Dé twee gezondheidsvoordelen van extra vierge olijfolie:

  1. Het omega 9 gehalte (de mono onverzadigde vetzuren vooral m.b.t. hart- en vaatziekten)
  2. Verschillende polyfenolen in olijfolie.

Wetenschappers ontdekten reeds meer dan 30 soorten polyfenolen in olijfolie. (De fenolische verbindingen in Virgin olijfolie: naam van de verbinding, algemene chemische structuur en moleculaire gewicht (PM: g.mol-1, Bendini et al., 2007).

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Olijfolie biedt bescherming tegen oxidatie van vetten (LDL cholesterol) in ons bloed. In de Europese Unie (EU) mogen flessen olijfolie met een hoog polyfenolen gehalte de gezondheidsclaim vermelden: “olijfolie polyfenolen dragen bij aan de bescherming van bloed lipiden tegen oxidatieve stress”. Zolang de extra vierge olijfolie tenminste 5 mg hydroxytyrosol bevat en zijn derivaten per 20 gram olijfolie.

olijfolie bevat veel polyfenolen
Olijfolie boordevol antioxidanten zoals hydroxyltyrosol

Omega-9 voordelen van olijfolie

Vele studies hebben de positieve bijdrage van oliezuren (omega-9) voldoende bewezen tegenover de schade van oxidatie in hart en bloedvaten, ontstekingen, erectiestoornissen, bloeddruk, trombose. (Covas, 2009 ; Huang et al., 2008).

Olijfolie boordevol antioxidanten zoals hydroxyltyrosol

“Olijfolie zit boordevol antioxidanten, zoals polyfenolen en in het bijzonder Hydroxytyrosol en Oleurpein. Zij helpen bij het behandelen en voorkomen van hart- en vaatziekten, kankers, diabetes, neuro-degeneratieve ziektes, ontsteking en ouderdom. Polyfenolen zijn antioxidanten en spelen ook een belangrijke rol bij de versterking van het immuunsysteem en de bescherming van bepaalde weefsels en organen tegen de schade van oxidatie aan de hersenen, de lever, bloedcellen,spieren en slagaders.”

professor M. Benlemlh en Dr. J. H-Ghanam, polyfenolen in olijfolie, p 81

polyfenolen in olijfolie
Extra vierge olijfolie sterker dan vitamine C

Extra vierge olijfolie en olijfblad extract sterker dan vitamine C

“Extra vierge olijfolie bevat veel meer beschermende substanties met een groot antioxidanteneffect dan rode wijn, groene thee en vitamine C. De vrije radicalen worden op een efficiënte manier gevangen door de polyfenolen in olijfolie, wat de grote kracht van extra vierge olijfolie verklaart”. 

Professor M. Benlemlh en Dr. J. H-Ghanam, polyfenolen in olijfolie, p 97

ORAC waarde van antioxidanten vergeleken:

De ORAC waarde (Oxygen Radical Absorbance Capacity) geeft de (levens)kracht aan van stoffen in voeding tegenover zuurstof radicalen. Hoe hoger de waarde, hoe beter voor onze gezondheid en het behoud van langdurige jeugdigheid.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Enkele bekende soorten antioxidanten, weergegeven in ORAC-eenheden:

  • hydroxytyrosol (olijfolie): 40 000
  • resvératrol (rode wijn): 20 000
  • oleuropein (olijfolie):  12 000
  • epicatéchine (groene thee): 8 000
  • vitamine C: 2000

Het belangrijkste voordeel van antioxidanten is het verbreken van de kettingreactie, die door radicalen (bijvoorbeeld ijzer of zuurstof) ontstaat. Zo is vit E (alfa tocoferol) de eerste 15 minuten werkzamer, maar de extracten van olijfbladeren en van olijfolie zijn vervolgens veel langer en sterker werkzaam tegen oxidatie.

groene olijven aan een tak
Extra vierge olijfolie is vele malen gezonder dan gewone olijfolie!!

Waarom gele en waarom groene olijfolie?

Carotenen in olijfolie geven de olijfolie een gele, goudgele kleur. Olijfolie van jonge, onrijpe olijven geven extra vierge olijfolie een felgroene kleur, vanwege de chlorofyl. Afhankelijk van de soort olijf, rijpingsproces, gebied, extractie en bewaarmethode zal de kleur, smaak en aandeel polyfenolen verschillen.

Vergis je niet:

Extra vierge olijfolie is vele malen gezonder dan gewone olijfolie!! Een extra vierge olijfolie bevat gemiddeld 236 mg per kg polyfenolen en een geraffineerde olijfolie (of simpel weg olijfolie) slechts 11! Hydrofiele polyfenolen zijn in extra vierge 40 à 1.000 mg per kg aanwezig. In geraffineerde olijfolie 0 mg.

(Principaux constituants de l’huile d’olive (Huang et al., 2008). & Cantarelli et Montedoro 1961; 1969).