Het is waar dat MCT olie door het lichaam sneller wordt opgenomen en 10% minder calorieën bevat dan andere soorten olie met lange ketenvetzuren, zoals in Omega 3.

Kortom: MCT olie in de vorm van kokosolie of palmpitolie is volgens experts een prima manier om vetten toe te voegen aan je dieet. Voedingsspecialist Chang vertelt aan Runner’s World zegt dat ‘MCT-olie geen wondermiddel is’. Daarbij is een dieet dat rijk is aan vezels en eiwitten een gezonde optie en blijft sporten de gezondste manier om meer calorieën te verbranden.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Suzanne Ryan van Keto Karma, blogster en schrijfster van het boek ‘Simply Keto’,

“Super om gezonde vetten aan je dieet toe te voegen. MCT levert je lichaam en hersenen natuurlijke energie.” Suzanne Ryan van Keto Karma over MCT-olie, blogster en schrijfster van het boek ‘Simply Keto’, p 53

Wat zijn de Blauwe Zones?

In 2008 is er een boek gepubliceerd “Lessons for Living Longer From the People Who’ve Lived the Longest.” In dit boek zijn de vijf gebieden op de wereld bestudeerd waar mensen het langst leven. Deze regio’s worden de Blauwe Zones genoemd.

Wat vertellen de blauwe zones ons over grote vet consumptie?

Interessant genoeg zie je dezelfde levensduur in de verschillende Blauwe Zones ondanks de verschillende vetconsumptie profielen.
Okinawa Japan: 10% vet. Ikaria Griekenland, met 40% vet. In Ikaria ontdekten ze dat voor mensen van middelbare leeftijd dagelijks ongeveer 6 eetlepels olijfolie hun risico om te sterven met de helft leek te verminderen. Dus wat is de rode draad door alle blauwe zones? Ze eten allemaal 95-100% plantaardig met zeer kleine dierlijke producten en geen bewerkte voedingsmiddelen. De gezondheid hangt minder af van het aandeel vet zij eten. Heel veel vet of heel weinig vet, met beiden kan je heel oud worden.

Arts William Cortvriendt over het keto-dieet.

De arts William Cortvriendt die het boek schreef ‘kankervrij’ is heel positief over keto-dieet.

Waarom ketogene voeding werkt tegen kanker? Het antwoord op deze vraag volgens de arts ‘: “Bij een ketogeen dieet bij kankerpatiënten probeert men kankercellen te verzwakken. Door de beschikbaarheid van glucose (suiker) zoveel mogelijk te minderen. Kankercellen proberen via fermentatie van suikers te groeien. Vetten (bvb mct vetzuren) en ketonen kunnen moeilijk of niet gefermenteerd worden in een omgeving zonder zuurstof. Kankercellen leven in een milieu zonder of met weinig zuurstof. Algemeen gaat men er al vele jaren vanuit dat kankercellen niet kunnen overleven of groeien bij een gebrek aan suiker(glucose). Ter info : door de fermentatie van suikers ontstaan er rond de kankercellen melkzuur die de omgeving verzuren. Zo kan de kankercel gezonde cellen in kankercellen omtoveren. Bij dierstudies heeft een ketogeen dieet duidelijk antikankereffect (26) Bij mensen verlaagt een ketogeen dieet duidelijk de bloedsuikerspiegels. Lagere bloedsuikerspiegels verlagen het risico op kanker”

Bronvermelding: 26 Wetenschappelijke studies over MCT-olie