Wat is rode palmolie? Gezonde rode palmolie bevat vitamine E en caroteen (carotenoïden)

Oxidatie doet leven, maar ook verouderen. Vrij radicalen kunnen nuttig zijn,maar ook heel agressief. Wanneer oxidatieprocessen in ons lichaam beheerst worden door de nodige enzymen, dan geven ze ons energie en zijn ze nodig voor de werking van de lichaamscellen. Maar als er ongecontroleerde oxidatieprocessen uitgelokt worden door vrije radicalen, ontstaan er cellen met slechte eigenschappen.

Zo kunnen bijvoorbeeld in ons metabolisme zuurstofmoleculen gevaarlijke vrije radicalen opleveren, die trachten aan meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV’s) ter hoogte van hun dubbele bindingen elektronen te ‘vangen’. Hierbij ontstaan dan uiterst schadelijke bindingen: de beschadigde MOV’s worden namelijk op hun beurt vrije radicalen die lichaamsstructuren aantasten. In ons lichaam is een overmaat aan MOV’s (meervoudig onverzadigde vetzuren) dan ook niet aanbevolen. Enerzijds omdat MOV’s lange vetzuurketens zijn (in LCT verwerkt), die gemakkelijk opgeslagen worden in het lichaamsweefsel als vet. Anderzijds omdat ze door hun dubbele bindingen een te gemakkelijke prooi vormen voor vrije radicalen in ons lichaam, en daarbij beschadigd worden.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Bij een temperatuur van 37°C wordt in het lichaam veel zuurstof verbruikt waardoor vrije radicalen super actief worden, waardoor MOV’s worden beschadigd en dus snel ranzig worden in ons lichaam. Op die manier veroorzaken ze zelf oxidatieve stress en kunnen ze aan de basis liggen van ontstekingsreacties. Door deze oxidatieprocessen brengen zij ook schade toe aan enzymen en cellen en belemmeren zij onze vitaliteit.

Oxidatie van MOV’s in de huid veroorzaakt rimpels, oxidatie van MOV’s in de hersenen draagt bij tot dementie, ziekte van Alzheimer en Parkinson, oxidatie van MOV’s draagt bij tot hart- en vaatziekten en de oxidatie ervan in de celmembranen kan bijdragen tot kanker en moeheid. Nooit een overdaad aan MOV’s, is de moraal van het verhaal. En nooit MOV’s gebruiken zonder voldoende beschermstoffen zoals vitamine E en carotenoïden. En nooit MOV’s verhitten.

Meervoudig onverzadigde vetten (MOV’s) en vrije radicalen: meer antioxidanten door rode palmolie

In de natuur zijn MOV’s zeer goed beschermd tegen licht, lucht en zuurstof. Eens geperst, zijn ze evenwel gevoelig voor oxidatieprocessen en worden zij snel het slachtoffer van vrije radicalen. Onbeschermde MOV’s die worden opgenomen in het lichaam, oxideren gemakkelijker en veroorzaken schade aan de cellen met alle gevolgen vandien. De huid veroudert sneller, cholesterol oxideert, de bloedvatwanden vertonen een beslag, de cel- len in de hersenen worden ranzig, het zicht gaat achteruit, het DNA wordt aangetast…. Alle welvaartsziekten zoals, artritis, Alzheimer, Parkinson, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker zijn mede het gevolg van onvoldoende (door antioxidanten) beschermde MOV’s in het lichaam, die door vrije radicalen worden aangetast. Studies in India hebben aangetoond dat wanneer de inname van geraffineerde MOV’s (omega-6) hoog is en de inname van antioxidanten laag is, er meer kans is op hart- en vaatziekten en diabetes.( 6)

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Rode palmolie levert veel vitamine E en carotenen (carotenoïden)

Hoe meer vrije radicalen in ons lichaam vrij spel krijgen, hoe meer antioxidanten we nodig hebben om deze agressieve oxiderende stoffen te neutraliseren. De veroudering en ziekten tegengaan is vaak een kwestie van voldoende antioxidanten opnemen. Antioxidanten die vetten als MOV’s helpen beschermen zijn bijvoorbeeld vitamine E en carotenen. Linus Pauling, tweevoudig Nobelprijswinnaar schreef in zijn bestseller ‘hoe langer te leven en je beter voelen’ dat: ‘een dieet rijk aan MOV’s (meervoudig onverzadigde vetzuren) ons lichaam berooft van vitamine E met negatieve gevolgen voor hersenen, spieren, hart- en bloedvaten. Een dieet rijk aan MOV’s (omega-3 en -6) dient voldoende vitamine E te bevatten.’

We hebben reeds gezien dat we niet vies hoeven te zijn van cholesterol. Maar cholesterol die in het lichaam onvoldoende beschermd wordt door vitamine E, carotenoïden en ander beschermstoffen gaat oxideren. Geoxideerde (LDL-) cholesterol beschadigt als vrij radicaal de bloedvaten en draagt sterk bij tot atherosclerose (aderverkalking). Er ontstaan schuimcellen die zich vastkleven aan de slagaderwanden. Omega-3- en omega-6-rijke oliën zijn de eerste slachtoffers van een gebrek aan vitamine E en carotenen in ons lichaam. Bij konijnen ontdekten wetenschappers dat deze schuimcellen niet verminderen door de cholesterol te verlagen maar door de oxidatie van cholesterol tegen te gaan. (50) Met andere woorden: door grotere hoeveelheden vitamine E en carotenen toe te dienen.

De AHA of de American Heart Association stelt dat mensen met hartproblemen allemaal een probleem hebben met ontstekingsreacties. Onverzadigde vetzuren (MOV’s) zonder voldoende beschermstoffen zoals vitamine E en carotenoïden kunnen hiertoe bijdragen. Verzadigde vetten oxideren veel minder snel en veroorzaken daarom weinig ontstekingsreacties. Geoxideerde cholesterol komt ook voor in eierpoeder en melkpoeder.

Omega-3 en -6: we kunnen niet zonder. Rode palmolie bevat caroteen en vitamine E als antioxidanten

De tot de MOV’s behorende omega-3- en -6-vetzuren zijn levensnoodzakelijke vetzuren, laat daar geen twijfel over bestaan! Ze dragen bij tot verschillende belangrijke lichaamsfuncties en zonder hen is geen leven mogelijk. Maar overdaad schaadt. Wie zijn lichaam voorziet van omega-3 en -6 moet zijn lichaam ook rijkelijk voorzien van vitamine E en carotenoïden om ze voldoende te beschermen tegen oxidatieprocessen door vrije radicalen in ons lichaam.

Rode palmolie bevat 10 maal meer carotenen dan wortels en bulkt van de vitamine E. Daarom beveel ik iedereen aan om 1⁄2 theelepel (min) tot 1 eetlepel (optimaal) plantaardige omega-3/6 olie per dag in te nemen. Omega-3/6, behorende tot de meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV’s) en moet je wel uitsluitend koud gebruiken! Je mag ze nooit verhitten. Zij die meer info wensen over de voordelen van omega 3/6 lezen mijn boekje ‘waarom omega 3/6 en waarom deze niet zonder vitamine E en carotenen kunnen’.

Dr. D. Steinberg van de universiteit van California adviseert daarom maximum 10% van onze voedingscalorieën te halen uit omega-3- en -6 vetzuren. (51) Algemeen kan ik adviseren: hoe minder vet je eet, hoe groter het aandeel M0V’s mag zijn. Bij vetarme diëten (15% vetcalorieën) is dit aandeel 1/3. Dus 1 deeltje omega 3/6 op 2 delen andere gezonde vetten. Bij vetrijke diëten (meer dan 40% vetcalorieën) is dit aandeel 1/5.
Minder stress? Rode palmolie vecht met antioxidanten uit vitamine E en caroteen tegen vrije radicalen
De meeste welvaartsziekten zoals kanker, diabetes, Alzheimer, hart- en vaatziekten, artritis alsook de veroudering van de ogen en huid vinden hun oorsprong in oxidatieve stress, veroorzaakt door de agressieve vrije radicalen. (26) Rode palmolie wapent ons tegen die vrije radicalen door een rijke portie antioxidanten aan te leveren en versterkt onze weerstand tegen stress. (171) Rode palmolie bulkt van de vitamine E en de carotenen.

Rode palmolie is gezond: bevat vitamine E en caroteen (carotenoïden)Rode palmolie is supergezond. Witte palmolie is uiterst ongezond…

Er is een wereld van verschil tussen rode palmolie en witte palmolie. Palmbomen worden vaak geteeld om de carotenoïden, de vitamine E en andere gezonde stoffen zoals sterolen, coenzym-Q10 etc… die de palmvruchten bevatten, eruit te halen. Deze gaan naar de pharma-industrie die ze gebruikt voor supplementen en medicijnen. Het afvalproduct, ontdaan van deze waardevolle nutriënten, dat overblijft wordt geraffineerd, ontgeurd, gebleekt en eventueel geheel of gedeeltelijk gehard en men verkrijgt zo het goedkope witte palmvet. Uiterst nadelig voor de gezondheid. Gelukkig is er ook extra vierge rode palmolie. Een booster van antioxidanten die verkregen wordt door de ontpitte vruchten mechanisch en koud te persen. Niet meer en niet minder. Puur natuur.

Palmpitolie is niet hetzelfde als rode palmolie

Palmolie wordt gemaakt van de rode vrucht van de palmboom die in trossen bovenaan de boom groeien (vruchtolie). Palmpitolie wordt alleen gewonnen uit de pit van deze rode vruchten (pitolie). Palmpitolie (ongeraffineerd) is een gezond bakvet maar bevat nauwelijks carotenen en vitaminen E. Verwar ze dus niet!!!!

Rode palmolie met carotenen en vitamine E: goed voor hart- en bloedvaten

Rode palmolie zorgt ervoor dat de slechte LDL-cholesterol daalt en de goede HDL-cholesterol stijgt. Een groot aantal studies rapporteren dat een dieet verrijkt met rode palmolie,het cholesterolniveau ten goede komt. (151) (152) (153) (154) Niet alleen de samenstelling van de vetten in palmolie heeft een gunstige invloed op de gezondheid, maar ook de tocotrienolen, die je terugvindt in de vitamine E van rode palmolie, verlagen de slechte HDL-cholesterol (155) De Nederlander Hornstra, heeft in reeds in 1988 aangetoond dat rode palmolie een antiplaque-effect op de slagaders heeft (verminderen van het aanslib ben van de slagaders) en dezelfde antitrombose-effecten (verminderen van het ontstaan van bloedklonters) heeft als ongeraffineerde zonnebloemolie (156), als visolie, lijnzaad- olie en olijfolie. Dokter Kamsiah J. heeft aangetoond dat rode palmolie geen negatieve effecten heeft op triglyceriden en cholesterol, ook al gaat men rode palmolie veelvuldig verhitten. (169) Het feit dat rode palmolie een positief effect heeft op cholesterol is te danken aan het feit dat rode palmolie carotenen, vitamine E, sterolen, co-enzym Q10, etc… levert aan het lichaam.