Mijn recente bloedanalyses (door mijn verkeersaccident tegen everzwijn met auto, heb ik 3 bloedanalyses met vetzuuranalyses laten uitvoeren) laten duidelijk zien dat ik geen tekorten heb in DHA en EPA en ik eet nooit vis, nooit algenolie, nooit visoliecapsules.

Nog veel belangrijker mijn alfa-linoleenzuur en linolzuur waarden zitten binnen aan de gezonde bovenwaarden van de vork. Perfect kan ik zeggen. Ook mijn vitamine d zit in de vork. Af en toe neem ik mijn vit D uit de agaricus paddenstoel plus saffraan. Onze bloedwaarden worden geacht te zitten tussen een onderwaarde en een bovenwaarde van de gemiddelde Belg. De vorkwaarden.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Dienen we DHA en EPA te slikken uit visolie of algenolie?

Dit is natuurlijk oude koek en niets nieuws. Wetenschappelijk is voldoende aangetoond dat we geen visolie of algenolie tot ons hoeven te nemen om voldoende DHA en EPA binnen te krijgen. Daarnaast zijn mannen en vrouwen anders met andere behoeften, gelukkig. Zo heeft de natuur het ook voorzien.

De bangmakerij over de omzetting van Alfa linoleenzuur naar DHA en EPA is groot

We mogen niet vergeten dat ons lichaam de held is. Het resultaat van duizenden jaren evolutie. De elongase- en desaturase enzymen doen hun werk als je lichaam erom vraagt. Er heerst geen concurrentiestrijd in ons lichaam.

Velen werden gefixeerd op niet essentiële vetzuren DHA en EPA via de visolieboeren.

Maar ons lichaam heeft 50-tal vetzuren die allen hun belang hebben. Waarvan DHA en EPA er slechts twee zijn. Ik verzeker je dat in de toekomst men andere niet-essentiële vetzuren zal verheerlijken en hun belang dramatiseren.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Maar het blijft een feit, met de hedendaagse inzichten en wetenschap, dat ons lichaam alfa-linoleenzuur en linolzuur niet zelf kan aanmaken en dat deze vetzuren op zichzelf (zonder omzetting) gezondheid verschaffen en dat zonder deze twee enige essentiële vetzuren geen gezondheid mogelijk is.

En een ander nut hebben dan DHA en EPA, (die kunnen aangemaakt worden van ALZ en LZ). Daarom noemt men linolzuur en alfa-linolzuur essentieel. Dat is de definitie. Gelukkig kan je lichaam uit deze twee moedervetzuren alle 50 vetzuren maken met elk hun andere voordelen voor het lichaam. Via elongase en desaturase enzymen.

Je lichaam is de held en heeft de kennis na duizenden jaren evolutie.

Vergelijking : eiwitten met vetten (DHA en EPA)

De definitie : Er zijn 9 + 1 essentiële aminozuren. Zonder hen is geen gezondheid mogelijk, daarom zijn ze essentieel.

Uit deze 9 +1 essentiël aminozuren zal je lichaam tientallen aminozuur composites aanmaken.
Je lichaam is de held en heeft de kennis na duizenden jaren evolutie.
Bangmakerij dat dit spaak loopt, zou hier ook grotendeels onterecht zijn.
en dan een niet essentieel aminozuur gaan verheerlijken in het kwadraat door de industrie
omdat dit bijvoorbeeld ergens veel zou inzitten, zou ook hier ongepast zijn.
dat is wat men doet met EPA en DHA.

Advies voor de DHA en EPA believers

De niet voldoende geïnformeerde en onzekere mensen mogen gerust DHA en EPA slikken. Zolang ze maar niet vergeten dat dit hun aanvoer van linolzuur en alfa-linoleenzuur niet oplost. Aan al deze mensen adviseer ik naast DHA en EPA ook te zorgen voor voldoende aanvoer van linolzuur en alfa-linoleernzuur. Bijvoorbeeld Okinawa Omega.

Plastic pillen uit een plastic potje om zo gezegd omega 3 vetzuren DHA en EPA binnen te krijgen

Plastic pillen uit een plastic potje

Vergeet ook niet dat DHA of EPA uit visolie of algenolie weinig of nooit biologisch is.

Ofwel zijn de capsules goedkoop en vervuild met microplastics, zware metalen en alle junk die wij dumpen. Ofwel zijn het duurdere capsules en hier is dan EPA en DHA geïsoleerd en zijn deze capsules hun samenhang kwijt.

DHA uit algenolie is ook een sterk bewerkt product en vallen onder dezelfde noemer als goedkoper of dure visolie. Het productieproces laat geen certificaat van bio toe !! Dat zegt eigenlijk genoeg. En aan deze isolaten dient men bijvoorbeeld chemische Vit E toe te voegen, want de vit E is verdwenen in het raffinage proces

Mijn advies voor DHA en EPA believers (de onvoldoende geïnformeerden of onzekere consumenten): Ga voor kleine vette vis. Beter dan de meeste capsules en vergeet jullie inname alfa-linoleenzuur en linolzuur niet, want zonder hen is geen gezondheid mogelijk.

P.S. De 6 vet axioma’s van Bart Maes :

  1. Varieer met vetten  zoals je varieert met groenten en fruit.
  2. De kwaliteit van de vetten is veel belangrijker dan de soort.
  3. Er zijn vetten die je kan verwarmen en anderen niet.
  4. Gezonde oliën zijn even belangrijk als groenten en fruit.
  5. Voor de essentiële vetzuren geldt, genoeg is genoeg. Teveel vergroot oxidatieve stress.
  6. Alleen alfa-linoleenzuur en linolzuur, de stamvetzuren van omega-3 en omega-6 zijn essentieel. Alleen deze twee vetten kunnen we niet zelf aanmaken en zonder is geen gezondheid mogelijk.