Ook anti-aanbakpannen dateren uit de tijd dat we dachten dat vetten alleen maar dikmakers zijn. Vandaag weten we beter. Gezonde vetten zijn een must voor onze gezondheid en een must voor een slank lichaam. We hebben zelfs 2 keer meer gezonde vetten nodig dan eiwitten. Dus een portie gezonde olie of vet in de pan zal je goed doen.

Weg met de anti-aanbakpan!

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Anti-aanbakpannen moet je mijden als de pest. Ze zijn uiterst giftig.

  1. Het aanbrengen van een anti-aanbaklaag vraagt een uiterst ingewikkeld chemisch proces. Want een laag die niet plakt, hechten aan een pan is niet zo logisch. Ook de productie is bangelijk vervuilend. Fabrikant Du Pont is reeds akkoord om $345 miljoen schadeloosstelling te betalen aan 60.000 in woners van West Virgina en Ohio wegens het vervuilen van leidingwater met PFOA, een chemische stof die gebruikt wordt bij de productie van Teflon.
  2. En zoals iedereen wel vermoedt: door het gebruik komen er deeltjes van de anti-aan bakstof in onze gerechten terecht. Want wat de fabrikanten telkens opnieuw ook mogen schreeuwen, anti-aanbakpannen verslijten wel degelijk en ze verslijten snel. Zelfs als je ze correct gebruikt en je krassen tracht te voorkomen, verslijten ze en komen er deeltjes in het eten en dus in je lichaam.
  3. Wat vele mensen misschien niet weten, is dat bij het bakken met teflon pannen, er uiterst giftige gassen vrijkomen. Tijdens de feestdagen wanneer er veel Teflon gourmetstelletjes uit de kast gehaald worden, sterven meer kanaries en papagaaien. Kanaries werden vroeger door mijnwerkers gebruikt om de luchtkwaliteit in de mijn te controleren. De kleine longcapaciteit maakt vogels veel gevoeliger voor toxische stoffen. Om deze reden gebruikten mijnwerkers kanaries. Als de kanarie ziek werd of stierf, werd het heel gevaarlijk voor de mijnwerkers. Anti-aanbakgassen zoals Polytetraflourethylene van Teflon veroorzaken longbloedingen en zijn vaak dodelijk voor kanaries. Daarom zijn anti-aanbakpannen stille moordenaars want je hoort ze niet. Niet alleen Teflon, het merk van De Pont maar ook Silverstone, Fluron, Supra, Excalibur, Greblon, Xylon, Duracote, Resistal, Autograph en T-Fal zijn uiterst giftige anti-aanbaklagen.
    Een beetje vet of olie in een roestvrije stalen of geëmailleerde pan is veel gezonder en zo veel minder milieubelastend.

De uiterst schadelijke dampen van de anti-aanbakpan

Wat is Teflonkoorts?

Een werknemer van DuPont Dordrecht vertelde me onlangs wat teflonkoorts is.
In de fabrieken van Dordrecht gebruikt men Teflon poeder. Als dit poeder, ook al is het maar een heel klein beetje, aan je vingers komt en je gaat dan een sigaretje rollen krijg je de Teflonvibraties. Het teflon poeder gaat décomposeren door de hitte van de sigaret en er ontstaan zeer giftige dampen. Gedurende een kwartier gaat men vibreren, trillen, bibberen doorheen heel het lichaam.

Als de anti-aanbaklaag wordt verhit, verandert zij van structuur. In twee tot vijf minuten wordt een anti-aanbakpan zo heet dat de anti-aanbaklaag toxische stoffen afgeeft en toxische dampen zich verspreiden… Hoe langer je ze gebruikt, hoe sneller ze beschadigen.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Bij die verhitting komen er dampen vrij en dit zowel in het voedsel als in de lucht van de kamer. (Anti- aanbakpannen worden supersnel uiterst giftig als je ze op het vuur zet zonder dat er voeding in zit. De geur die dan vrijkomt pakt op ieders adem). Du Pont erkent dat teflondampen dodelijk zijn voor vogels maar ‘er is zoveel dodelijk’, zeggen ze erbij. De wetenschappers bij Du Pont geven toe dat de polymere gassen van Teflon koorts, moeheid, ademnood, hoofdpijn, verkoudheid een drukkend gevoel op de borst kunnen veroorzaken bij een temperatuur vanaf 24 à 26 °C. Maar tegenstanders van de Anti-aanbakpan gaan veel verder.

De schadelijke stoffen en dampen die vrijkomen bij het bakken in anti-aanbakpannen zijn ondermeer: TFE, kankerverwekkend; HFP, vermindert de immuniteit en veroorzaakt leverstoornissen; TFA, draagt bij tot osteoporose en gewrichtsproblemen, vervet de lever en wordt in baby’s 2 tot 6 keer meer opgeslagen dan bij de moeder; DFA, vooral uiterst toxisch voor de nieren; MFA, uiterst toxisch, veroorzaakt onregelmatige hartslag en is zelfs dodelijk tussen de 0,7 en 2,1mg/kg.; PFOA, breekt eigenlijk niet af in het milieu en is terug te vinden in 92% van de mensen; is zelfs dodelijk voor koeien als deze vervuild eten of drinken krijgen; SIF4, vooral toxisch voor de longfunctie; PFIB, vooral toxisch voor de longfunctie; COF2, wordt ook gebruikt als chemisch oorlogswapen en irriteert de ogen, de neus en de oren; HF, maakt ons moe, veroorzaakt onregelmatige hartslag, vermindert de opname van cal cium en is in hoge doses dodelijk; CF3COF, vergroot de lever en de bloedsuikerspiegel; OFCB, veroorzaakt onregelmatige hartslag, bewusteloosheid en in hoge doses de dood; CF4, warmt de wereld 6000 maal sneller op dan koolstofdioxide en blijft 50.000 jaar in het milieu; C-8, kankerverwekkend en bij kinderen worden er grotere gehaltes in het bloed teruggevonden.