Vitamine E supplement? Kies natuurlijke tocoferol en tocotriënol uit rode palmolie

In 1922 heeft men voor het eerst vitamine E ontdekt. Sindsdien beschrijft men vitamine E als een ziektebestrijder, de vruchtbaarheidsvitamine en de vitamine die er als antioxidant voor kan zorgen dat we langer leven.

Vitamine E worden de lijfwachten van de celwanden genoemd. Geweten is dat vitamine E voorkomt dat de vetten in ons lichaam oxideren, m.a.w. ‘ranzig’ worden of verouderen. Zo is dementie niet zelden het gevolg van oxidatie van vetten en dus ranzig worden van hersencellen en zijn pigmentvlekken op de huid het gevolg van oxidatie door de zon; beiden door tekorten aan carotenen en vitamine E.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Vitamine E algemene naam voor tocotrienolen en tocoferolen

Vitamine E is de algemene naam voor de twee families die tot vitamine E behoren: tocotrienolen en tocoferolen. Elke familie bevat 4 vormen nl. de alfa-, beta-, gamma- en deltavorm.

Neem je vitamine E supplementen? Onnatuurlijk! Kies liever rode palmolie

Vitamine E supplement? Kies natuurlijke tocoferol en tocotriënol uit rode palmolieMisschien neemt u wel een supplement van vitamine E? Maar wat mist men meestal in een supplement van vitamine E? Tocotrienolen. De meeste supplementen bevatten uitsluitend alfa-tocoferol. In twee afzonderlijke studies, rapporteren onderzoekers dat het niet verstandig is om hoge dosissen alfa-tocoferolen op te nemen zonder de tocotrienolen. (172) In de natuur komt alfa-tocoferol nooit afzonderlijk voor. Het is steeds een mix van tocoferolen en tocotrienolen. Als we erop vertrouwen dat de natuur ons altijd verschaft wat we nodig hebben en dit in een ideale verhouding, dan zou het ideale vitamine E-supplement een mix moeten zijn van tocoferolen en tocotrienolen. (172) In 1971 heeft Slover aangetoond dat rode palmolie de rijkste bron is van tocotrienolen. (157) Momenteel kan men geen andere, even rijke natuurlijke bron aan tocotrienolen en vitamine E, aanbevelen dan rode palmolie! (30) De vitamine E die je terugvindt in rode palmolie, bestaat voor 30% uit tocoferolen en voor 70% uit tocotrienolen. Tocotrienolen vormen een belangrijke familie van de vitamine E.

Wat zegt de medische wetenschap over tocotrienolen (vitamine E)?

  • ze helpen vetophopingen in slagaders verwijderen
  • ze verlagen de LDL- of ‘slechte’ cholesterol
  • ze versterken ons immuunsysteem (voornamelijk de T-cellen) met 65%
  • het zijn zeer sterke antioxidanten (40 tot 60 keer sterker dan de tocoferolen)
  • ze kunnen de groei van kankercellen afremmen (vooral bij borstkanker)
  • ze beschermen de huid tegen UV-stralen
  • ze vertragen het ouderdomsproces

Chloor in leidingwater en oestrogenentherapie bemoeilijken de opname van vitamine E.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Natuurlijke vitamine E in rode palmolie is 3 keer beter dan een synthetisch vitamine E-supplement

  1. Algemeen mogen we stellen dat synthetische vitamine E (zijnde één bepaalde soort vitamine E namelijk DL-alfa-tocoferol) wordt aangemaakt door petrochemische processen. Deze vorm van synthetische vitamine E is voor de helft minder werkzaam dan natuurlijke vitamine E, blijft minder lang in het lichaam en vervult lang niet alle functies als het complex van natuurlijke vitamine E. Zo wordt bijvoorbeeld natuurlijke vitamine E 3 keer meer doorgegeven van de moeder naar de foetus dan synthetische vitamine E. (143)
  2. Daarenboven mag men stellen dat de hele groep van vitamine E (8 soorten) beter werkt dan een vergelijkbare dosis van één van de afzonderlijke leden van de vitamine E familie. Dit komt omdat de verschillende leden andere functies vervullen. Zo beschermen gamma-tocoferolen hersenen beter tegen stikstofoxide dan alfa-tocoferolen (143) En zo kon een mix van tocoferolen en tocotrienolen borstkanker voorkomen hetgeen alfa-tocoferol in zijn eentje niet kon (143).
  3. Ten derde mogen we stellen dat zogezegd ‘natuurlijke’ vitamine E in capsules meestal niet hetzelfde is als deze die we terugvinden in planten zoals rode palmolie. De meeste zogenaamde natuurlijke d-alfa-tocoferolen zijn andere plantaardige tocoferolen die door een chemisch proces van methylatie tot alfa-tocoferolen werden omgevormd. Prof. R. Acuff van de staatsuniversiteit van Oost-Tennessee zegt: ’onze studie toont zonder enige twijfel aan dat natuurlijke vitamine E minstens dubbel zo goed is als synthetische.’ Een studie uit 1998 van prof. Traber (Linus Pauling inst.) toonde aan dat natuurlijke vitamine E dubbel zo goed opgenomen wordt in het bloed als synthetische. Synthetische vitamine E wordt ook sneller en meer uitgescheiden. Blijkbaar kan het lichaam een onderscheid maken tussen beiden, aldus prof. Traber.

Vitamine E en hart en bloedvaten

Oxidatie van vetten speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van atherosclerose (aderverkalking), het proces dat ondermeer verantwoordelijk is voor hartaanvallen. Vitamine E is een zeer belangrijke vitamine om oxidatie van vetten te voorkomen. Dr. J. Breslow, voorzitter van de Amerikaanse Heart Association zei in 1996: ‘Vitamine E voorkomt hart- en vaatziekten’. (143) Volgens Dr. André Theriault, prof. van de universiteit van Hawaï, kunnen de tocotrienolen van rode palmolie cholesterolverlagend werken. Belangrijk is ook dat vitamine E helpt voorkomen dat bloedplaatjes samenklonteren, een ander belangrijk mechanisme bij het ontstaan van atherosclerose. (143) Palmtocotrienolen kunnen het cholesterolgehalte met 15 tot 33% in zes tot acht weken verlagen. En het goede nieuws is dat de ‘goede’ HDL-cholesterol niet daalde. (172) De wereldgezondheidsorganisatie concludeerde na een studie dat het gehalte vitamine E in het bloed de beste indicator is om het risico op hartaanvallen te bepalen. (128) Vitamine E vermindert het samenkleven van de bloedplaatjes, vermindert de bloeddruk en helpt bloedklonters voorkomen. (129) Vele studies hebben aangetoond dat de inname van vitamine E via de voeding het risico op hart- en vaatziekten met 50% kan verlagen. (130)

Vitamine E en kanker

Prof. K.K. Caoll (1997) en Guthrie (1997-1998) van de universiteit van Western Ontario in Canada hebben aangetoond dat tocotrienolen de woekering en deling van kankercellen remmen bij borstkanker. Gamma-tocotrienol uit rode palmolie is 3 maal sterker dan Tamoxifen (een geneesmiddel gebruikt bij borstkanker) in het remmen van kankercellen. Dit in tegenstelling tot tocoferolen, die geen enkel effect hadden op de groei van borstkankercellen. (158) Tocotrienolen uit rode palmolie voorkomen beter tumoren dan tocoferolen. (139) Tocotrienolen uit rode palmolie helpen borstkanker voorkomen, onafhankelijk van de oestrogeenstatus. (140) Tocotrienolen belemmeren niet alleen kankergroei, maar dragen ook bij tot de dood van tumorcellen (apoptosis). (142)

Vitamine E en de huid

Vitamine E en de huidDe wereldbefaamde Vitamine E-specialist, Professor Packer van de universiteit Berkeley in Californië heeft aangetoond dat de antioxidante werking van tocotrienolen veel hoger ligt dan die van de tocoferolen en dat deze de huid kunnen doordringen en beschermen tegen de oxidatieve stress van buitenaf, zoals de Uv-stralen van de zon. Wanneer je rode palmolie op je huid aanbrengt, worden de tocotrienolen snel in de onderste huidlagen opgenomen. (172) Huidkanker en melanomen kunnen geremd worden met delta-tocotrienolen. Rode palmolie beschermt de huid tegen UV- stralen en luchtvervuiling. Tocotrienolen verschaffen het lichaam en de huid de natuurlijke middelen om zichzelf te beschermen. (172) Alfa-tocotrienolen beschermen 40-60 keer beter dan alfa-tocoferolen tegen oxidatie. (141) Vitamine E kan ook dienst doen als zonnecrème omdat het UV-B stralen absorbeert .(143) Ozon veroorzaakt de vorming van vrije radicalen in de huid. Vitamine E kan de vorming van vrije radicalen en dus de veroudering van de huid tegengaan (143).

Natuurlijke vitamine E van rode palmolie beschermt tegen de zon. De meeste zonnecrèmes bevatten D-alfa-tocoferolacetaat of DL-alfa-tocoferollinolaat. Beiden helpen de oxidatie van vetten door de zon niet tegengaan.Rode palmolie wel. (143, p 274) Het lokaal aanbrengen van gemengde tocoferolen en tocotrienolen, zoals we die vinden in rode palmolie, blijkt meer effectief te zijn dan ze op te nemen via eten om de huid te beschermen tegen stikstofoxidatie. (143, p 277) Voorkomen is beter dan genezen.

Vitamine E en de ogen

Supervoeding voor computergebruikers: versterk je ogen met supervoedsel. Eet wekelijks spinazie met rode palmolie
Franse onderzoekers hebben ontdekt dat vitamine E ouderdomsgerelateerde maculadegeneratie (achteruitgang van het oognetvlies) kan helpen voorkomen (Alternative medicine O7.2000) Mensen met het laagste gehalte aan vitamine E in het bloed hebben bijna 4 keer meer kans op cataract van de ogen dan zij die de meeste vitamine E hadden. Ook het risico op maculatadenegeratie is een stuk kleiner. Gamma-tocoferolen blijken hierbij effectiever dan alfa-tocoferol. (143)

Vitamine E en sporters

Atleten produceren een enorme hoeveelheid vrije radicalen tijdens hun sportprestaties. Tocotrienolen uit rode palmolie beschermen hen tegen de oxidatie van aminozuren (bouwstenen van eiwitten) en vetten tijdens grote lichamelijke inspanningen. (172)

Vitamine E en hersenen

D. Harman, grondlegger van de theorie omtrent de vrije radicalen, heeft aangetoond dat vitamine E de mentale capaciteiten van muizen in grote mate verbetert. (131) Vitamine E vertraagt de aftakeling bij Alzheimerpatiënten. (143) Vitamine E-tekorten tasten ook het zenuwstelsel aan. Tekorten aan vitamine E doen ratten verstijven, doen de hersencellen bij kippen rotten en bezorgen hamsters en konijnen spastische bewegingen. (143)

Vitamine E en vruchtbaarheid

Zowel mannelijke als vrouwelijke ratten werden onvruchtbaar in een dieet zonder vitamine E. Tekorten aan vitamine E veroorzaken miskramen. (143)

Gezond worden? Vervang geraffineerde producten door natuurlijke gezonde voeding en je lichaam zal zichzelf genezen. ‘De natuurlijke kracht in elk van ons is de grootste genezer van ziekten,’ zei Hippocrates. Het is niet de arts en ook niet het medicijn dat ons geneest, het is ons natuurlijk reguleringsmechanisme dat ons terug in evenwicht (homeostase) brengt. Ons lichaam is de held.

Wat doet Co-enzym Q10?

Co-enzym Q10 is een stof die je enzymen nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Co-enzym Q10 bevordert de werking van hart, hersenen en de lever. Co-enzym Q10 beschermt als antioxidant cellen tegen vrije radicalen. Co-enzym Q10 helpt je cellen de energie vrijstellen die ze nodig hebben. Elke ongeraffineerde olie zoals extra vierge kokos- en rode palmolie bevat ze.