Wat middellange vetzuurketens zijn lees je in een vorig artikel. Klik hier voor het artikel Wat is MCT, MCT olie en het ketogeen dieet?

Hoe doseer je MCT-olie?

Het is verstandig om met één theelepel per keer te beginnen en te kijk hoe je lichaam hierop reageert. Sommigen onder ons kunnen maar een kleine hoeveelheden aan. Als je deze overschrijdt, heb je mogelijks last van misselijkheid of diarree, maar de meeste mensen ondervinden geen enkel probleem enkel maar gezondheidsvoordelen.

Dosering en opbouwen is dus heel belangrijk, zeker bij gevoelige darmen. Het innemen van MCT-olie (middellange vetzuurketens) samen met een maaltijd zal eventuele ongemakken oplossen. MCT-olie in combinatie met fruit is niet gewenst. Wanneer je geen ongemakken ervaart bij het innemen van één theelepel per keer kan je de inname van de MCT-olie langzaam opdrijven tot maximaal 6 theelepels per dag. Meer dan 6 theelepels per dag heeft weinig zin, tenzij onder therapeutische begeleiding..

Hoe gebruik je MCT’s?

Je kan MCT-olie rechtstreeks innemen door het op een theelepeltje te schenken, maar het leent zich ook perfect om door een salade of voor vinaigrettes. Daarnaast is het super in desserts, sauzen, dressings en ontbijtrecepten.

MCT kan worden toegevoegd aan smoothies, dressings en koffie. Probeer een brain fuel koffie, of brain fuel latte of prestatiedrank. Brain fuel wil zeggen koffie, latte, prestatiedrank met een half à 1 theelepeltje MCT-olie of kokosolie.

Als je veel MCT toevoegt aan bijvoorbeeld chocomelk (inname wel eerst opbouwen dus), heb je een heel crèmige chocomelk. Bijzonder lekker!

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Verbetering in gewicht met ECO-Atkins?

David Jenkins MD deed een onderzoek naar “ECO-Atkins” en evalueerde een koolhydraatarm dieet met veel vet dat uit hele voedselplanten bestond. Zijn onderzoek was een korte termijnonderzoek (4 weken) dat verbetering in gewicht, cholesterol en bloedglucose liet zien.

“Als je op zoek bent naar een snelle energie boost en hersenkracht, ga dan voor C8 / C10 MCT-olie.” schreef keto diëtiste Lotte Damen van Myndfuel