De belangrijkste gezondheidsvoordelen van appelazijn heb je kunnen lezen in het artikel Wat zijn de 7 belangrijkste voordelen van appelazijn voor je gezondheid?, maar hoe herken je echte azijn met haar gezondheidsvoordelen? Ik geef je vier richtlijnen mee waarop je zou moeten letten tijdens de aankoop van appelazijn:

 1. Voor je gezondheid koop je NOOIT industrieel gefilterde appelazijn.
  Appelazijn moet een beetje troebel lijken. De ‘moeder’ van de appelazijn moet met haar kracht nog aanwezig zijn. Zij zorgt voor meer azijnzuur en andere organische zuren zoals citroenzuur.
 2. Voor je gezondheid koop je NOOIT gepasteuriseerde appelazijn.
  Appelazijn moet rauw zijn. Zo blijven de positieve bacteriën intact en kunnen zij hun werk doen in ons lichaam (meer energie en betere immuniteit).
 3. Koop enkel biologische appelazijn voor je gezondheid.
  De schillen van niet-biologische appels bevatten verschillende pesticiden die nadelig zijn voor je gezondheid en ons immuunsysteem. Pesticiden zijn onnodige belast. Pesticiden op appels behoren bij de ‘dirty dozen’ volgens milieuwerkgroepen zoals het EGW. (aardbeien, spinazie, kool, nectarines, appels, druiven, perziken, kersen, peren, tomaten, selderij, aardappelen)
 4. Koop alleen appelazijn met de ‘moeder’.
  De ‘moeder’ is zichtbaar op de bodem van de fles, of via slierten aan de top van de fles. De ‘moeder’ bevat een geconcentreerde portie cellulose (vezels), azijnzuur en azijnzuur bacteriën. Natuurlijke appelazijn met de ‘moeder’ is in supermarkten moeilijk te vinden.

Waarschuwing: appelazijn in capsules, tabletten en supplementen raad ik niet aan.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »