Fermentatie zonder pasteurisatie helpt

Gevarieerd eten en drinken van niet gepasteuriseerde producten helpt ons aan diverse microben in ons lichaam. De aarde en zijn bewoners zijn met elkaar verbonden. Het overleven van soorten zoals de mens berust op biodiversiteit. Je lichaam is een ecosysteem dat pas goed functioneert als het diverse micro-organismen bevat. Wilde fermentatie kan daarbij helpen.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Wat is wilde fermentatie?

Dit is een fermentatieproces waarbij micro-organismen uit de omgeving worden opgenomen tijdens de fermentatie.

Doe je dit thuis, dan worden huis-organismen opgenomen in je spijsverteringskanaal. Samen zijn we sterk. Enkele vijandige organismen moeten opboksen tegen een leger diverse micro-organismen.

De lactobacillen van levende yoghurt verlengde het leven en  verminderde het risico op infectieziekten.
De lactobacillen van levende yoghurt verlengde het leven en verminderde het risico op infectieziekten.

Nobelprijswinnaar Elie Metchnikoff onderzocht 100-jarigen in de Balkan die rauwe yoghurt aten. Ze concludeerde dat de lactobacillen van levende yoghurt het leven van deze mensen verlengde en het risico op infectieziekten verminderde.

Vandana Shiva, de Indiase activiste, verzet zich stevig tegen geïndustrialiseerde voeding en tegen lege voeding die volledig gehomogeniseerd is. Het is tijd, zegt ze, dat we het heft in eigen handen gaan nemen. Wilde fermentatie kan daarbij helpen.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »