Een boost in weerstand en een betere darmflora

Gefermenteerde voeding is beter verteerbaar, heeft een andere smaak en bevat actieve voedingsstoffen. Het versterkt de mensen tegen allerlei ziekten. Je immuunsysteem krijgt een boost in weerstand.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Fermentatie is een samenspel van enzymatische processen van allerlei bacteriën en voeding. De bacteriën zetten bepaalde voedingsstoffen om in antioxidanten en vitaminen. Zo bevat alle gefermenteerde voeding vitamine B12, antioxidanten zoals superoxide dismutase, glutathione, verteringsenzymen en bèta-1,3-glucanen.

De kracht van fermentatie en zwarte knoflook
Gefermenteerde voeding of drank bevat levende, positieve bacteriën die in je darm (spijsverteringskanaal) voor gezondheid kunnen zorgen.

Er bestaat geen twijfel over dat fermentatie voeding gezonder maakt. Alle leven op aarde is afhankelijk van bacteriën, virussen en protozoa. In een gezond spijsverteringskanaal zijn er meer dan 600 soorten bacteriën genesteld. Het totaal aantal lichaamsbacteriën weegt bij een gezonde spijsvertering maar liefst 2kg.

Micro-organismen zitten ook in vruchtbare aarde waaruit planten groeien en waar uiteindelijk dier en mens gezonde voeding van krijgen. Bij fermentatie doen bacteriën wonderen. Kaas, bier, wijn, chocolade, koffie, thee maar ook kefir, kombucha, pickles, miso, amazake, tempeh, zuurdesembrood, zuurkool, azijn en zwarte look zijn resultaten van fermentatie.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Fermentatie wordt in traditionele rituelen al generatie na generatie uitgevoerd in heel de wereld. Het is ook een manier om voedsel langer houdbaar te maken. Fermentatie doet nog veel meer. Dit proces maakt ook bepaalde stoffen inactief die van nature in voeding voorkomen, zoals cyanide in cassava en andere voeding.

Fytinezuur is een toxine die zink, calcium, magnesium en ijzer bindt, waardoor minstens een deel van deze mineralen niet kan worden opgenomen. Dit zuur wordt inactief gemaakt wanneer granen en meel fermenteren in water. Ook nitrieten (vleesproducten), oxaalzuur (spinazie, rabarber, rauwe cacaobonen), nitrosaminen (melk en gepekeld vlees) en blauwzuur (bvb bittere amandelen en zure kersen) zijn toxische stoffen die met behulp van bacteriën bij fermentatie grotendeels worden geneutraliseerd.