De zon als vriend!! De zon als vijand. Hoeveel vitamine D hebben we nodig?

zonnecreme vitamine dIn landen waar weinig zon schijnt, in bepaalde periodes van het jaar met weinig zon of wanneer we te weinig in de zon komen, is er noodzaak aan vitamine D opname uit voeding of drank. Best plantaardig!

Hebben we meer vitamine D nodig via voeding of supplementen?

Als we vaak in de zon komen, zonder make-up of zonnecrème en met voldoende cholesterol in ons lichaam, hebben we geen vit D nodig via voeding of supplementen. Dan maakt je lichaam voldoende actieve vitamine D aan.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

  • 30 minuten verstandig zonnen zonder zonnecrème is goed voor 500µg (20 000 IE). (11)
  • 3 uren zomerzon op je gezicht levert 10µg (400IE). (11)
  • Omdat vit D grotendeels wordt opgeslagen in het lichaamsvet, kan je lichaam een voorraad aanleggen. Regelmatig zonnen zonder zonnecrème of regelmatig je gezicht, armen, benen blootstellen aan het zalige zonnetje (5 à 30 minuten, 2 keer per week) kan helpen aan de opbouw van een vit D voorraad die de winter overbrugt. (11)

Met je gezicht in het zonnetje lopen met veel make-up (fond de teint) of zonnen met zonnecrème met SPF (zon beschermingsfactor) zorgt ervoor dat we te weinig of geen vit D aanmaken via zonnestraling. Verantwoord zonnen zonder zonnecrème is gezonder voor je lichaam dan veelvuldig zonnen met gangbare zonnecrème. Zonder zonnecrème kan je lichaam vit D aanmaken en in de meest gangbare zonnecrèmes zitten veel ingrediënten die je liever niet gebruikt voor je gezondheid en je huid.

Dr Michael Holick, vitamine D expert, stelt dat de zon veel ernstige ziekten helpt voorkomen.(16) Zijn motto: beschouw de zon als je vriend en maak er verstandig gebruik van. Doe je voordeel aan de weldadige effecten van de zon en vermijd haar schadelijke effecten als gevolg van overdreven en chronische blootstelling. Hij stelt voor om 5 à 10 minuten te zonnen, zonder zonnecrème. Daarna jezelf beschermen met kleding, schaduw of zonnecrème. Volgens Dr Holick moet matige blootstelling aan de zon worden aanbevolen. Langdurige onbeschermde extreme blootstelling moet worden vermeden. Langdurig zonnen tussen 11:30h en 16:00h is voor velen zalig maar meestal niet gezond. Vermijd langdurige blootstelling aan de felle zon tussen 11:30h en 16:00h.