Gezond oud worden en fit blijven? Volg het Okinawa dieet met omega 3

Met het okinawa dieet gezond oud worden: eet veel omega 3 en omega 6Okinawa is een eilandengroep ten zuiden van Japan met 1,2 miljoen inwoners en een Amerikaanse legerbasis. Er is in de 2e wereldoorlog door de Amerikanen hevig gevochten. Maar toch leven er de meeste, actiefste en gelukkige 100-jarigen. Omdat gezond ouder worden de mens meer en meer fascineert, hebben Amerikaanse en Japanse wetenschappers gedurende 25 jaar (van 1975 tot 2000) dit fenomeen grondig bestudeerd in de bekende ‘Okinawa 100-jarigen studie’. Uit hun boek ‘Het Okinawa Programma’ bleek dat de 100-jarige Okinawa’s een slank en lenig lichaam hadden en sterke beenderen. Ze hadden soepele, jonge slagaders, een laag cholesterol- en homocysteïnegehalte en weinig kans op hart- en vaatziekten. Ze hadden weinig kans op hormoonafhankelijke kankers zoals borst-, prostaat- en darmkanker. Ze hadden een scherpe geest en kenden nauwelijks dementie (3 keer minder op 85-90 jaar). Ze hadden een gezonde geslachtshormonenspiegel en doorstonden de menopauze zonder problemen. Ze zagen er ‘jeugdig’ uit, waren energiek en hadden heldere ogen.

Okinawa dieet: geen stress en omega 3 en omega 6

Genetische studies tonen aan dat genetische factoren wel enige bescherming kunnen bieden maar dat de belangrijkste reden van ‘succesvol 100 jaar worden’ ligt bij hun leefwijze. De Japanse en Amerikaanse wetenschappers screenden intensief zeshonderd van deze jeugdige 100-jarige Okinawa’s en ontdekten de 5 pijlers die volgens hen de basis vormden waarom de 100-jarige Okinawa’s blijkbaar de sleutel 2 hadden gevonden voor de 100-jarige jeugd:

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

1) Ze hadden een sterk sociaal netwerk en stevige familiale banden
2) Ze waren stressbestendig en konden beter tegen tijdsdruk door meditatie
3) Ze raadpleegden Oosterse en Westerse geneeswijzen
4) Ze namen voldoende lichaamsbeweging
5) Ze aten weinig en gezond (volkoren granen, veel en gevarieerde groenten, voldoende fruit, weinig vis en nauwelijks zuivel)

Uit het vergelijkend bloedonderzoek bleek o.a.:
– dat ze 3 maal meer omega-3 in hun bloed hadden dan westerlingen
– dat hun vetzuurspiegel 3 à 4 maal meer omega-6 dan omega-3 vertoonde
– dat ze beduidend meer vitamine E ‘anti-verouderingsvitamine’ in hun bloed hadden

Gezond oud met het Okinawa dieet met omega

Shangri-la van James Hilton en Okinawa: eeuwige jeugd en gezond oud worden

Onsterfelijkheid zoals de eeuwige jeugd en gezondheid van de Okinawa’s is een onderwerp dat de mens reeds jaren doet fantaseren. James Hilton schreef in zijn fictie ‘Lost Horizon’ zijn voorstelling van ‘Shangri-La’. In de jaren ’30 werd zijn boek verfilmd en was meteen een klassieker. Hilton’s Shangri-La is een vredig en wonderbaarlijk paradijs, toegankelijk via een poort, in het hoogland van Tibet. Shangri-La was het land van de onsterfelijken, het vredig paradijs. De gemiddelde levensverwachting wordt er uitgedrukt in eeuwen en niet in decennia. Maar de bewoners die er weggaan, verschrompelen en verouderen in enkele minuten.
De Okinawa’s hebben misschien niet het eeuwige leven maar ze slagen er in hun kans op 100-jarige gezondheid te vergroten. De Okinawa’s lijken de sleutel tot het 100-jarige geluk gevonden te hebben. ‘In vroegere tijden werden de mensen meer dan 100 jaar oud, bleven actief en werden niet gebrekkig in hun activiteiten.’ (Uit Nei Tjing Su Wen, het klassieke boek van de Gele Keizer over inwendige geneeskunde, circa 2600 voor Christus geschreven)

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Okinawa’s: geheel meer dan delen apart. Een gezond en holistisch leven

Net zoals bij de Okinawa’s werkt een gezond lichaam holistisch. Ook het onze. Dat betekent dat het lichaam als een geheel functioneert en zichzelf kan reguleren op voorwaarde dat we het de nodige basisvoedingsstoffen en beschermstoffen aanreiken. Die voorwaarde is heel erg belangrijk en wordt toch stilaan meer en meer erkend.