Vervuiling en nitraten in de Vilaine stroomt in de zoutbassins van Guérande. Welke invloed heeft dit op het Keltisch zeezout?

De nitraten in de Vilaine zorgen voor algen bij zoutbassins van Keltisch zeezout in de GuérandeDe rivier de Vilaine (230 kilometer) doorkruist één van Frankrijks belangrijkste landbouwgebieden: Bretagne. Met haar stroomgebied (het gebied dat het water via de rivier afvoert) van 10.882km² neemt ze voornamelijk landbouwvervuiling met zich mee. Nitraten, pesticiden en chemische meststoffen vinden via de Vilaine de weg naar het bassin van de Guérande.

De Vilaine vervoerde alleen in 2007 al zo’n 80.000 ton aan nitraten richting de kust van Bretagne. De bekendste risico’s van teveel nitraat zijn blauwzucht en kankers in het spijsverteringskanaal, zeker voor de mensen die extra risico lopen (zoals baby’s en mensen met een verlaagde maagzuurproductie). Een gevolg van de intensieve landbouw. Wie de dupe is? De Vilaine én het bassin van de Guérande (2)!

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Keltisch zeezout kopen? Let op de vervuiling en nitraten in de rivier de Vilaine

Door de jaren heen zijn er twee grote incidenten geweest in de rivier de Vilaine, de rivier die uitmondt vlak naast de ingang van de bassins bij de Guérande, waar het Keltisch zeezout wordt geoogst…

  • Juni 2015: Er is opnieuw massale sterfte van vissen in de Vilaine. Vervuiling is de oorzaak (3).
  • Het jaar 1982: Dit jaar was er massale sterfte van vissen in de monding van de Vilaine. De oorzaak? In de jaren ’60 werd er een stuwdam gebouwd: de Barrage D’Arzal. Door de stuwdam is er veel minder op-en afgaand water in de riviermonding van de Vilaine. De rivier slibt dicht, het water vervuilt: het werd troebel en het aantal nitraten in het water verhoogde sterk (4)