Eicosanoïden en hormonen helpen bij pijn,ontstekingen, zwelling

Hoe ontstaan ontstekingen, zwelling en pijn?

Ontsteking is een genezingsreactie van het lichaam bij een infectie (bacterie, virus of vuil) of wond (bijvoorbeeld een snee, wrijving, stress, voedingstekorten). Zo kunnen bijvoorbeeld innerlijke ontstekingen ontstaan door voedingstekorten of stress. Als bijvoorbeeld de vaten over te weinig antioxidanten beschikken, ontstaan er scheurtjes die ontstekingsreacties uitlokken. Als tandvlees bijvoorbeeld te weinig vitamine C toegevoerd krijgt uit de voeding, ontstaat er ontsteking van het tandvlees. Vitamine C en anti-oxidanten lossen dit soort ontstekingen op. En voorkomen dat ze chronisch worden.

Eigenlijk is er niets mis met een tijdelijke ontsteking. Zonder ontstekingsreactie is er geen genezing. Door de ontsteking wordt heel het afweersysteem van het lichaam ingeschakeld om te genezen. Bij een ontsteking komen bijvoorbeeld cytokines vrij. Cytokines maken onderdeel uit van je immuunsysteem. Zij kunnen koorts veroorzaken, kunnen je moe doen voelen, kunnen je minder trek doen hebben in eten, verminderen je libido en kunnen je een slecht gevoel geven. Dit alles met als doel het kalm aan te doen, te rusten zodat het lichaam zijn energie kan steken in de genezing. Als je je knie of vinger omslaat, dan wordt deze bijvoorbeeld dik. Waardoor deze minder beweeglijk wordt. Jawel, het lichaam verbiedt je, je knie en vinger tijdelijk actief te gebruiken.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Eicosanoïden en hormonen helpen bij pijn,ontstekingen, zwellingOntstekingen die blijven duren zijn schadelijk. Dit kan door tekorten in de voeding of door blijvende stress. Bijvoorbeeld: stress doet cortisol produceren en oxideert de lichaamscellen waardoor ontstekingen en allergieën kunnen ontstaan. Stress gevolgd door ontspanning is ok. Stress veroorzaakt door een ongeval, emotioneel gebeuren zoals overlijden en scheiding en zelfs stress die men ondervindt bij een examen of een medische proef veroorzaakt oxidatiereactie maar van korte duur. Daar is niets mis mee. Maar chronische stress is moordend. Chronische stress is ongezond. Als mensen constant gestresseerd zijn thuis, op het werk of zelfs door overtraining bij topsporters is dit niet gezond.

Meer en meer wetenschappers zien in ontstekingen een verband met en als indicator van bijna alle welvaartsziekten. Als ontstekingen chronisch zijn, doen ze vaak blijvend pijn en zijn zwellingen en of stijfheid vervelend. Soms kan de oorzaak niet meer worden opgelost hetgeen met reuma en artritis vaak het geval is. Ook bij allergieën is het onderdrukken van de ontstekingsreactie van het lichaam soms gewenst omdat de oorzaak vaak niet wordt gevonden..
Nota: Eigenlijk is ontsteking een gevolg van een oorzaak. Eigenlijk dient de oorzaak gevonden te worden. En als dat niet gevonden wordt, is het onderdrukken van pijn, stijfheid, ontsteking en zwelling een hulp om het leed te verzachten. Maar nooit de echte oplossing.

Ontstekingen, pijnen kunnen alleen maar geactiveerd worden door hormonen, meer in het bijzonder de eicosanoïden

Hormonen zijn biologische stoffen in het menselijke lichaam die fungeren als boodschappers met als doel iets in werk zetten. Minuscuul klein maar veel sterker als gelijk welk medicijn. Onze 60 miljard cellen communiceren via hormonen.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Er bestaan 3 soorten hormonen: de endocrine-, paracrine- en autocrine hormonen

De endocrine hormonen worden geproduceerd door de klieren en komen via het bloed bij hun doel terecht waar ze hun boodschap los laten. Ze worden gestuurd via de hypothalamus (hersenen). De paracrine hormonen hebben directe verbindingen tussen cellen, hoeven niet te circuleren in het bloed. Bijvoorbeeld de neurotransmitters die de info overdracht in de hersenen beheersen.

De autocrine hormonen zijn de vergelijken met verkenners. Ze worden door alle cellen geproduceerd en weggestuurd met het doel de omgeving te verkennen. Eens de omgeving verkend te hebben, keren zij terug met hun boodschap. De cel reageert vervolgens. De eerste reactie van de cel is de vrijgave van essentiële vetzuren van de fosfolipiden van de celmembraan. Dit doet ze via het enzym fosfolipase A2. Bij deze autocrine hormonen horen de eicosanoïden

En geen eicissanoiden zonder ALA en LA vetzuren. Zonder eicosanoïden is er geen leven mogelijk en zonder essentiële vetzuren (ALA en LA) geen eicosanoïden. Het zijn de eicosanoïden die de informatiestromen in het lichaam duidelijk maken aan de miljarden cellen. Eicosanoïden zijn ontdekt bij het onderzoek naar vetzuren. Toen men in 1929 ratten op een vetloos dieet zette, stierven zij direct. Later leerde men dat het alfa-linoleenzuur (omega 3) en linolzuur (omega 6) waren die het lichaam niet zelf kon aanmaken en die we moesten opnemen via de voeding. Zonder voldoende ALA en LA is de hormoonhuishouding verstoord.

Eicosanoïden komt van het Griekse woord eicosa (twintig) omdat zij gesynthetiseerd worden uit vetzuren met een vetzuurlengte van 20 koolstofatomen. Ze werden ontdekt in 1936 door Ulf. In 1972 ontdekte J.Vane hoe eicosanoïden Aspirine een ontstekingsremmende werking kon hebben. In 1982 kreeg Vane de Nobelprijs door het aantonen van de rol die eicosanoïden spelen in menselijke ziekten. Vetzuren met 20 koolstofatomen zijn o.a. arachidonzuur (vlees, zuivel,vis), EPA(visolie), arachidezuur (pinda), gadoleïnezuur (koolzaad).

De functie van de eicosanoïdenen

Welke eicosanoïden bestaan er?

Eicosanoïden leven slechts seconden en werken in zeer lage concentratie en zijn daarom moeilijk te detecteren.. Eicosanoïden zijn hormoonachtige stoffen die 100 maal sterker zijn dan medicijnen. Ze worden geproduceerd door alle cellen. Ze worden uitgestuurd om info te verzamelen en door te geven aan de cellen en geven deze info door aan andere cellen. Zij bepalen bijvoorbeeld of bloed moet samenklonteren (wonde) of bloedklonters moeten voorkomen worden of opgelost worden. Zij bepalen mede of de bloedvaten moeten samentrekken of moeten ontspannen. Zij bepalen het pijngevoel en ook mede de snelheid waarmee cellen zich splitsen. Zij werken op het geheugen en het afweersysteem.

Onder de groep eicosanoïden horen onder andere de prostaglandinen, thromboxanen, leukotrienen, lipoxinen, hydrosylated vetzuren, isoprostanoïden, etc…meer dan 100 soorten eicosanoïden.

Via welke kanalen worden eicosanoïden aangemaakt?

Er zijn drie kanalen waarbij lange vetzuurketens worden vrijgegeven van de celmembranen. Eerste weg: Cyclo-oxygenase (cox) die de aanmaak van prostaglandinen en tromboxanen aanmaken. Tweede weg: 5-lipoxygenase (5-lipo) die de leukotriënen aanmaken. Derde weg is via 12- en 15-lipoxygenase (12-of 15-lipo) bij hydroxylated essentiële vetzuren en lipoxinen.