Een vervolgstudie* op de studie die werd uitgevoerd bij migranten op de Tokelau eilanden tussen 1967-1982 (The Tokelau Island Migrant Study) toonde veel lagere allergieniveaus in Tokelau dan bij de Tokelauers die naar Nieuw-Zeeland waren verhuisd.

Kinderen tussen 0-14 jaar oud die van Tokelau naar Nieuw-Zeeland verhuisden, hadden 2,5 keer meer astma dan de kinderen die op Tokelau bleven wonen (25,3% versus 11% van de kinderen). Astma en atopie komen in Tokelau veel minder voor.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Atopie is een erfelijke vorm van allergie, een overgevoeligheid door een te hoge activiteit van IgE-antistoffen gericht tegen atopen (vb. inhalatie van allergenen). Bij kinderen tussen 5-9 jaar werd er 6 maal meer astma vastgesteld bij Tokelau kinderen, die in Nieuw-Zeeland waren gaan wonen dan bij Tokelau kinderen op de Tokelau eilanden (30% versus 6%). In de leeftijdsklasse van 10-15 jaar kwam astma 2,5 keer meer en atopie 3 keer meer voor bij de Tokelau kinderen die naar Nieuw-Zeeland waren verhuisd.

Mijn mening over astma en de Tokelau migrantenstudie: behandelen van astma symptomen en astma aanval is niet de oplossing

Astma en allergieën zijn een teken van een slecht werkend afweersysteem. Een afweersysteem dat overbelast is, kan niet degelijk werken. Niet erfelijkheid, maar junkfood en een vervuilde omgeving zijn de hoofdschuldigen van astma. Stoppen met junkfood en vermijden van vervuiling zijn dan ook de remedie om van astma of allergieën af te geraken. Veelvuldig wassen vermindert het afweersysteem van onze huid. Antibiotica, via medicijnen en indirect via de consumptie van vlees en vis, verminderen het afweersysteem van onze darmen. De papfles in plaats van borstvoeding, ongezonde voeding in plaats van natuurlijke, plantaardige, onbewerkte voeding …. slecht werkende darmen overbelasten het afweersysteem. Chloor in zwembaden en leidingwater verzwakken ons afweersysteem. Verstedelijking, milieuvervuiling, zowel in huis als buitenshuis, zijn een chronische belasting voor ons afweersysteem. Astma of allergische reacties aan huisstofmijt, huidschilfers, stuifmeel, pollen, schimmelsporen, dierlijke eiwitten, geneesmiddelen, toevoegingen aan voedingsmiddelen, rook, verf, uitlaatgassen, parfum, deodorant, schoonmaakmiddelen, inkten, mist …zijn allemaal niet de oorzaak van een zwak afweersysteem, maar het gevolg van een afweersysteem dat ofwel overbelast is ofwel hunkert naar gezonde voeding en meer beweging.

Astma is wel degelijk te genezen. Laat je door de farma-industrie niets wijs maken. Neem het heft in eigen handen. Mijn vrouw Chantal Voets is een levend bewijs dat je vrij van astma kan zijn door je eet- en leefgewoonten te verbeteren. Eet gezond en bio-voeding, beweeg voldoende, zeg ruikende chemicaliën vaarwel. Op minder dan 12 maanden was Chantal astmavrij. Onze dochter was op 6 maanden allergievrij en is na 10 jaar nog steeds vrij van allergieën. Extra vierge kokosolie deed hun beiden goed.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

*Bron: clinical Allergy, 1980, volume 10, p 71-75, D. Waite, D. Eyles, S. Tonkin, T Donnel,, Wellington Hospital & University of Otago, Wellington, New Zealand. Clin exp allergy 2005; 35:479-482, L.Lane, R.Siebers, G.Penet, P.Howden-chapman, J.Crane, Wellington Asthma Research Group and Department of Public Health, Wellington School of Medicine and Health Sciences, New Zealand