Omega 3 en omega 6 verpakt in plastic of HDPE? Nee, dank je! Kunststof verstoort hormonen

Bij de verpakking van omega 3 en omega 6 olie moet resoluut gekozen worden voor glas. Nooit voor plastic in welke vorm ook. En daar zijn gezondheidsredenen voor die gestaafd worden door veel wetenschappelijk onderzoek.

Omega 3 en omega 6 moleculen zijn zeer actieve onverzadigde moleculen, constant op zoek naar nieuwe moleculaire verbindingen. Het is tegenstrijdig als we in onze zoektocht naar gezondheid Omega 3 en omega 6 olie in een plastic fles zouden kopen. Het laatste wat we willen is contaminatie met gevaarlijke oestrogeenachtige chemische stoffen, andere solventen of toxische metalen die vrijkomen door de reactie van de kunststof met de omega 3 en omega .

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Hormonen zijn de sterkste chemische boodschappers in het lichaam. Zij werken rechtstreeks in op de genen, bevelen onze cellen hoe zij zich moeten gedragen en reguleren veel essentiële functies.

Er zijn voldoende bewijzen dat sommige chemicaliën die gebruikt worden in plastics, kunststof, bestrijdingsmiddelen en allerlei chemische producten kunnen fungeren als hormonen. Vom Saal van de universiteit van Missouri toonde bovendien aan dat hormonen zeer krachtig zijn. Ze zijn reeds werkzaam in deeltjes van één triljoenste, 0,000 000 000 001. (46) Op een onvoorspelbare manier kunnen die onze voortplanting en de ontwikkeling van onze geslachtsorganen ontregelen. Ze kunnen zelfs de mede-oorzaak zijn van sommige vormen van kanker.

Reeds 1 op de 6 koppels kan vandaag geen kinderen krijgen op natuurlijke wijze. Soto en Prof. Sonenschein van de Tuft universiteit zochten jaren naar de oorzaak van de toenemende onvruchtbaarheid bij dieren en mensen. Zij ontdekten dat chemicaliën hormonen kunnen nabootsen en dat veel kunststofverpakkingen deze oestrogenen nabootsende chemicaliën afgeven aan de inhoud 25 van de verpakking. ‘Iets moest er lekken uit de kunststofbuisjes die ze gebruikten voor de bloedstalen waarmee zij hun experimenten deden, iets dat oestrogenen nabootste. Het plastic, de kunststoffen buisjes waarvan zij dachten dat ze volkomen veilig waren, bleken biologisch actief te zijn. Als dit gebeurt met labobuisjes dan gebeurt dit ook met andere kunststoffen.’ (48)

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Onderzoek bevestigd: kies geen plastic, kunststof, HDPE, ze verstoren onze hormonen

Omega 3 en omega 6 in plastic of HDPE? Nee, kunststof verstoort je hormonen‘In ruil voor de gemakken van onze moderne maatschappij en alle verbluffende producten van het moderne leven, hebben we prostaat- en borstkanker gekregen.’ (44) ‘Voor toxische chemicaliën is er in verband met kanker geen veilige grens, zelfs de kleinste chemische dosis kan kanker veroorzaken’ (50). Aldus EPA (environmental protection agency).

Hormonen kunnen het immuunsysteem (T-helper cellen en de natural killer cellen) en de werking van de hersenen nadelig beïnvloeden. Met als gevolgen leermoeilijkheden, daling IQ en ADHD.(49) ‘De meeste chemische oestrogenen zijn oplosbaar in vetten of lipiden.’(46) schreef Prof. bioloog Vom Saal van de universiteit van Missouri. ‘Solventen en kunststofverpakkingen immigreren in voeding’. Dat schrijven Aruoma en Halliwell in hun boek ‘Vrije radicalen en voedsel additieven’ in 1991. ‘Voorkom of minimaliseer contact tussen plastic en voedsel, gebruik glas of porselein,’ (4) raden Colborn, Dumanaski en Meyers ons aan (47).

‘Gebruik alleen koudgeperste olie, die verpakt is in een donkere glazen fles, en houd de houdbaarheidsdatum in het oog,’ (52) zegt Dr. Ulrich Strunnz.

‘Onze taak dient er niet uit te bestaan vervangingskunststoffen te ontwikkelen die de hormoonhuishouding aantasten, die de ozonlaag bedreigen of andere niet gekende problemen teweegbrengen. Ons doel moet zijn de chemische belasting zo laag mogelijk te houden,’ (51) aldus Colbron, Dumanosk en Meyers.

HDPE/kunststof niet geschikt voor omega 3 en omega 6 olie

HDPE is redelijk geschikt om voedsel met als basis water, zuren en alcohol te verpakken. Maar HDPE is absoluut niet geschikt voor het verpakken van hoogst onverzadigde vetzuren zoals omega 3 en omega 6. De migratie van de op benzofenolen gebaseerde ultraviolet absorbeerders in de HDPE is heel hoog bij omega 3 en omega 6. Ook is er 5,5mg/l migratie van organische metalen (catalisten en solventen) en is de migratie van chloride en aluminium aangetoond (97). De onverzadigde vetzuren omega 3 en omega 6 verpak je best in donker glas.