Frank Vandenbroucke mag zich wat mij betreft minister van Covid-19 propaganda noemen. “Indien je de covid-19 maatregelen  maar vaak genoeg herhaalt, worden de Covid-19 maatregelen gezien als de waarheid, als de oplossing” – Bart Maes

“Illusoire waarheidseffect” van de covid-19 maatregelen?

Frank Vandenbroucke doet ons geloven. Samen gaan we met onze maatregelen Covid 19 verslaan.

Joseph Goebbels, minister van propaganda voor de nazi-Duitse regering van het Derde Rijk, begreep de kracht van het herhalen van leugens. “Als je een leugen vertelt die groot genoeg is en deze blijft herhalen,” zei hij, “zullen mensen het uiteindelijk gaan geloven.” Dit fenomeen, dat alomtegenwoordig is in de hedendaagse politiek, staat in de cognitieve psychologie bekend als het “illusoire waarheidseffect. “

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

De socialist Vandenbroucke moest ontslag nemen als minister van buitenlandse zaken. De Agusta-affaire werden hem in fataal. Hij gaf opdracht om 5 miljoen Belgische franken te verbranden en hij kon ermee weg. Diezelfde Vandenbroucke is nu mede een spreekbuis over Covid-19 in een regering waar geen enkele Belg voor gekozen heeft. Frank Vandenbroucke mag zich wat mij betreft minister van Covid-19 propaganda noemen.

Ik heb het eerder gehoord, dus het moet waar zijn. “Een leugen wordt waarheid.” beseft onze Frank Vandenbroucke

Een recent onderzoek gepubliceerd in Psychonomic Bulletin & Review geeft aan dat, in tegenstelling tot geaccepteerde kennis, geloof in alle uitspraken, of ze nu plausibel of ongeloofwaardig zijn, toeneemt met herhaling.
Vandenbrouck is tot minister van propaganda benoemd

Psycholoog Lisa Fazio van de Vanderbilt University, in samenwerking met David Rand van het Massachusetts Institute of Technology en Gordon Pennycook van de University of Regina, Canada, ging na of het illusoire waarheidseffect zich voordoet op alle niveaus van plausibiliteit, of dat het alleen van toepassing is op dubbelzinnige verklaringen.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

503 deelnemers evalueerden 80 uitspraken, ontworpen om het volledige bereik van plausibiliteit te dekken, van absoluut onwaar tot absoluut waar. Voorbeelden van zeer onwaarschijnlijke uitspraken waren ‘Olifanten wegen minder dan mieren’ en ‘De aarde is een perfect vierkant.’ Zeer plausibele uitspraken waren onder meer ‘Het plafond van de Sixtijnse kapel werd geschilderd door Michelangelo’.

Conclusie : De resultaten waren consistent met een consistente boost van geloof op alle niveaus van plausibiliteit.  ‘testen, isoleren en vaccineren’ herhaald onze minister van propaganda Frank Vandenbroucke.

 “Leugens legitimeren door herhaling zelf.” beseft Frank VandenBroucke maar al te goed.

Susana Martinez-Conde is a professor of opthalmology, neurology, and physiology and pharmacology at SUNY Downstate Medical Center in Brooklyn, N.Y. She is author of the Prisma Prize-winning Sleights of Mind, along with Stephen L. Macknik and Sandra Blakeslee. Their forthcoming book, Champions of Illusion, will be published by Scientific American/Farrar, Straus and Giroux.