De vervuiling in het Guérande bassin: kwaliteit Keltisch zeezout en oesters hebben er onder te leiden

Kies niet voor Keltisch zeezout, sel gris of sel de Guérande, kies voor Fleur de selHet Guérande bassin, waar de zoutpannen van het Keltisch zeezout zich bevinden, bevat naast het water van de Loire en de Vilaine ook water van de Noordelijke Atlantische Oceaan.

  • Het jaar 2016: Oesters in het Guérande bassin krijgen een zeer slechte beoordeling van INFREMER (het Franse instituut voor exploitatie van de zee). De oesters uit Traicts du Croisic, de inhammen van het schiereiland Guérande, een klasse B-beoordeling. Deze wordt gegeven wanneer de kwaliteit heel laag ingeschat wordt. Schelpdieren die klasse B krijgen mogen pas verkocht worden voor menselijke consumptie indien ze eerst in een zuiveringsstation behandeld worden. De schelpdieren hebben een veel te hoog gehalte aan E. Colli bacterie en bepaalde chemische waarden zijn te hoog (25).
  • Het jaar 2013: Oesters geoogst in het Guérande bassin mogen sinds 2013 niet meer verkocht worden voor directe consumptie. Ze dienen eerst door een derde partij gezuiverd te worden. Ze kregen niveau B toegewezen (25).
  • Juni 2013: In juni 2013 was het verboden om oesters en schelpdieren te verzamelen en te consumeren in Croisic, een dorpje midden in het Guérande bassin (26).
  • Erika Valletta zorgt voor milieuvervuiling bij de Guérande, de baai waar oesters en Keltisch zeezout vandaan komen.December 1999: De gigantische petroleumtanker Erika, gecharterd door Total, breekt voor de kust van Bretagne in tweeën. 20 miljoen liter zware stookolie treft de Guérande en 400km kustlijn. 300.000 vogels verliezen het leven. De oesterverkoop in het Guérande bassin werd verboden. Na onderzoek bleek dat de zware stookolie (nr. 6) uiterst kankerverwekkende PAK’s bevatte. Wekenlang moest de 27 kilometer stenen dam, die het Guérande-bassin beschermt tegen stormen, worden schoongemaakt omdat deze onder de zware stookolie zat. Het kanalensysteem in de bassins moest 6 maanden later aangepakt worden wegens de petroleumvervuiling. Een jaar na de ramp was de zware stookolie nog steeds aanwezig in de vorm van stookolieballen en een verhoogd niveau van kankerverwekkende PAK’s in het Guérande bassin. Zelfs 6 jaar later, in 2005, houden 188 paludiers (zeezoutscheppers) de poorten gesloten van 2000 hectare zoutpannen wegens de vervuiling in de nasleep van deze ramp (27, 28).
  • Maart 1978: Eén van de grootste milieurampen uit de geschiedenis vindt plaats voor de kust van Bretagne. De olietanker Amoco Cadiz breekt voor de kust in twee delen en verliest hierbij 200 miljoen liter ruwe petroleum. Zo’n 300 kilometer kust wordt vervuild, met massale vogelsterfte tot gevolg. Het is één van de grootste milieurampen in de geschiedenis. De omvang was immens: het opruimen duurde meer dan 1 jaar (29).