnt na de maaltijd vanwege het verzadigde gevoel wat gezonde vetten je geven. Kokosolie zorgt ervoor dat er in de maag en in de dunne darm signalen aan de hersenen gegeven worden, dat je verzadigd bent. Maaltijden met gezonde vetten van kokos smaken goed en zo blijft je dieet ook leuk.
Kokosolie wordt het snelst afgebroken tot energie en het minst opgeslagen als vet van alle gezonde vetten. Studies van de afgelopen 15 jaar in Italië, Japan, USA, Canada, België, Duitsland, Tsjechië en Frankrijk bevestigen dat kokosolie het energiepeil verhoogt en afvallen stimuleert. Het Middlesex hospital in London testte vier diëten met 1000 calorieën: 90%vet, 90% eiwit, 90% koolhydraten en een gemengd dieet. Zij die het 90% vet-dieet volgden vielen beduidend meer af dan de andere diëten. De Lumberjacks in Finland zijn een bewijs. Zij consumeren 50% van hun calorieën uit verzadigde vetten en zijn niet dik.

Vetten bevatten 2 maal meer calorieën per gram dan eiwitten of koolhydraten (suikers), maar stillen je honger 4 tot 5 keer sneller. Dit is één van de redenen waarom mensen die gezonde vetten eten, gemakkelijker afvallen of slank blijven. Dr. H. Newbold Type A and Type B, weight loss book
Wat veroorzaakt overgewicht of trage schildklier?

Dr. G. Frost van het Hammersvill hospitaal te Londen verklaarde aan de BBC op 14.3.05 dat zwaarlijvigheid moet aangepakt worden door ongezonde ingrediënten in bewerkte voeding en junkfood te vervangen door gezondere alternatieven. Kokosolie biedt een gezond alternatief.

Wat veroorzaakt overgewicht?

1. Het eten van calorierijk voedsel zonder voedingswaarde zoals droge koekjes, alle mogelijke snoeprepen, croissants en suikerrijke frisdranken veroorzaken overgewicht. Calorieën worden opgeslagen maar je lichaam blijft zoeken naar voedingswaarde zoals vitaminen, mineralen, enzymen, etc… De calorieën zijn er maar de honger blijft.
2. Een slecht werkende schildklier waardoor we minder calorieën verbranden dan normaal.
3. Te veel aan suikers en geraffineerde koolhydraten die je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen, maar daarna weer snel doen dalen en zo hongeraanvallen uitlokken. Je ‘jojoot’ telkens tussen extase en honger.
4. Te veel ongezonde vetten zoals geraffineerde plantaardige supermarktolie, bakolie, margarines en verhitte MOV’s met transvetten en allerlei producten waarin deze ongezonde vetten gebruikt zijn. Deze bemoeilijken de vetverbranding en onderdrukken ons energiepeil.
5. Niet goed om kunnen met stress. Stresshormonen verhogen de insuline productie en doen je meer eten en calorieën opslaan.
6. Te weinig bewegen. Bewegen stimuleert de vetverbranding ook na de inspanning.

Kokosolie en afvallen: het geheim van kokos zit hem in de MCT’s

Het geheim van kokosolie zit hem in de kortere ketenlengte van haar vetten. Deze behoren voornamelijk tot de middellange vetzuurketens, MCT’s genoemd.

1. MCT’s worden snel afgebroken in het lichaam en bijna onmiddellijk omgezet in energie. (102) Zo bevestigde een studie uit 2000 dat MCT’s 3 keer sneller afgebroken worden dan LCT’s, dit zijn vetten met lange vetzuurketens. (American Journal of Clinical Nutrition) In ditzelfde tijdschrift verscheen in 1991 een studie die aangaf dat wanneer je LCT’s vervangt door MCT’s uit kokosolie de lichaamstemperatuur verhoogt en de schildklier geactiveerd wordt met een hogere verbranding van calorieën als gevolg.

2. Vetopslag krijgt nauwelijks kans omdat kokosolie beter dan elke andere olie je metabolisme en dus de verbrandingssnelheid doet stijgen. (104) Met ander woorden, MCT’s verbranden snel en worden beduidend minder opgeslagen als vet. Volgens Mary Enig worden MCT’s niet snel gebruikt door het lichaam om ze op te slaan. Een bijzondere eigenschap van MCT’s is dat ze de vetverbranding stimuleren met meer energie. Net daarom is de traditionele bevolking uit Polynesië met een vetrijk dieet toch slank. (105) Daarentegen worden lange vetzuurketens, zoals deze voorkomen in vis, dieren en veel plantaardige oliën, traag verteerd, traag afgebroken en gemakkelijk opgeslagen als vet. (103).
Het onderzoek naar zwaarlijvigheid van de McGill Universiteit stelde dat MCT’s, voor 60% in kokosolie aanwezig, ideaal kunnen zijn bij vermageren!

3. Het kokosoliedieet doet je genieten van gezonde vetten en tracht ongezonde vetten uit je leven te bannen. Ongezonde vetten vertragen het metabolisme, doen mensen dik en ziek worden. Vergeet niet dat bijna alle bewerkte producten zoals koekjes en kant en klare maaltijden ongezonde vetten bevatten. Ongezonde vetten zijn namelijk smaakloos en goedkoper en worden daarom veel gebruikt.

Kokosolie en sporters: kokosolie ideaal bij bodybuilding, fitness en vetverbranding

Sporters kunnen met extra vierge kokosolie hun training ondersteunen en kokosolie als grote troef integreren in hun voedingsgewoonten. Deze vetten zijn bevorderlijk voor de eiwitopname, vetverbranding en opname van mineralen. (14,15,16) Zowel bij het Weight Gain dieet waarbij getracht wordt om meer spiermassa op te bouwen en bij het Lean Body dieet waarbij men werkt aan een betere verhouding been/spier- ten opzichte van de vetmassa. Bodybuilders gebruiken kokosolie dan ook vaak in de fase voor hun wedstrijden, wanneer men alles op alles zet om de spieren zich zo goed mogelijk te laten aftekenen.

Kokosolie is namelijk de rijkste bron van MCT’s of vetten met middellange vetzuren. Per gram bevatten zij 2 keer meer energie dan eiwitten of koolhydraten. Maar deze MCT’s worden nauwelijks opgeslagen als vet maar worden snel verbrand en zijn beschikbaar als energie om meer te kunnen trainen. De MCT’s van kokosolie hebben geen carnitine nodig om verbrand te worden. Hierdoor zorgen zij voor een betere been/spier versus vet verhouding en kunnen zij helpen bij het opbouwen van spiermassa. Zij zorgen dat bij zware trainingen sporters niet terechtkomen in een katabole situatie. Dit is de situatie waarbij spiereiwitten worden afgebroken om als energieleverancier te gaan dienen.

Als het lichaam sport, verbruikt het in eerste instantie het bloedsuiker (glucose) en de suikervoorraad in de cellen (glycogeen). Die zijn soms na 1 of 2 uur trainen al opgebruikt. Als je op dat moment de lichaamsvetten niet goed kan aanspreken, dan is de kans groot dat je in een katabole situatie terecht komt en spiereiwitten gaat afbreken voor energie. De MCT’s in kokosolie zorgen voor extra snelle en gemakkelijk beschikbare energie onder de vorm van gemakkelijk verteerbare middellange vetzuurketens. Met andere woorden, kokosolie zorgt voor een grotere voorraad energie zodat je langer kan trainen of sporten zonder dat de spieren afgebroken worden. De sporter heeft nu suikers en MCT’s als snelle energieleveranciers ter beschikking. Andere vetten zijn daar niet voor geschikt omdat die in eerste instantie worden opgeslagen en pas in nood dienen als energieleverancier.

Kokosolie verhoogt ook het uithoudingsvermogen van sporters. Want zolang je voldoende suikers en snel afbreekbare MCT’s tot je beschikking hebt, blijft sporten en presteren mogelijk. Kokosolie heeft een harmoniserende invloed op de bloedsuikerspiegel en bevordert de opname van mineralen en aminozuren (eiwitten). Ze is ideaal in eiwit- of whey-hakes, Weight Gain-Shakes, bij eiergerechten en in soep. Kokos is bovendien superlekker en gemakkelijk te gebruiken bij alles wat je klaarmaakt.

Gebruik 3 tot 6 dessertlepels per dag, best verspreid over de 3 à 6 maaltijden of wat meer geconcentreerd voor een maximale prestatie: 1 uur voor de training of wedstrijd en vlak erna om de afbraak van eiwitten te voorkomen.

Bij topsport worden door de fysieke stress op het lichaam veel vrije radicalen gevormd, alsook door de massa zuurstof die wordt verbruikt. Topsport zonder extra bescherming tegen vrije radicalen doet verouderen. Gematigd sporten houdt je jong. Kokosolie kan je helpen omdat deze vetten niet aan oxidatie onderhevig zijn en omdat zij door hun antimicrobiële werking onze weerstand helpen verhogen. Het toevoegen van extra vierge rode palmolie met zijn rijke bron aan carotenen en vitamine E kan daarenboven zorgen voor een booster van antioxidanten.

Transvetten verhinderen de opbouw van spierweefsel en kunnen eiwittekorten doen ontstaan. (182) Dit komt omdat spieren prostaglandines (soort hormonen) nodig hebben om gevormd te worden en deze prostaglandines worden gevormd uit essentiële vetzuren. Aangezien transvetzuren de omzetting bemoeilijken of verhinderen is de link direct gelegd. Extra vierge kokosolie bevat geen transvetten. Nog een reden te meer om te koken met kokosolie. Essentiële vetzuren zijn alfa-linoleenzuur en linolzuur (omega 3 en 6).

Het extra vierge kokosolie dieet

Eet drie maaltijden per dag en sla je ontbijt niet over. Eet gezond, volwaardig voedsel en beperk je calorieën. Voeg kokosolie toe aan elke maaltijd. Hierdoor eet je goed, ben je vitaal, heb je weinig honger tussendoor en ga je met een voldaan gevoel van tafel. Eet bij voorkeur ongeraffineerde voeding, eet veel groenten en voldoende fruit, eet geregeld volkoren en gekiemde granen, gebruik geen geraffineerd zout maar Khoisan fleur de sel, gebruik veel kruiden en specerijen. Vergeet bonen, noten en gefermenteerde zaken niet. Kook uitsluitend in roestvrij staal of email. Anti-aanbakpannen zijn uit den boze. Als je voor zuivel kiest, neem dan rauwe kazen, rauwe melk en yoghurts met levende melkzuurbacteriën. Bij voorkeur halfvolle of volle melkproducten. Gebruik geen light producten ze zijn minder gezond en helpen je niet vermageren. Eet voldoende rauw en eet zeker niet alles gekookt of gestoomd. Eet enkel vis, vlees en gevogelte van een goede biologische of wilde kwaliteit. Voeg aan elke maaltijd een dessert en beter nog een eetlepel extra vierge kokosolie bij. 3 eetlepels kokosolie werken therapeutisch voor de schildklier en vetverbranding.

Vergeet je essentiële plantaardige omega 3/6 niet.

Hoe hoger de gezondheidswaarde van wat je eet, hoe minder je nodig hebt om je drang naar essentiële voedingsstoffen te voldoen. Geraffineerd voedsel doet je cellen een beetje sterven, verminderen je levenskracht en geven je weinig terug.