MCT olie is een bron van Medium Chain Triglycerides (middellange vetzuurketens). Kokosolie en palmpitolie zijn beide voorbeelden van MCT rijke oliën en bestaan beide uit ongeveer 50 tot 60 procent MCT’s. Jouw lichaam verwerkt MCT-olie vrijwel meteen, waardoor het direct beschikbaar is als energiebron. Het kan dus als een energiebron dienen die je van energie voorziet, terwijl de bloedsuikerspiegel stabiel blijft (4) (5) (6).

Er zijn vier verschillende soorten MCT’s: C6, C8, C10 en C12. Ze worden zo genoemd vanwege het aantal koolstofatomen (6 tot 12) dat het bevat.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Elk MCT vetzuur heeft haar eigen unieke voordeel – Funky Fat Foods

“Elk van de MCT vetzuren hebben hun eigen unieke voordelen, maar C8 en C10 verhogen het ketoon gehalte efficiënter, een uitstekende bron voor energie en hersengezondheid. Trouwens, ketonen onderdrukken ook je hongerhormonen, waardoor je je langer verzadigd voelt.” aldus Funky Fat Foods

MCT olie en Keto, het ketogeen dieet

Het gebruik van MCT-olie kan een waardevolle toevoeging zijn bij een ketogeen dieet. Het bevat makkelijk verteerbare vetzuren die snel kunnen worden getransporteerd naar de lever om vervolgens te worden omgezet in ketonen.

MCT-vetzuren kunnen makkelijker omgezet worden in ketonen dan andere vetzuren. Voor personen die een ketogeen dieet volgen kunnen MCT ‘s er dus voor zorgen dat je langer in de vet verbrandende ketogene zone blijft zitten. Dit kan helpen om de bloedsuikerspiegel te reguleren en daarmee ook gewicht te verliezen.

MCT-olie is populair geworden dankzij het ketogeen dieet. Bij een ketogeen dieet bestaat je dagelijkse inname uit ongeveer 70% vet, 25% eiwitten en 5% koolhydraten. Ketonen zijn de energieleverancier van jouw lichaam indien er geen gebruik gemaakt kan worden van glycogeen voorraden. Ketonen zijn vele malen efficiënter dan glucose.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Lang voordat het keto-dieet bekend werd, werd MCT olie vooral gebruikt om mensen met epilepsie te helpen. Sportdiëtisten zeggen dat de MCT-olie, gebruikers of atleten kan helpen om langer in ketose te blijven, zelfs als ze een stuk meer koolhydraten eten dan normaal gesproken wenselijk is als je het keto-dieet volgt. Daarbij blijkt MCT olie ook sneller te worden opgenomen door het lichaam, dankzij die middellange vetzuren. Vanwege hun kortere lengte, vergeleken met lange vetzuurketens, worden MCT’s makkelijker verteerd door het lichaam.
Resultaat daarvan is dat de energie veel sneller beschikbaar is voor de atleet. MCT is een direct beschikbare energiebron, je krijgt er direct meer energie van. Zelfs betere hardloop- fiets- en zwemprestaties.

Doordat MCT’s makkelijker worden verwerkt door jouw lichaam kunnen ze ook sneller worden omgezet in ketonen. Tijdens een ketogeen dieet is MCT-olie dus een uitstekend product om in een ketogene staat te blijven.

“Als je echt, echt, echt keto wilt doen, kun je het VEGAN DOEN: je hoeft GEEN dieren / het milieu te schaden om dit te doen! Het zeker veiliger dan het doen van een op dieren gebaseerde keto.”  Danielle Belardo, cardioloog, en lid van de American Board of Internal Medicine

Professor Hanno Pijl , endocrinoloog, vertelde iets heel positief over ketogeen dieet en kanker
“Periodiek ketogeen dieet eten beschermt muizen alvast tegen de bijwerkingen van chemotherapie, terwijl het ook de groei van kankercellen afremt. Dier experimenteel onderzoek wijst uit dat ketogenen voeding helpt bij de behandeling van kanker.”