Als diabeten of als duursporters kiezen voor dadels, dadelsuiker, dadelstroop en dadelpasta heeft dat een aantal voordelen ten opzichte van geraffineerde suiker. Ik som ze voor je op, samen met de kanttekeningen voor glycemische lading en vertel je hoe je hypo bij diabetes kan voorkomen, maar ook hoe je als sporter de “slag van de hamer” kan voorkomen.

Drie voordelen van dadels voor diabeten:

  1. Dadel en dadelproducten horen (met mate) in het dieet voor diabeten.
    De Glycemische index van dadelproducten is laag of flirt met een normale glycemische index. Prima voor diabeten.
  2. Deze fantastische steenvruchten zijn een goede bron van vezels, mineralen, vitaminen, polyfenolen en antioxidanten.
    De antioxidanten in dadelsuiker, dadelpasta en dadelsiroop helpen de veroudering waarmee diabeten te kampen hebben, wegens hun slechte insuline huishouding, te voorkomen of verbeteren.
  3. Polyfenolen in dadels en dadelproducten zoals suiker, pasta en stroop zijn uitstekend om diabeten te helpen met gezonde voeding en meer in het bijzonder met gezonde suiker alternatieven.
Dadels hebben een lage glycemische index
Deze fantastische steenvruchten zijn een goede bron van vezels, mineralen, vitaminen, polyfenolen en antioxidanten

Kanttekening voor glycemische lading

Dadels en dadelproducten bevatten 70 à 80% koolhydraten. Dat is veel energie en veel koolhydraten (suikers). Normaal gezien eet je niet (te)veel dadels, waardoor de glycemische lading eerder laag is. De glycemische lading geeft weer hoeveel koolhydraten er in een product zitten, rekening houdend met de hoeveelheid voeding per normale portie.

Bijvoorbeeld:
Twee grote ontpitte dadels wegen samen 20 gram = 16 gram koolhydraten x GI 50 (glycemische index van dadels) : 100 = een glycemische lading van 8.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

1 sneetje brood is 35 gram = 13 gram koolhydraten x GI 74 (glycemische index van brood) :  100 = een glycemische lading van 10.

Glycemische index van dadels, dadelsuiker, dadelstroop en dadelpasta:

Glycemische index van dadels 40 – 50
Glycemische index dadelpasta: GI van 50
Glycemische index dadelsiroop: GI van 54
Glycemische index dadelsuiker: GI van 55

Diabeten moeten spuiten om bloedsuikerspiegel stabiel te houden
Hypo voorkomen bij mensen met diabetes met de hogere glycemische lading van dadels

Hoe voorkom je hypo bij mensen met diabetes?

De hoeveelheid suiker in het bloed verandert steeds. Dat komt bijvoorbeeld door eten, drinken, bewegen, stress, emoties of een griepje. Een te lage bloedsuikerspiegel heet hypoglykemie, of kort gezegd hypo. Hypo symptomen zijn: zweten, hartkloppingen, gapen, honger, verward, humeurig en hoofdpijn. De hogere glycemische lading van dadels is voor diabeten om niet in een hypo te geraken. Met andere woorden om te voorkomen dat je té weinig glucose in je bloed aanwezig is en flauwvallen zo kan voorkomen.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

De glycemische lading van dadels is hoog en voorkomt en herstelt een lage bloedsuiker bij mensen met diabetes.

Hoeveel dadel of dadelproducten mag je als diabeet gebruiken?

1 dadel, of 1 kleine eetlepel dadelsuiker, of 1 eetlepel dadelstroop of een brokje, zo groot als een dadel, dadelpasta.

Dadelproducten zijn zoveel gezonder dan suiker, cola of druivensuiker bij een (aankomend) dipje (hypo). De werking van een dadel is iets trager dan bij cola of druivensuiker, maar de terugval is minder omdat de werking langer duurt.

“de slag van de hamer” voorkomen bij duursport

Hoe help je bij sporters “de slag van de hamer” te voorkomen?

De hogere glycemische lading van dadels is goed tijdens sporten en inspanningen.

Bij duursporters zijn dadelproducten ideaal ter voorkoming dat je glycogeen (koolhydraat) voorraad opgeraakt. Duursporters kennen dit alsof de man met de hamer langs komt. Je geraakt niet meer verder. Je benen willen plots niet meer. Omdat de directe energie niet meer beschikbaar is. Met andere woorden de glycogeen voorraad is op. Dadelproducten zorgen ervoor dat je langer energie hebt en zijn zoveel gezonder dan suiker, cola of druivensuiker bij een (aankomend) dipje.

Om de “de slag van de hamer” tijdens duursport te voorkomen, neem je om het uur 1 dadel, of 1 kleine eetlepel dadelsuiker, of 1 eetlepel dadelstroop of een brokje, zo groot als een dadel, dadelpasta. Afhankelijk van persoon tot persoon.