Vermoeidheid, algehele lichamelijke pijn en stijve ledematen en gewrichten. Met name in de benen. Het tandvlees zwelt op en begint te bloeden. Tanden worden zwart en raken uiteindelijk los. Spontane bloedingen onder de huid, wonden genezen niet meer goed, er treed bloedarmoede op. Als de situatie niet verbetert, sterft de persoon aan complicaties, bloedingen en/of infecties.

Schuurbuik door vitamine C-gebrek. Tekort aan vitamine C heeft minstens 2 miljoen zeelieden  en veel soldaten het leven gekost.

Scheurbuik ontstond veel op schepen door een langdurig tekort aan vitamine C. De ziekte kwam vooral sinds de ontdekkingsreizen vanaf eind vijftiende eeuw veel voor op schepen. Naar schatting heeft scheurbuik sinds het jaar 1500 aan zo’n twee miljoen zeelieden het leven gekost. De ziekte wordt ook wel scorbutus of scorbuut genoemd en leidde tot een langzame en pijnlijke dood. Meer slachtoffers dan stormen, rampen en geweld. Volgens historici heeft scheurbuik geleid tot meer doden op zee dan zeestormen, rampen, andere ziekten en zeeoorlogen bij elkaar. Schuurbuik zou al vermoedelijk  in de prehistorie bestaan hebben (Encylopedia Brtitannica). Later beschreef ook de filosoof Avicenna deze ziekte. Het overviel dus niet alleen zeelieden maar ook tijdens de kruistochten onder de soldaten.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Schuurbuik door vitamine C-gebrek. Tekort aan vitamine C heeft minstens 2 miljoen zeelieden  en veel soldaten het leven gekost.
Schuurbuik door vitamine C-gebrek. Tekort aan vitamine C heeft minstens 2 miljoen zeelieden  en veel soldaten het leven gekost.

De oplossing was eenvoudig. Met dank aan de Schotse scheepsarts James Lind. Sinaasappelsap drinken en weg was de ziekte.  Vitamine C.

De Schotse scheepsarts James Lind kwam in 1753 met een probaat middel tegen scheurbuik, namelijk het drinken van sap uit sinaasappels. Kort hierna bouwde de Britse ontdekkingsreiziger  James Cook hierop voort, door de scheepsbemanning van Britse schepen standaard te voorzien van groenten, zoete aardappels en kokosnoten. Hierna werden citrusvruchten en groenten zo algemeen gangbaar aan boord van met name Britse schepen, dat de Engelsen hun matrozen de bijnaam limeys gaven.

“ De veroudering gaat sneller, naarmate de tekorten groter zijn in onze voeding”   Dr Le Compte. De Belgische arts die decennia lang rechtszaken bleef aanspannen tegen de Orde der Geneesheren. Na 20 jaar kreeg hij grotendeels gelijk door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. 

Een glas vers sinaasappelsap tegen vitamine c tekort
Drink sinaasappelsap en voorkom tekorten aan vitamine c.

Vandaag : Te kort aan vitamine C bij een groot deel van de bevolking door te weinig groenten en fruit eten.

Jawel we eten te weinig groenten en fruit en daarom te weinig vitamine C. En onze groenten en fruit vandaag bevatten minder vitamine C dan vroeger. Onrijp fruit te plukken, langere transporttijden en opslag zijn mede verantwoordelijk. Vitamine C is heel gevoelig voor licht, warmte en zuurstof.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Gevolgen ? Ze zijn hetzelfde als toen maar vandaag leggen we mer accent op verminderde weerstand bij verkoudheden. Verschillende aandachtspunten zoals verminderde collageen aanmaak, minder sterk bindweefsel en meer en trager genezende infecties. Maar laat ons het verleden niet vergeten. Te kort aan vitamine C vermindert de kracht van de bloed-en haar vaten, geeft oxidatieve stress en zo mede verantwoordelijk voor hart en vaatziekten. Spataderen en bloedend tandvlees. Onrechtstreeks ook bloedarmoede omdat vitamine C ook de opname van ijzer bevordert.

Groenten zit vol met vitamine C
Goede bronnen vitamine C zijn fruit en groenten.

Goede bronnen van vitamine C? Een stralende huid heeft vitamine C en zonnestraaltjes nodig. Super boosters van collageen.

Goede bronnen vitamine C zijn fruit en groenten. Boosters zijn amla en aceola. Gevolgd door guave, zwarte bessen, kiwi, aardbei, peterselie, etc…. Besef dat vit C niet van opwarmen, licht en lucht houdt. Het gehalte kwijnt zo snel weg.  Succes!


Diverse bronnen maar met grote erkenning voor: https://historiek.net/scheurbuik-zeeziekte-voc-betekenis-vitamine-c/126950/