Verzadigd vet is gezond. Verbaasd? Uiteraard. Lees 21 redenen waarom verzadigd vet gezond is

 Verzadigd vet, zoals kokosolie en rode palmolie zijn gezondMary Enig, specialiste in vetten, auteur van ’feiten over vetten’ en werkzaam aan de universiteit van Maryland in de VS, schrijft dat we allen misleid zijn door het door de Amerikaanse soja-industrie verspreide verhaal dat we minder verzadigd vet zouden moeten eten. Overtuigd van haar gelijk raadt ze iedereen aan verzadigde vetten zoals rode palmolie en extra vierge kokosolie te consumeren voor ieders welzijn. Verzadigd vet is een essentieel onderdeel van elke cel. Het is zo belangrijk dat de natuur zelf elk dierlijk of plantaardig voedsel heeft voorzien van verzadigd vet. Voor alles is een reden.

21 redenen waarom verzadigd vet gezond is

  1. Het vet in moedermelk bevat 45 à 50% verzadigd vet, 35% mono-onverzadigd vet (omega 9) en 15 à 20% meervoudig onverzadigd vet (omega -3 en -6). Even logisch denken: moest verzadigd vet ongezond zijn dan zou moeder natuur het zeker niet als belangrijkste vet via de moedermelk aan de baby geven, nietwaar?!
  2. Amerikanen eten van alle bevolkingsgroepen het minst verzadigde vetten, maar zijn de wereldleiders in hart- en vaatziekten. (43) Fransen eten zeer veel verzadigde vetten (kaas, room, paté) en hebben 2 maal minder hart- en vaatziekten dan Amerikanen.
  3. De vetten die onze bloedvaten doen dichtslibben bevatten slechts 26% verzadigd vet en maar liefst 74% onverzadigde vetten (42).
  4. In Polynesië (Pukapuka en Tokelau) kwamen bij de traditionele bevolking 60% van de calorieën van verzadigde vetten en dit voornamelijk uit de kokosnoot. Deze populaties kenden nauwelijks hart- en vaatziekten, noch te hoge cholesterolspiegels en waren slank (41). De onderzoekers stelden dat zelfs bij deze hoge vetinname (60% van de calorieën) er geen slechte invloed was op het hart- en vaatstelsel.
  5. Verzadigde vetten verlagen de Lp(a)-waarde in het bloed (71) (73). Een verhoogde Lp(a)-waarde is een indicator die wijst op een verhoogd risico op hart en vaatziekten.
  6. Het lichaam heeft verzadigde vetten meer nodig dan meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV’s). Minstens de helft van de fosfolipiden van de celomhulsels (celmembranen) dienen verzadigd te zijn. Het is ook het belangrijkste vet in de myeline vetzuren (mergschede van zenuwvezels)
  7. Meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV’s) hebben verzadigde vetten nodig om een goed evenwicht tussen doorlaatbaarheid en vastheid van de celmembranen te verkrijgen. MOV’s maken ze doorlaatbaar. Verzadigd maakt ze stevig. Gezonde celmembranen dienen uit 50% verzadigde vetten te bestaan.
  8. Ongeveer 50% van onze vetten dienen verzadigde vetten te zijn om een goede opname van calcium en magnesium te bekomen. Tekorten aan calcium en magnesium alsook zon (of vitamine D) en beweging, leiden tot osteoporose. (76)
  9. Verzadigde vetten beschermen de lever tegen alcohol en bepaalde medicaties. (77)
  10. Verzadigde vetten versterken het immuunsysteem. (78) Ze versterken deze op 2 wijzen: enerzijds door vermindering van de oxidatieve stress (ze zijn verzadigd en worden hierdoor niet aangevallen door vrije radicalen) en de verzadigde vetten laurinezuur, caprinezuur en caprinylzuren fungeren als natuurlijke antibiotica. Zij doden niet alleen bacteriën maar ook virussen en schimmels.
  11. De verlengde omega-3-vetzuren (bvb EPA en DHA) worden beter gebruikt en beschermd in de cellen als er voldoende verzadigde vetten aanwezig zijn. (79)
  12. De verzadigde vetten stearine- en palmitinezuur zijn het geliefkoosd voedsel voor het hart. Het hart steunt op deze 2 vetzuren in tijden van stress (80). Het hart is omringd en beschermd door voornamelijk verzadigde vetzuren.
    Als men over een lange periode zelfs hoge doseringen verzadigd vet van de MCT- familie (zoals kokosolie) geeft, doet dit het cholesterolgehalte dalen. (109)
  13. Thailand heeft de hoogste kokosnoot consumptie van de wereld en één van de laagste kankerratio’s van de wereld, aldus de lijst uit 1996 van het National Cancer Institute.
  14. De Filippijnen hebben één van de laagste ratio’s van hart- en vaatziekten ter wereld en consumeren grote hoeveelheden kokosnoot. Aldus een studie uit 1992, (Philippine Journal of Internal Medicine.)
  15. Verzadigde vetten kunnen net zoals alfa-linoleenzuur (een omega-3-vetzuur) het C reactieve proteïne (CRP) verlagen, hetgeen een teken is van ontsteking en een waarschuwing is voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. (113)
  16. De longsurfactant, een stof waardoor de longen hun werk kunnen doen en voorkomen dat de longblaasjes dichtklappen, bestaat voor bijna 100% uit verzadigde vetten: voornamelijk palmitinezuur. (113)
  17. De verzadigde vetten myristinezuur (kokosolie) en palmitinezuur (rode palmolie) zijn essentieel voor de communicatie tussen cellen. (113) Ook onze nieren hebben myristinezuur nodig om hun werk te kunnen doen.
  18. Dr. W. Douglass schrijft in zijn boek ‘Eet die cholesterol’ dat een overconsumptie van MOV’s (meervoudig onverzadigde vetzuren) via een studie bij plastische chirurgen 78% meer rimpels opleveren en ons 20 jaar ouder doen lijken. (115) In Polynesië, waar men veel kokosolie (verzadigd vet) gebruikt heeft men lang een stralende huid.
  19. Als patiënten die herstellen van een hartaanval 7% van hun calorieën uit kokosolie nemen dan herstellen zij sneller dan de controlegroep.
  20. Kokosolie kan ook heel goed werken om hart- en vaatziekten te voorkomen wegens zijn antivirale werking. (117)
  21. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WGO) en zelfs de ‘American Heart Association’ raden beide een dieet met voldoende verzadigd vet aan om onze gezondheid in optimale conditie te houden.De membranen van onze cellen verkiezen verzadigd vet boven onverzadigde vetten. (18)

Conclusie over verzadigd vet: verzadigd vet is gezond!

Verzadigd vet doet je goed. Je kunt niet zonder. We hebben meer verzadigd vet nodig dan ieder ander vet.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »