In olijfblad extract zit voornamelijk de polyfenol oleuropein. Wat ontdekten wetenschappers over hydroxytyrosol, oleocanthal, oleuropein en andere fenolen en hun 7 fantastische voordelen voor de mens?

De bladeren van de olijfboom blijken meer polyfenol te bevatten dan olijven
De bladeren van de olijfboom blijken meer polyfenol te bevatten dan olijven
 1. Hydroxytyrosol in olijfolie verhoogt de productie van onze mitochondrieën, de energiecentrales van onze cellen.
  De goede werking van de energiecentrales van de cellen is een aanwijzing over de jeugdigheid van ons lichaam en over haar gezondheid. Het krachtverlies van de mitochondriën wordt in verband gebracht met ziekten en met de snelheid van verouderen. De terugval van de werking van de mitochondrieën wordt meer en meer beschouwd als de belangrijkste factor van veroudering. (Hao et al., 2010)
 2. Hydroxytyrosol, oleuropein en andere polyfenolen in olijfolie en in het extract van olijfbladeren helpen kanker bestrijden.
  1. Deze polyfenolen verminderen beginnende schade bij borstkanker en dikkedarmkanker (Martin-Moreno et al., 1994 ; Corona et al., 2007 ; Paula et al., 2007)    
  1. Helpt kanker bestrijden op het adenocarcinoom in de dikke darm en bij promyelocytaire leukemie (Fabiani et al., 2002, 2006),
  1. Oleocanthal, een polyfenool in olijfolie, doodt kankercellen door het binnendringen van de kankercellen en er de lysosomen te helpen vernietigen. Het vermindert drastisch en snel de levensvatbaarheid van kankercellen binnen 30 minuten. Kankervrije cellen blijven in leven, dankzij de integriteit van hun lysosomale membranen. (Rutgers University en The Hunter College van de City University in New York,2015)
  1. Hydroxytyrosol polyfenolen  verminderen de lipidenperoxidatie van de melanoomcellen, bestraald door UVA (D’Angelo en zijn medewerkers, 2001).
 3. Hydroxytyrosol blijkt nuttig voor de behandeling van sommige ongewenste bacteriën in de darm en luchtwegen, zoals Influenzae haemophilus, Samonella en staphylococccus aureus (Bisignano et al.,1999).
 4. Verminderen diabetische complicaties door oxidatieve stress (Palsamy et al., 2009). Hydroxytyrosol is doeltreffend om oxidatieve stress te verminderen en verhoogde bloedsuikerspiegels te vertragen of te verminderen (Hamden en zijn collega’s (2009).
 5. De cognitieve aftakeling kan door de consumptie van olijfolie en zijn polyfenolen worden vertraagd. (Solfrizzi et al., 1999, 2003, 2005, 2006; Panza et al., 2004)
  Hetzelfde geldt voor de ziekte van Alzheimer. De Tau aggregatie wordt vertraagd.
 6. Olijfbladextract vermindert duidelijk de pijnen en de ontstekingen bij artritis na twee maanden. 3g olijfblad-extract per dag met 15% polyfenolen waarvan 2% hydroxytyrosol vermindert PGE2 (cox2 expressie). (Ghanam Jamala, Cresteil Thierryb, Benlemlih M., aBiotechnology Laboratory, Faculty of Science Dhar El Mahraz, P.O. Box 1796, Atlas-Fez, University Sidi Mohammed Ben Abdellah, Fez, Morocco. 2015 & (Prochazkova et al., 2009 ; Scher et
  al., 2007 ; Kamei et al., 2004)
 7. Oleuropein en hydroxyltyrosol werken krachtig tegen het HIV-1 virus.
  (Lee-Huang et al. (2003) & Lee-Huang et al., 2007).