Mediterrane voeding wordt aangewezen als de belangrijkste factor in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Eén van de belangrijkste eigenschappen ervan is het grote gebruik van olijfolie en haar polyfenolen. Maar ook het slaatje dat de Franse maaltijd vaak voorafgaat.

mediteraans dieet vol polyfenolen versterken hart en bloedvaten
Mediterrane voeding wordt aangewezen als de belangrijkste factor in de strijd tegen hart- en vaatziekten

Polyfenol 6 maal versterkend voor hart en bloedvaten:

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

  1. verminderen de cel-adhesiemoleculen
  2. verhogen de stikstofmonoxide beschikbaarheid waardoor minder kans op beklemming van de kransslagaders (Cannon, 1998).
  3. onderdrukken de bloedplaataggregatie (bloedklonters) of anders gezegd de trombocytenaggregatie (waaronder proteïne C en interleukinen (Esposito et al., 2004) & (Ruano et al., 2005) & (Visioli et al., 1998))
  4. stimuleren de endogene antioxidanten om arteriële sclerose te vertragen. Gaat oxidatie van LDL cholesterol tegen. De fenolische verbindingen vertragen het begin van het oxidatieproces en houden de endogenen antioxidanten intact (Visioli et al., 1995a, 2000a).
  5. verminderen ontstekingsreacties van de aderen en het hart
  6. vermindert bloeddruk (systolische en diastolische) (European Prospective Investigation into Cancer) . Granen daarentegen zouden de bloeddruk verhogen (Psaltopoulou et al., 2004).