“Gebruik elke dag een lepel MCT-olie. Ideaal om je hersenen te voeden, je vetverbranding een extra boost te geven en je hongergevoel te stillen. Het zal je ook helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en minder behoefte te hebben aan zoete tussendoortjes” Julie van den Kerckhove, keto blogster en schrijfster van keto boeken

11 voordelen van MCT-olie volgens Julie van den Kerchove schrijfster van GO Keto
Julie van den Kerckhove, keto blogster en schrijfster van keto boeken: “Elke dag één lepel MCT-olie is ideaal”
Pascale Naessens, auteur van diverse bestsellers, “Hartcellen gebruiken ketonen als energie, dat is hun geliefde brandstof”

Welke 6 voordelen kan het gebruik van MCT-olie voor jou hebben?

 1. Stimuleert gewichtsverlies op verschillende manieren
  Bij een experiment bleek dat proefpersonen die bij het ontbijt twee eetlepels MCT-olie namen minder aten bij de lunch, vergeleken met mensen die kokosolie bij het ontbijt namen (2).
  Onderzoek heeft uitgewezen dat MCT-olie de aanmaak van twee hormonen stimuleert die het lichaam een verzadigd gevoel geven: peptide YY en leptine (1).
  Doordat MCT’s makkelijker worden verwerkt door jouw lichaam kunnen ze ook sneller worden omgezet in ketonen. Tijdens een ketogeen dieet is MCT-olie dus een uitstekend product om in een ketogene staat te blijven.
 2. MCT’s zijn een directe bron van energie die beschikbaar is als brandstof voor de hersenen
  MCT-olie wordt gezien als een superbrandstof (ketonen) omdat het beter wordt opgenomen door het lichaam dan lange vetzuurketens (7) .
  Door de makkelijke verteerbaarheid van MCT’s heeft het lichaam geen gal nodig om de vetzuren af te breken, en wordt het meteen naar de lever getransporteerd. In de lever kunnen deze vetzuren vervolgens worden omgezet in ketonen. Ketonen kunnen de bloed-breinbarrière passeren, waardoor ze een geschikte energiebron zijn voor de hersenen.

  “Wanneer je lichaam over weinig koolhydraten beschikt, zal het lichaam overschakelen op vetten als eerste energiebron. Bij dit proces maakt de lever uit vetzuren mee ketonen aan die de meeste cellen in ons lichaam als brandstof worden gebruikt.Hierbij schakelen de hersenen in grote mate over van glucose naar ketonen als enrgiebron. Dat is een efficiëntere energiebron die minder vrijde radicalen produceert. Dat proces kan neurologische voordelen opleveren.” Pascale Naessens, auteur van diverse bestsellers p 21, Boek : ketokuur. Een nieuw leven in 14 dagen.
 3. MCT kan helpen bij het verminderen van lactaatvorming bij atleten
  Tijdens sportieve en intensieve inspanningen kan lactaat (restproduct van melkzuur) zich vormen in de spieren. Vervolgens kan dit een negatief effect hebben op het prestatievermogen. Uit onderzoek is gebleken dat atleten die 6 gram MCT-olie namen voordat zij gingen fietsen, minder lactaatvorming hadden en het makkelijker vonden om hun inspanningen vol te houden, vergeleken met mensen die lange vetzuurketens hadden genomen (8).
 4. MCT zijn vetzuren met een antibacteriële en virale werking
  MCT’s bevatten een bewezen antimicrobiële werking (9) (10) (11). Kokosolie, dat voor een groot gedeelte uit MCT’s bestaat heeft een bewezen verminderend effect op de schimmelinfectie candida. Dit is een schimmel die verschillende soorten huidinfecties veroorzaakt (12).
  Een andere studie toont aan dat kokosolie ook de groei van de ziekmakende bacterie Clostridium difficile vermindert (13) Deze antibacteriële en antivirale werking van kokosolie is waarschijnlijk toe te schrijven aan de aanwezigheid van caprylzuur, caprinezuur en laurinezuur in MCT’s (13).
 5. MCT kan de kans op hart- en vaatziekten verminderen
  Bij een onderzoek onder 24 mannen met overgewicht werd geconstateerd dat het nemen van MCT-olie in combinatie met fytosterolen en lijnzaadolie gedurende een periode van 29 dagen een 12,5% lager totaal cholesterol vastgesteld. Toen dezelfde proef met olijfolie werd uitgevoerd was de vermindering slecht 4,7% (14). In het hetzelfde onderzoek werd vastgesteld dat de mix met MCT-olie voor een lagere LDL-cholesterolscore zorgde. Een lagere LDL-cholesterolscore wordt in verband gebracht met lagere kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast kan het gebruik van MCT-olie ook zorgen voor een toename van het ‘goede’ HDL-cholesterol (28). Een hogere HDL-score hangt samen met een goede gezondheid van het hart en bloedvaten. Ook wordt de consumptie van MCT-olie gerelateerd aan een aanmerkelijke vermindering van een bepaalde eiwitmolecuul genaamd C-reactief proteine (CRP). Dit is een belangrijke ontstekingsindicator is die het risico op hartziekte aangeeft (15).

  “Hartcellen gebruiken ketonen als energie, dat is hun geliefde brandstof” Pascale Naessens, auteur van diverse bestsellers, p 21, Boek : ketokuur. Een nieuw leven in 14 dagen.
 6. MCT helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en diabetes te controleren
  MCT-olie kan voordelen bieden aan mensen die diabetes hebben (16). Zo zijn er onderzoeken waarbij diabetici die MCT’s gebruikten minder suiker nodig hadden om hun bloedsuikerspiegel op een normaal niveau te brengen dan mensen die geen MCT’s consumeerden (17). Daarnaast kunnen MCT’s bijdragen aan een betere insulinegevoeligheid, gewichtsverlies en tailleomtrek bij diabetici (18).

Professor Hanno Pijl, endocrinoloog en begeleidt als arts mensen met diabetes. Hij schreef het boek ‘Diabetes type 2’. De professor vertelt het volgende : “Inzien als arts en patiënt dat je eerst met voeding moet werken en dan pas met medicijnen. Hij begeleidt diabeten met een koolhydraatarme manier van eten, al dan niet ketogeen. Er bestaan steeds meer wetenschappelijk aanwijzingen dat een ketogeen dieet, in ieder geval gedurende korte periodes, gezond voor ons is. Recent onderzoek laat ons zien dat een ketogeen dieet heel effectief is in het omkeren van diabetes type 2.”

Bronvermelding: 26 Wetenschappelijke studies over MCT-olie