Vroeger ging men er algemeen van uit dat vetten zoals kokosolie ongezond zijn en hartziekten in de hand werken. Inmiddels weten we dat dit niet klopt. Kokosolie is zelfs een gezond voedingsmiddel dat er op verschillende manieren voor zorgt dat uw lichaam beter werkt. – Dr. Oz

Vertaling van Engelstalig artikel: Dr. Oz – “Surprising health benefits from coconut oil”

Wat zijn de weldaden van kokosolie?

Onderzoek heeft aangetoond dat ons lichaam beter bestand is tegen ziekteverwekkende virussen en bacteriën als we kokosolie innemen. Bovendien helpt deze olie tegen allerlei schimmelziekten.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Kokosolie heeft ook een positief effect op onze schildklierhormonen en bloedsuikerspiegel. Mensen die kokosolie gebruiken, merken doorgaans dat hun suikerspiegel verbetert. De oorzaak: kokosolie bevordert het verbruik van insuline in het lichaam. Kokosolie laat de schildklier beter werken en dat komt onze stofwisseling, ons energiepeil en onze weerstand ten goede. Kokosolie zorgt voor een betere spijsvertering en helpt de absorptie van in vet oplosbare vitaminen.

Kan kokosolie mijn cholesterol verlagen?

Kokosolie bevat het verzadigd vet laurinezuur, een vetzuren met een middellange keten (MCT). Het is bewezen dat laurinezuur het gehalte aan goede HDL-cholesterol in het bloed doet stijgen, met betere cholesterolwaarden als resultaat. Kokosolie verlaagt de cholesterol en zet hem om in pregnenolon. Dat is een molecule die wordt omgezet in de vele hormonen die ons lichaam nodig heeft. Kokosolie kan de normale werking van de schildklier helpen te herstellen. Als de schildklier niet optimaal werkt, kan ons lichaam meer slechte cholesterol aanmaken.

Hoe helpt kokosnoot om mijn gewicht op peil te houden?

Kokosvet bevat speciale vetten, namelijk vetzuren met een middellange keten (MKVZ). Studies hebben aangetoond dat de afbraak van deze gezonde vetten door de lever resulteert in een efficiënte verbranding van energie. Uit een onderzoek in 2009 is gebleken dat vrouwen die dagelijks 30 ml kokosolie (ongeveer 2 eetlepels) innamen gedurende 12 weken niet alleen hun gewicht op peil hielden, maar ook minder buikvet hadden. Dit type vet is niet alleen moeilijk om kwijt te raken, maar verhoogt ook het risico op hartproblemen.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Klopt het dat kokosnoot veroudering tegengaat?

De oliën van de kokosnoot hebben als antioxidanten een gunstig effect op het lichaam. Dit betekent dat ze ons lichaam helpen om schade aan gezonde vetten en weefsels tegen te gaan. Oxidatie is een grote boosdoener als het op hart- en vaatziekten en huidveroudering aankomt. Maar dankzij kokosolie heeft ons lichaam minder antioxidanten nodig uit andere bronnen.

Is kokosolie goed voor mijn huid en haar?

We drukken onze patiënten op het hart dat kokosolie bij jong en oud een geweldige vochtinbrenger is voor zowel de huid als het haar. Deze olie bevat grote hoeveelheden vitamine E, een antioxidant met een hoge beschermende werking. Smeert u regelmatig kokosolie op uw huid? Gebruik dan het best organische kokosolie, zodat uw huid zo weinig mogelijk giftige stoffen en pesticiden opneemt. Jonge ouders raden we zelfs aan om hun baby na het wassen met kokosolie in te smeren. Uit een onderzoek in 2005 met 120 baby’s is gebleken dat een massage met kokosolie veilig en goed voor de gezondheid is.

Hoe gebruik ik kokosolie het best?

U kunt kokosolie bij groenten gebruiken of verwerken in cakes, zoals een cake van courgette en banaan. Ze is bijzonder lekker in combinatie met bittere groenten, zoals boerenkool. Een andere mogelijkheid: gebruik kokosolie in gebakken gerechten met ajuin en look. Zo geeft u uw maaltijd een verrassend nieuwe en aangename toets. Kokosolie is ook heerlijk bij havermout: gezond en toch smeuïg.