Wat doen polyfenolen voor de mens?
Polyfenolen komen van nature voor in plantaardig voedsel, zoals fruit, groenten, kruiden, specerijen, thee, cacao en druiven. Ze geven kleur en Polyfenolen komen van nature voor in plantaardig voedsel, zoals fruit, groenten, kruiden, specerijen, thee, cacao en druiven. Ze geven kleur en smaak aan planten en kruiden. Deze stoffen kunnen voor de mens de spijsvertering, de hersenfunctie en de bloedsuikerspiegel verbeteren en ons beschermen tegen bloedstolsels, hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker. Niet alle polyfenolen zijn gelijk. Ze hebben vaak een andere werking

Polyfenolen in groenten
Polyfenolen in plantaardige voeding

Wat alle polyfenolen gelijk hebben zijn twee gezondheidsvoordelen: antioxidant en ontstekingsremmer

Enerzijds kunnen ze fungeren als antioxidanten, wat betekent dat ze schadelijke vrije radicalen kunnen neutraliseren die anders je cellen zouden beschadigen en je risico op aandoeningen zoals kanker, diabetes en hartaandoeningen zouden verhogen.
Anderzijds is uitvoerig wetenschappelijk bewezen dat polyfenolen de kans op ontsteking gerelateerde ongemakken en ziekten verminderen. Polyfenolen zijn ontstekingsremmers als het lichaam erom vraagt.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Wat doen polyfenolen voor de plant?

Planten beschermen zichzelf door polyfenolen tegenover vrije radicalen veroorzaakt door bijvoorbeeld de zonnestralen. Maar ook helpen polyfenolen de plant en kruiden beschermen tegen insecten, koude, warmte en ziekten, etc.. Ze zijn noodzakelijk voor een gezonde groei en versterken plant stressbestendigheid in het algemeen. En hoe meer de plant gestrest is door de zon (omgeving), hoe meer polyfenolen een plant bezit. De plant heeft zon (omgeving) nodig om gezond te zijn maar die zon (omgeving) geeft ook stress aan de plant.

In welke plantdelen zitten de polyfenolen van de plant?

Polyfenolen zijn geconcentreerd in de bladeren en in de vruchten van de plant. Bij vruchten zijn ze geconcentreerd in de schil. Hetgeen wijnmakers en olijfolie meesters al 10talle jaren weten.