Onderzoek en wetenschap bevestigen: perilla helpt bij allergie, diabetes, astma.

Perilla verlaagt de allergiemarker IgA

Nephrol Dial Transplant. 2003 Mar;18(3):484-90.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Perilla wordt in de Japanse kruiden geneeskunde reeds jaren gebruikt in het Japanse traditionele Kampo medicijn bij nierziekten. In deze studie bij muizen kon Perilla de IgA waarden, die wijzen op allergie en ontsteking doen dalen. Wellicht concludeerde de onderzoekers komt dit door het immuunsysteem van de darmwand te verbeteren. door het synergetische effect van Perilla omega 3 vetzuren en haar rozemarijnzuren.

Perilla sterk tegen allergieën

J. Nutr. (USA), 1994, 124/9 (1566-1573).

Muizen kregen gedurende 2 maanden ofwel Perilla olie ofwel saffloerolie. Perilla olie kon de bevorderende allergische tussenschakels onderdrukken hetgeen saffloerolie niet kon. Deze studie suggereert dat de vetzuren in Perilla effectief zijn in het verminderen van allergische hypergevoeligheid die normaal onmiddellijk optreedt.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Onderzoek en wetenschap bevestigen: perilla helpt bij allergie, diabetes, astmaPerilla verlaagt seizoensgebonden allergieën

Exp Biol Med (Maywood). 2004 Mar; 229(3):247-54.

Perilla olie bevat van nature rozemarijnzuren, een polyfenol bekent voor zijn antioxidatieve- en ontstekingsremmende werking. Deze studie onderzocht de relatie tussen Perilla met rozemarijnzuren en allergische ontstekingsziekten (SAR, seasonal allergic rhinoconjunctivitis) bij mensen. Na 21 dagen ondervonden de proefpersonen beduidend minder prikkelende ogen, minder prikkelende neus en minder waterige ogen. Ook de igE concentraties in het bloed waren lager en de biomarkers bij neusspoelingen waren verbeterd (neutorphils & eosinophils). De proefpersonen kenden geen nevenwerkingen.

Perilla helpt bij Astma

Okamoto M, Mitsunobu F, Ashida K, et al. Effects of dietary supplementation with n- 3 fatty acids compared with n-6 fatty acids on bronchial asthma. Intern Med. 2000 Feb; 39(2):107-11.

Deze studie gepubliceerd in 2000 vergeleek Perilla olie met maïsolie in een kleine groep mensen met astma. De resultaten geven aan dat Perilla olie bepaalde negatieve biomarkers voor astma onderdrukt en daardoor bruikbaar is in de behandeling van astma.

Perilla verhoogt weerstand

Simoniene G, Jurkstiene V, Jankauskiene K, Gailys V, Kevelaitis E, Venskutonis PR. Department of Physiology, Kaunas University of Medicine, Kaunas, Lithuania.

De invloed van Perilla werd in deze studie getest op de niet-specifieke werking van het immuunsysteem (fagocytose). De conclusie van deze studie was dat Perilla natuurlijke substanties had die de weerstand zowel in het labo als in het echt kon verhogen en fagocytose kon stimuleren (fagocytose is de eigenschap om bacteriën en schadelijke stoffen te kunnen vernietigen). De verhoging van de weerstand was bijna ogenblikkelijk te zien, werd heel duidelijk na 1 week en het hoogst na 4 weken.

Perilla vermindert kans op terugkerende mondvliesslijmonsteking

Nutrition. 2006 May; 22(5):534-8. Epub 2006 Feb 10 Itomura M, Hamazaki T, Hamazaki K, Sawazaki S. Division of Clinical Application, Department of Clinical Sciences, Institute of Natural Medicine, University of Toyama, Toyama, Japan.

Deze studie toonde aan bij mensen dat de opname van Perilla olie, rijk in alfa-linoleenzuur en ander componenten de kans op terugkerende mondslijmvliesontsteking beduidend kon verminderen.
(RAS, recurrent aphthous stomatitis). Na 4 maanden waren de alfa-linoleen waarden in het bloed reeds beduidend toegenomen

Perilla vermindert ontstekingreacties bij diabetes

Nutrition (USA), 1995, 11/5 (450-455).

In deze studie bij ratten werd het verband onderzocht tussen eetgewoonte en de productie van thromboxane A2. Thromboxanen A2 is een belangrijke initiator voor mogelijke vorming van bloedklonters. Na reeds 7 dagen kon Perilla olie de stikstofbalans verbeteren en ontstekingbevorderende cytokinen en thrombaxanen A2 productie van de bloedplaatjes verminderen. Perilla verbeterde de algemene voedingsbalans van ratten met diabetes.

Perilla werkt ontstekingsremmend voor de darmen

Pediatric Research (USA), 1997, 42/6 (835-839).

Colitis, ziekte van Crohn en allerlei ontstekingen van de darmen kunnen gevoelig onderdrukt worden door alfa-linoleenzuur van Perilla. Volgens deze studie zou Perilla de darmwand beschermen door het afremmen van ontstekingsbevorderende leukotriënen. Onstekingsgevorderende leukotriënen worden verantwoordelijk geacht voor allerlei ontstekingen en voor allergische reacties.

Perilla is helpende hand bij colitis. Beter dan EPA of DHA.

Shoda R, Matsueda K, Yamato S, Umeda N. Therapeutic efficacy of N-3 polyun- saturated fatty acids in experimental Crohn’s disease. J Gastroenterol. 1995 Nov; 30 Suppl 8:98-101.A

Deze studie bij dieren suggereert dat Perilla de schade bij colitis (darmontsteking) kan verminderen en dat Perilla dit beter doet dan EPA of DHA.

Perilla werkt ontstekingsremmend en helpt tumoren tegengaan

Biosci Biotechnol Biochem. 2004 Jan; 68(1):85-90. Test bij muizen.

Negen triterpeenzuren van nature aanwezig in Perilla bleken in de test ontstekingen tegen te gaan en sommige ervan konden zelfs het Epstein-Barr virus onderdrukken. Eén van de 9 Triterpeenzuuren kon sterk tumoractiviteit afremmen en voorkomen.(De negen triterpeen zuren in Perilla zijn: ursolic, corosolic, 3-epicorosolic, pomolic, tormentic, hyptadienic, oleanolic, augustic, 3-epimaslinic)

Perilla geeft nodige bescherming tegen kanker

Carcinogenesis (United Kingdom), 1990, 11/5 (731-735).

De effecten van het toevoegen aan een dieet van ofwel Perilla olie, sojaolie of saffloerolie werd onderzocht bij vrouwelijke ratten. Het aantal tumoren per rat waren beduidend lager bij de Perilla groep.

Darmkanker en nierkanker was beduidend lager bij de Perilla groep.

J. Cancer Res. (Japan), 1991, 82/10 (1089-1096).

Het effect van Perilla olie werd onderzocht in verband met damkanker bij ratten. Ook hier was bij de Perilla groep de kans op darmkanker beduidend lager dan in de andere groepen. Deze studie suggereert dat het anti-kanker effect van Perilla olie. Perilla zou weerstand van de darmen verhogen en zo de darmwand minder gevoelig maken voor kankerpromotors.

Perilla helpt darmkanker voorkomen

Onogi N, Okuno M, Komaki C, Moriwaki H, Kawamori T, Tanaka T, Mori H, Muto Y.First Department of Internal Medicine, Gifu University School of Medicine, Japan. Carcinogenesis. 1996 Jun;17(6):1291-6.

De wetenschappers trachtten in deze studie de bescherming die verschillende vetzuren zouden bieden te onderzoeken bij ratten wanneer darmkanker werd uitgelokt met azoxymathane (AOM). Getest werd met saffloerolie, Perilla olie, olijfolie, en Perilla met olijfolie. De ontwikkeling van kanker (ACF, aberrant crypt foci) was het tot 60% lager bij Perilla olie en was het laagst bij de hoogste dosis. Ze zagen in de darmcellen beduidend minder aanwijzingen (biomarkers) die tot kanker zouden leiden. Zij zagen ook een toename van omega 3 waarden in de celmembranen van de darmwandcellen alsook een vermindering van de voor kanker negatieve PGE2 waarden. De onderzoekers concludeerden dat Perilla olie mogelijk darmkanker helpt voorkomen.

Perilla heeft een celremmende werking bij kankertumoren

Biol Pharm Bull. 2003 Apr;26(4):560-3. Test bij muizen.

Luteolin een bestanddeel van Perilla werd positief getest op het afremmen van celgroei bij kankertumoren. De onderzoekers concludeerden dat een dagelijkse inname van Perilla positief kan zijn om tumorgroei af te remmen.

Perilla olie toevoegen aan de dagelijkse eetgewoonten verlaagt risico op darmkanker

Narisawa T, Fukaura Y, Yazawa K, Ishikawa C, Isoda Y, Nishizawa Y., Akita University College of Allied Medical Science, Japan.

In deze studie concludeerde de wetenschappers dat het toevoegen van Perilla olie in je eetgewoonte, tot 25% van je dagelijkse vetinname, mogelijk een beduidende bescherming biedt tegen darmkanker.
Deze studie onderzocht de invloed van 0% Perilla met 12%saffloerolie tegenover diëten met 3% Perilla met 9% saffloerolie, 6% Perilla met 6% saffloerolie en 12% Perilla met 0% saffloerolie.
Ratten kregen gedurende 7 weken 3 maal per week een kankerverwekkende stof bij hun eten. In de 35ste week (einde studie) was de omega-vetzuursamenstelling in de membranen van de darmwandcellen veranderd volgens de hoeveelheid Perilla ratten innamen. Het toevoegen van Perilla verminderde de kans op darmkanker.

Perilla verlaagt risico op borstkanker beter dan DHA

Chen J, Stavro PM, Thompson LU. Dietary flaxseed inhibits human breast cancer growth and metastasis and downregulates expression of insulin-like growth factor and epidermal growth factor receptor. Nutr Cancer. 2002;43(2):187-92. . Maillard V, Bougnoux P, Ferrari P, et al. N- 3 and N-6 fatty acids in breast adipose tissue and relative risk of breast cancer in a case-control study in Tours, France. Int J Cancer. 2002 Mar1;98(1):78-83.

Studies bij dieren en mensen suggereren dat alfa linoleenzuur (lijnzaad/perilla)op zich helpt in de strijd tegen borstkanker. De Franse onderzoekers toonde tevens aan dat ALA beduidend beter was dan DHA. Hoe groter de consumptie van ALA, hoe lager het risico op borstkanker.

Perilla omega 3 verzacht ontstekingen en pijnPerilla gaat het samenklonteren van het bloed tegen zonder het risico op hersenbloeding te verhogen.

Journal of Lipid Mediators and Cell Signaling (Netherlands), 1997, 17/3 (207-220).

Algemeen geweten is dat visolie het samenklonteren van het bloed tegengaat maar het risico op hersenbloeding gevoelig verhoogt. Hetgeen ook het geval is bij medicijnen die het bloed verdunnen.
In deze studie werden ratten ofwel linolrijke saffloerolie, alfa-linoleenrijke Perilla olie, EPA rijke visolie of DHA rijke visolie gecombineerd met linolrijke saffloerolie gegeven gedurende 4 à 5 weken. Het alfa-linoleenriijke dieet met Perilla was het effectiefst in het verminderen van leukotrienen B4 gevolgd door epa rijke visolie en dha rijke visolie gecombineerd met saffloerolie. Maar alleen het alfa-linoleenrijke dieet van Perilla kon de PAF (platelet activating factor) in belangrijke mate verminderen. Hetgeen EPA rijke visolie of DHA rijke visolie en safloerolie niet kon. Door zowel de PAF als de aanmaak van LTB4 te minderen, kan Perilla olie ontsteking, samenklonteren van bloedplaatjes, onregelmatige hartslag en zo de plotselinge dood door hartaanval tegengaan. (50% minder PAF met Perilla rijke alfa-linoleenolie)

Perilla helpt bloedsuiker onder controle houden en vermageren

Metabolism: Clinical and Experimental (USA), 1996, 45/12 (1539-1546).

Muizen kregen 60% van hun calorieën uit ofwel geraffineerd palmolie, varkensvet, koolzaadolie, sojaolie, saffloerolie, Perilla olie of visolie. Na 19 weken was het bloedsuikerniveau en het lichaamsgewicht belangrijk hoger bij soja, palm, raapzaad en varkensvet dan bij Perilla en visolie.

Perilla verbetert de algemene gezondheid

Proc. Soc. Exp. Biol. Med.(USA), 1992, 200/2 (174-176)

Bij ratten en muizen was in dit onderzoek het gedrag van ratten beter dan deze met saffloerolie. Ook het leervermogen en de oogfunctie waren beter met Perilla. Perilla olie kon ook het risico op kanker, allergieën, hyperactiviteit, hoge bloeddruk, verminderen en het verouderen afremmen. De auteurs suggeren dat een goede verhouding tussen omega- 3/-6 belangrijk is en dat Perilla een positieve bijdrage kan leveren. Alfa-linoleenzuur in Perilla olie verbetert de algemene gezondheid en vermindert het risico op vele welvaartsziekten.

Perilla en zijn actieve componenten wordt goed opgenomen

Eur J Nutr. 2005 Feb;44(1):1-9. Epub 2004 Feb 18.

Deze studie concludeerde dat de absorptie, het metabolisme, afbraak en uitscheiding van Perilla en rozemarijnzuren uit Perilla in mensen goed verloopt. Zo verliep de absorptie, conjugatie en methylatie van rozemarijnzuren volgens de opname waarbij een klein deel zelfs werd afgebroken tot andere componenten zoals CAA, FA en COA. Deze werden dan snel uitgescheiden via de urine.

Perilla werkt anti-depressief

Biol Pharm Bull. 2003 Apr;26(4):474-80. Test bij muizen

Bij een geforceerde zwemtest bleken muizen met Perilla en een actief bestanddeel uit Perilla ‘apigenin’ het gedrag en biochemische resultaten te verbeteren bij zware inspanningen. Waarbij dopamine en serotonine als biomarkers werden gehanteerd. Deze resultaten suggereren de anti-depressieve waarde van Perilla, aldus de onderzoekers.

Helderder denken en een meer onderscheidend vermogen met Perilla. Meer vorming van synapsen.

Journal of Neurochemistry (USA), 1997, 68/3 (1261-1268).

Ratten die gedurende 2 generaties gevoed werden met ofwel saffloerolie of met Perilla olie hadden met Perilla beduidend helderder denken en hadden een beter onderscheidend vermogen. De mindere leerprestaties van de saffloer olie groep was hoofdzakelijk te wijten aan de onvoldoende kunnen rechtzetten van fouten in het leerproces. Het aantal synaptische verbindingen waren bij de saffloerolie groep 30% lager dan bij de Perilla groep. Deze resultaten suggereren dat de soort olie we innemen bijdraagt tot de positieve vorming van synapsen in de hippocampus van ratten. Meer synapsen zorgen voor een beter leervermogen.

J. Lipid Research (USA), 1988, 29/8 (1013-1021).

Deze studie ondersteunt vorige. Ratten die Perilla olie kregen gedurende 2 generaties konden helderder denken en hadden een beter analytisch vermogen dan deze ratten die geen extra olie kregen of als zij die saffloerolie extra kregen.