Dadels

Wat is dadelstroop of dadelsiroop?

Dadelsiroop of dadelstroop zijn aan elkaar gelijk. Het zijn synoniemen.

Dadelstroop is uniek in de wereld van siropen of stropen. Dadelstroop bevat maar liefs 8 gram vezels per 100 gram. Dat is goed nieuws voor een gezonde darmtransit. Geen andere stroop doet dit dadelstroop na. Dadelsiroop bevat alle eigenschappen van de hele dadel. Het is in feite dadelsuiker met toegevoegd water.  En dadelsuiker is de vermalen hele dadel en niet de suiker gehaald uit dadels.

--

De Brix-waarde van dadelstroop is 74° à 77 °

De Brix-waarde vertelt ons hoeveel opgeloste suikers er in een vloeistof zitten. De Brix-waarde wordt aangegeven in graden Brix. Eén graad Brix betekent dat 100 gram vloeistof 1 gram suiker bevat.
Dus: hoe hoger de Brix-waarde, hoe zoeter de oplossing. Hoe hoger de Brix-waarde hoe zoeter en smaakvoller de dadelsiroop is. Een hogere Brix-waarde duidt namelijk in het algemeen op een betere kwaliteit.

Dadelsiroop heeft een hoge zoetwaarde

Dikke dadelstroop bevat een Brix-waarde van maar liefst 74° à 77°.  Honing heeft een Brix-waarde van tussen de 70° en 88°. Hoe lopender of lichter de kleur van de dadelsiroop, hoe lager de zoet kracht. Andere stropen bevatten minder en zelfs beduidend minder zoete kracht.

Zo bevat donkere suikerstroop in het algemeen slechts 60° à 70° Brix-waarde. Ahornsiroop rond de 66° Brix. En melasse nog minder, slechts 55°.  Lichte stropen hebben een Brix-waarde van 0° à 20°. Vele sauzen hebben een Brix-waarde van rond de 20° – 50°.

--

koffie en pannenkoeken met dadelstroop

Hoe gebruik je dadelstroop?

Je kan dadelsiroop in koffie of thee gebruiken ter vervanging van witte suiker. Je kan het ook gebruiken ter vervanging van geraffineerde suiker in recepten, sauzen en rijstpap. Gebruik dadelstroop als topping voor pannenkoeken, wafels en ijs.

Dadel stropen worden ook gebruikt als smaakmaker ik drop, soep, sauzen, marinades, dressings en ketjap. Het kan ook gebruikt worden om brood, ontbijtgranen en cakes een natuurlijke kleur te geven en een lekkere smaak.

Bart Maes

Share
Published by
Bart Maes

Recent Posts

Ongelukken met drinkwater door plastics, PFAS en giftige lozingen

Mondiaal gebeuren er met regelmaat ‘ongelukken’, die vaak desastreuze gevolgen hebben voor (de gezondheid van)…

1 jaar ago

Asbest in waterleidingen en asbestvezels in drinkwater: gevaarlijk?

Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen, gemaakt van oersterk asbestcement (bekend onder de merknaam…

1 jaar ago

Wat is PFAS? Zit er PFAS in drinkwater in België en Nederland?

Van PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) bestaan zo'n 6000 verschillende soorten, waaronder PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX.…

1 jaar ago

Duizenden kinderen lijden door lood in leidingen aan loodvergiftiging

Wereldwijd worden 800 miljoen kinderen, of één op de drie, getroffen door loodvergiftiging. In België…

1 jaar ago

Microplastics in water, OOK in kraanwater en flessenwater

Slechts enkele merken hebben geen microplastics in hun water Microplastics zijn inmiddels overal: ook in…

2 jaar ago

10 meest vervuilende stoffen van bodem én water

Ook in het drinkwater of kraantjeswater Ernstige milieuverontreiniging, met name van de bodem en het…

2 jaar ago