Dadelsuiker vergeleken met kokosbloesemsuiker (gula java) en geraffineerde suikers (riet of biet suiker, wit of bruin)

Suiker is van zichzelf niet schadelijk voor je lichaam. Suiker is geen gif, zoals door veel mensen onterecht wordt gesteld. Volledig suikervrij leven kan bijvoorbeeld niet. Voeding die je nodig hebt om gezond te blijven, zoals groenten en fruit, bevatten namelijk suiker. En je hersenen werken op pure suiker. Glucose genoemd. Je hersenen kunnen niet zonder suiker. Tenzij je heel weinig suiker of koolhydraten gaat eten en je lichaam de afbraak van veten gaat gebruiken als brandstof. Ketose genoemd. Een goede bron voor ketose zijn MCT’s. Middellange vetzuren (MCT’s) zijn rijkelijk aanwezig in bijvoorbeeld kokosolie.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

MCT-olie-in-een-ketogeen-dieet
Groenten bevatten gezonde suikers. Gezonde suikers heeft je lichaam nodig.

Veel geraffineerde suikers eten of drinken is schadelijk voor je gezondheid

Geraffineerde suikers zijn medeverantwoordelijk voor kanker, hart en vaat ziekten, alzheimer en ander welvaart ziekten. Omdat geraffineerde suikers leeg zijn, geven ze alleen energie. Voor de vertering en opnamen van suiker zijn echter speeksel, maag en darmsappen en enzymen nodig. Die hebben om hun beurt mineralen en vitaminen nodig.

De opnamen van geraffineerde suiker door ons lichaam roven de aanwezigen mineralen, vitaminen en enzymen uit ons lichaam. Ze maken ons moe en in een verder stadium zelfs ziek.

zes potjes geraffineerde suikers en potje dadelsuiker
Geraffineerde suikers zijn medeverantwoordelijk voor kanker, hart en vaat ziekten, alzheimer en ander welvaart ziekten.

Dadelsuiker en kokosbloesemsuiker (gula java) zijn beiden NIET geraffineerde suikers. Ze zijn gezond.

Dadelsuiker en kokosbloesemsuiker geven je energie en leveren ook antioxidanten, polyfenolen, enzymen, mineralen en vitaminen. De haat-liefdeverhouding moet gedaan zijn. Veel geraffineerde suikers zijn schadelijk. Ongeraffineerde suikers consumeren, doet je goed, maar met mate suiker consumeren is de boodschap.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Kokosbloesemsuiker en dadelsuiker, alsook maar in mindere mate, ahornsiroop, honing en eventueel agave, zijn goed voor lichaam en geest. Bij het eten ervan komt dopamine vrij hetgeen ons een goed gevoel geeft.

Pot met honing. Gezond voor lichaam en geest.
Ook honing is goed voor lichaam en geest.

De overconsumptie van sterk geraffineerde suikers in frisdranken is nefast. De frisdrankenindustrie gebruikt graag geïsoleerde fructose. De overconsumptie van deze frisdranken maakt ons neurologisch dood.

Suikers vergeleken: Gezonde kokosbloesemsuiker vergeleken met gezonde dadelsuiker

  • Dadelsuiker bevat veel meer antioxidanten dan kokosbloesemsuiker.
    Kokosbloesemsuiker bevat 2200 ORAC-waarde per 100 gram en dadelsuiker maar liefst 18 900 ORAC-waarde en meer per 100 gram (geraffineerde suiker bevat 0 ORAC-waarde).
  • Kokosbloesemsuiker bevat aanmerkelijk meer mineralen dan dadelsuiker, maar dadelsuiker bevat alsnog aanmerkelijk meer mineralen dan geraffineerde suikers. Geraffineerde suiker bevatten bijna geen vitaminen en mineralen.
  • Dadelsuiker heeft een Glycemische index van 55 en kokosbloesemsuiker (gula java) nog lager, slechts 35. Hoe lager hoe beter de bloedsuikerspiegel te balanceren is. Geraffineerde suiker heeft een GI van 65.

De conclusie is dat beide gezonde suikers (kokosbloesemsuiker en dadelsuiker) thuis horen in een gezond dieet met een lage glycemische index.