De Loire en de invloed op Keltisch zeezout: Roundup, milieurampen en kerncentrales zijn spelbrekers

Het probleem voor sel de Guérande (Keltisch zeezout) is dat het water van de Loire recht de zoutpannen van Guérande binnenloopt en samen met de Vilaine het zoutgehalte in het bassin met maar liefst 20% doet dalen. Deze beide rivieren zijn van grote invloed op de kwaliteit van het zout wat hier vandaan komt. Zoals we eerder al de Vilaine onder de loep namen, kijken we nu naar de rivier de Loire.

De rivier de Loire zorgt voor vervuiling in zoutpannen Keltisch zeezout

De Loire is 1012km lang en wordt van begin tot eind omgeven met industrie en landbouw. Vanaf zijn bron, op 1.400m hoogte, tot aan de Noordelijke Atlantische Oceaan doorkruist de Loire 12 departementen. Ondertussen komen er 8 zijrivieren in de Loire terecht. De Loire is wel wat groter dan de Vilaine: zijn stroomgebied telt maar liefst 117.000 km². Dat is 1/5e van Frankrijk (!). Vervuiling in het stroomgebied veroorzaakt vervuiling in de Loire en betekent op zijn beurt vervuiling in het bassin van de Guérande. Het grote stroomgebied van de Loire komt niet ten goede van de kwaliteit: grote kans dat een agrarisch of industrieel incident de Loire bereikt…

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Vele grote milieurampen aan de Loire van invloed op water bij winning Keltisch zeezout. De geschiedenis herhaalt zich…

 • Keltisch zeezout: Monsanto’s Roundup, milieurampen en kerncentrales in de Loire maken dit geen goede keusApril 2016: 550.000 liter ruwe olie vloeide in de natuur. Veroorzaakt door een lek in de leiding van raffinaderij Total in Donges, slechts 33km verwijderd van Guérande en langs dezelfde oever. Het gevolg was dat putwater drinken verboden werd. De Verontreiniging van de ramp werd eerst vastgesteld in Sainte-anne-sur- Brivet, op 21km van Donges en 42km van Guérande. Bij de ramp werd zo’n 60% van het vogelbestand getroffen (5).
 • Maart 2016: Het instituut voor radioactieve straling en nucleaire veiligheid (l’institut de Radioprotection et de Sûreté Nucléaire) onderzocht de afzetting van de Loire, zo’n 200km stroomafwaarts, waar tussen 1969-1980 radioactief plutonium werd gedumpt. Zij concludeerden dat concentraties aan plutonium nog steeds aanwezig zijn in het slib van de Loire. De bevolking werd 36 jaar voor de gek gehouden (6).
 • Mei 2015: Marcel Noiteux, voormalig directeur van de kerncentrale Saint-Laurent-Des-Eux, geeft via TV zender Canal+ voor het eerste toe radioactief plutonium gedumpt te hebben. Het voorval vond plaats in 1980. De afbreekbaarheid van radioactiviteit wordt geschat op 6000 à 26.000 jaar. We hoeven slechts 0,00003 gram binnen te krijgen en we overlijden. 1 miljoenste gram geïnhaleerde plutonium kan binnen de 10 jaar na blootstelling kanker verwekken (7,8 en 9).
 • Februari 2014: Bollen van mazout vervuilen de stranden aan de monding van de Loire (Saint-Brévin-les-Pins ) (10).
 • Februari 2014: Raffinaderij Total loost stookolie in de Loire (11).
 • Oktober 2013: Raffinaderij Total moet zijn capaciteit verminderen wegens het overschrijden van de maximum uitstoot zwaveldioxide. Op een steenworp afstand van de regio waar Keltisch zeezout gewonnen wordt (11).
 • Februari 2013: De stof metaldehyde vervuilde het kraanwater in Pays de Loire, de streek van de Guérande. Metaldehyde wordt bijvoorbeeld gebruikt als slakkengif, hoewel dit sinds 2015 in Nederland verboden is. De norm van metaldéhyde tijdens deze ramp werd 10x overschreden (12).
 • Augustus 2008: PCB vervuiling ( Sinds 2001 is de productie en het gebruik van PCB’s wereldwijd verboden)werd vastgesteld in de Loire. Dieren werden geslacht en visvangst werd tijdelijk verboden (13).
 • Maart 2008: In maart 2008 kwam 400.000 liter zware toxische brandstof in de monding van de Loire terecht toen bij het afvullen van een schip een slang brak. De ramp vond plaats bij raffinaderij Total in Donges, bij de riviermonding van de Loire. Zo’n 300.000 liter kwam op de bodem terecht en 100.000 liter stroomde langs de oevers (14).
 • Het jaar 2005: Zo’n 5.000 kilo aan vissen sterven door vervuiling van de Furan, een zijrivier van de Loire. Hetzelfde deed zich voor in 2003, toen stierven hier ook 5.000 kilo aan vissen (15).
 • Monsanto’s Roundup komt door milieuvervuiling in de Loire terecht en is zo van invloed op de kwaliteit van Keltisch zeezout, sel gris en sel de Guérande Het jaar 2004: 78% van de genomen staaltjes van het water in Bretagne bevatten resten van Monsanto’s Roundup. Dit bevestigt Eau et Rivières, een vereniging die zich inzet voor vissen en rivieren. Monsanto werd in Frankrijk veroordeeld voor misleidende reclame. Zijn Roundup (glyfosaat) is daarnaast bewezen kankerverwekkend (16).
 • Het jaar 2001: In 2001 werd door de kencentrale van Dampierre een radioactieve waterstof (tritium) geloosd in de Loire. Het ongeluk kreeg niveau 1 op de INES schaal toegewezen. Het ging om een lozing van 200.000 liter vervuild water met 105 becquerel (eenheid per radioactiviteit) per liter Tritium (Isotoop van waterstof) (17).
 • Juni 1988: Een brand in een chemische fabriek van de groep Protex, dichtbij het Franse Tours, veroorzaakt chemische vervuiling van de rivier de Brenne, die uitmondt in de Loire (18).
 • Maart 1980: Een grote milieuramp in kerncentrale Saint-Laurent-des-Eaux. Het was de grootste nucleaire ramp met een kernreactor in de geschiedenis van Frankrijk. In de Loire werd radioactief plutonium gedumpt en toxische gassen verspreidden zich. Er was sprake van niveau 4 op de INES schaal (19).
 • Oktober 1969: De eerste milieuramp met kerncentrale Saint-Laurent-des-Eaux. 50 kg plutonium dioxide werd gedumpt in de Loire. Dit was niveau 4 op de schaal van 0-7 (19).