Vitamine D uit voeding: de Agaricus paddenstoel

Agaricus paddenstoel vol vitamine DCogumelo de la vida (paddenstoel van het leven) of cogumelo do sol (paddenstoel van de zon)

Oorspronkelijke plaats van oorsprong is Brazilië. In de bergen 200km ten Zuidoosten van Sao Paulo waar deze Agaricus Blazei ‘Cogumelo de Deus’ ofwel ‘paddenstoel van God’ genoemd wordt. In dit gebied waar de Agaricus Blazei gevonden werd, werden de mensen minder ziek en leefden ze langer.(1) Japanse mycologisten (paddenstoeldeskundigen) van het Iwade Research Institute of Mycology vernamen dit positieve nieuws en brachten de Agaricus naar Japan. De Belgische planten- en paddenstoeldeskundige Paul Heinemann benoemde deze paddenstoel als de ‘Agricus blazei Murriel’.(7) Daarna veroverde de Agaricus paddenstoelfamilie heel de wereld.

De Agaricus paddenstoel heeft veel te bieden: weerstand versterkend

Andrew Weil schrijft over de Agaricus (Blasiliensis/Blazei): beta glucanen, een groep van polysachariden (complexe suikers) worden verantwoordelijk geacht voor de weerstand versterkende effecten van deze paddenstoel. Kankerdeskundigen (oncologen) in zowel Japan als in Brazilië gebruiken de Agaricus in hun behandelingsprotocollen. (14)

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Wetenschappelijk onderzoek bevestigde dat de Agaricus het leven helpt verlengen, het lichaam jonger houdt en een positief effect heeft op het metabolisme en de vertering. (1) De Agaricus verhindert de aanmaak van het enzym ‘aromatase’ nodig om oestrogenen aan te maken. Oestrogenen worden in verband gebracht met hormoonafhankelijke kankers zoals prostaat en borstkanker.(2) Therapeutisch zou de Agaricus paddenstoel volgende eigenschappen hebben: antioxidant, antiallergisch, anti-tumor, immuunversterker en nuttig zijn bij diabetes, hepatitis en infecties. (3) Agaricus bevat ook vele polysachariden waaronder beta-glucan. (4) De Agaricus zou ook de gemakkelijkst opneembare vorm (laag moleculaire gewicht) en de actiefste vorm van beta-glucon bevatten onder alle paddenstoelen. (5) Actieve ingrediënten van Agaricus zijn er wellicht 500 waaronder glucomannan, RNA-aminozuur complex, beta-(1-3)-D-glucan, beta-(1-4)-a-d-glucan, beta-(1-6)-D-glucan, ergosterol (pro vit D2), ergocalciferol (vit D2), sodium pyroglutamaat, en de 3 verteringsenzymen amylase (zetmeel), trypsine (eiwitten), protease (eiwitten) en het enzym tyrosinase (nodig voor melanine aanmaak, om ons genetisch materiaal te beschermen tegen uv-straling). (6) Maar ook 4 soorten chitine (chitin glucan, crude chitin, fungal chitin en crude fungal chitin). (8)

De farao’s beschouwden paddenstoelen als de planten voor het onsterfelijke leven. De Azteken noemden paddenstoelen het vlees van God. In de Traditionele Chinese Geneeskunde worden paddenstoelen zeer hoog aangeschreven. Boeddhistische monniken en Taoïstische priesters verspreidden de medicinale eigenschappen doorheen de Chinese cultuur.