Dadelsuiker, dadelpasta en dadelstroop bevatten meer antioxidanten dan mango, kiwi, aardbei, sinaasappel of banaan. Antioxidanten beschermen ons tegen veroudering en welvaartsziekten zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Zij gaan ook ontstekingen tegen.

Geraffineerde suikers bevatten geen antioxidanten en roven ons daarboven van vitaminen en mineralen. Ze hollen ons lichaam leeg.  Dadelproducten doen juist andersom. Zij versterken ons lichaam met antioxidanten en vullen onze voorraad mineralen en vitaminen aan.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

dadels vol antioxidanten
Dadels zitten vol antioxidanten, meer dan in mango, kiwi, aardbei, sinaasappel of banaan

Antioxidanten dadels in voeding kunnen uitgedrukt worden in ORAC-waarde of FRAP-waarde

Er zijn verschillende parameters om waarde van de antioxidanten uit te drukken in voeding. De ORAC-mehode en FRAP-methode zijn er 2 van.

Het principe van de ORAC-methode

Deze werkwijze meet de afbraak van fluoresceïne geïnduceerd door de thermische decompositie (37 ° C) van AAPH in twee vrije radicalen. De aanwezigheid van antioxidanten in het staal vertraagt ​​de afbraak. De reactie is gestandaardiseerd op basis van bekende concentraties van Trolox die bekend staan ​​om zijn antioxiderende werking.

Het principe van de FRAP-methode

De antioxidanten worden bepaald door colorimetrie. Het ferri-tripyridyltriazine complex wordt gereduceerd tot de vorm ferro-tripyridyltriazine in de aanwezigheid van antioxidanten; het complex verliest zijn gele kleur tot een donkerblauw. Deze kleuring gemeten bij 595 nm is evenredig met de concentratie van antioxidanten die in de stalen aanwezig zijn. De methode is gestandaardiseerd met betrekking tot Trolox.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

De ORAC en FRAP-waarde van dadelproducten is mega

De ORAC-waarden van dadelproducten worden geschat op 18 900 tot 24 300 (umol TE/100g). Als je dan weet dat voeding met een ORAC-waarde van 3000 à 5000 al wordt beschouwd als gezond, dan zit je met dadelproducten zeer goed. De FRAP-waarde van dadelproducten worden geschat tussen de 329 en 522 per 100 gram.

Als je dit gaat vergelijken met de ORAC-waarde of FRAP-waarde van geraffineerde suiker, wit of bruin is 0. Dadelsuiker, dadelpasta en dadelstroop zijn dus een veel en veel gezonder alternatief voor geraffineerde suiker.

Polyfenolen in voeding als antioxidant

Ondertussen weten we ook dat polyfenolen in voeding supercool zijn als antioxidanten. Oxidanten doen ons verouderen en antioxidanten helpen veroudering en ziekten tegen te gaan. Voeding hoog in antioxidanten en polyfenolen wordt geacht goed te zijn voor lichaam en geest.

Dadels zijn een goede bron van polyfenolen

De polyfenolen in dadelsuiker, pasta of siroop gaan van 33 tot 507 (gae mg/100g).
Afhankelijk van oogst en variëteit van de dadels. Polyfenolen zijn natuurlijke stoffen in planten die fungeren als sterke antioxidanten. Ter vergelijking de polyfenolen in geraffineerde suikers, wit of bruin is 0.