Pijn, ontstekingen,allergie? Neem geen pijnstillers als aspirine of cortisone

Arachidonzuur en ontsteking, pijn en allergie

Eén van de belangrijkste manieren waarop ontstekingen en pijnen geactiveerd worden in ons lichaam is via het omega-6 vetzuur: arachidonzuur. Hier wordt de ontsteking door het lichaam in gang gebracht door enzymen en mechanismen die arachidonvetzuren gaan metabiliseren. 2 belangrijke enzymatische processen hierbij zijn cyclooxygenase (COX) en 5-lipoxygenase (5-LIPO). Arachindonzuur gemetaboliseerd via deze processen doen prostaglandinen en leukotriënen ontstaan, waaronder PGE2 en LTB4. PGE2 en LTB4 worden belangrijk geacht als mediatoren van ontsteking. LTB4 is de belangrijkste mediator van pijn.

Wat we weten over COX-2 en ontstekingen? Afremmen ja, blokkeren niet…

We hebben COX-enzymen arachidonvetzuren nodig als bouwstenen. In 1991 ontdekte Dr. P.Needleman 2 versies van het cox-enzym. Cox-1 is onder andere medeverantwoordelijk voor het evenwicht van de nieren en de maag. Het cox-2 enzym is verantwoordelijk voor de aanmaak van ontstekingsbevorderende prostaglandinen. Wanneer het lichaam te veel cox-2 aanmaakt dan ontstaat er over-ontstekingsreacties. Wat vaak het geval is bij artritis, reuma maar ook bij kanker, Alzheimer, Parkinson en hart en vaatziekten. Zo is geweten dat cox-2 zestig maal meer aanwezig is bij bijvoorbeeld patiënten met kanker aan de pancreas. Van cox-2 is ook geweten dat zij het afsterven van kankercellen bemoeilijkt.
COX-2 volledig onderdrukken betekent ook andere functies van cox-2 uitschakelen. Cox-2 is ook verantwoordelijk voor genezing, de waterhuishouding, de lichaamstemperatuur, de zenuwoverdracht en regelt mee de delicate mineralenbalans zoals deze van kalium en zout in ons lichaam. COX-2 is ook essentieel voor de voortplanting zowel tijdens de eisprong als tijdens de bevruchting en vervult functies in de eierstok- en baarmoedercellen. De moraal is: doe het lichaam geen geweld aan. Geen excessen. COX-2 blokkeren is zelden goed. COX-2 afremmen in bepaalde omstandigheden is verstandiger. Dat kan met Perilla olie.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Vormen van pijn, ontsteking, zwelling of stijfheid

 

Medische naam Pijnlijk lichaamsdeel / ontstoken
Alzheimer Hersenen
Artritis Gewrichten
Astma Luchtwegen
Bronchitis Longen/luchtwegen
Colitis Darm
Eczeem Huid
Encephalitis Hersenen
Fibromyalgia Heelhet lichaam
Gastritis Maag
Hepatitis Lever
Meningitis Hersenen
Multiple sclerosis (MS) Spieren
Pancreatitis Pancreas
Tendonitis Spieren

Pijn, ontstekingen,allergie? Neem geen pijnstillers als aspirine of cortisoneHoe werken aspirine en cortisone (corticosteroïden)?

Ze blokkeren enzymen, zijn geïsoleerd stoffen en hebben daardoor vele nevenwerkingen. Eicosanoïden waaronder de prostaglandinen beheersen 90% van het pijngevoel. Als je de productie van ontstekingsbevorderende eicosanoïden verminderd, verzacht je de pijn. Als je ze blokkeert, heb je geen pijn en ontsteking meer. Maar wel neveneffecten.

Aspirine: Limiteert een beperkter aantal eicosanoïden (prostaglandinen en thromboxanen) en heeft minder invloed op de andere eicosanoïden. Maar aspirine blokkeert cox-1 en cox-2 enzym en blokkeert hierdoor tijdelijk de vorming van prostaglandines. Zo blokkeert aspirine ook tijdelijk de prostaglandinen (PGI2) in de maag, die de maag beschermt tegen haar eigen zuren. Als de maagcellen geen cox-1 enzymen kan aanmaken,dan wordt de aanmaak van bicarbonaten in de maag geblokkeerd en zo kan de maag zichzelf niet ontzuren. Vandaar dat aspirine innerlijke bloedingen veroorzaakt bij veelvuldig gebruik en volgens sommige studies door overgebruik jaarlijks verantwoordelijk is voor 10.000 doden.

Cortisone of Corticosteroïden: (vaak bijnierschorshormooncrèmes- tabletten of -spuiten) die gegeven worden voor meer dan 30 dagen maken iemand fysisch buiten strijd. Zij blokkeren alle eicosanoïden door de vrijgaven van essentiële vetzurenvan de celmembraan te blokkeren. Hierdoor verlagen zij het immuunsysteem, verminderen zij cognitieve functies, verhogen zij vetdepot, maagklachten en de bloeddruk, doen het gezicht opzwellen, doen ons sneller blauwe plekken en staar krijgen,verdunnen zij de huid en versnellen zij osteoporose. Bij het inspuiten van corticosteroïden wordt binnen de 24 uur het immuunsysteem zo laag als bij aids patiënten. Wordt vaak gebruikt bij transplantaties om het immuunsysteem sterk te onderdrukken. Wordt ook vaak ingezet bij astma (leukotriënen onderdrukken) omdat aspirine en niet-steroïde medicijnen daar niet helpen.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Niet-steroïde medicijnen: Zij werken zoals aspirine maar doelgerichter en extremer. Zowel cortisonen, aspirine en niet-steroïde medicijnen blokkeren de enzymatische processen die tot ontstekingsbevorderende-eicosanoïden lijden.

Lithium en Valproate: Medicijnen voor manisch depressieven blokkeren de reacties van arachidondzuren. Maar hebben hierdoor vele neveneffecten.

Beta-interferon: Gegeven bij multiple sclerosis, een verlammingsziekte, blokkeert de synthese van ontstekingsbevorderende cytokines zoals gamma interferon, hetgeen de pijn van de ziekte afremt, maar niet genezend is voor de ziekte.