Water

Laat de plastic fles staan! Voor milieu en gezondheid

Ik raad je aan geen water of andere dranken meer te drinken uit plastic flessen. Waarom? Dat is niet alleen beter voor je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van onze aarde, de natuur, de dieren. Plastic flessen worden gerecycleerd, maar een gerecycleerde plastic fles zal geen fles meer worden. Het plastic wordt namelijk minderwaardig. Het komt in een cyclus waarbij de enige uitweg dumping of verbranding zal zijn.

Plastic flessen zijn niet hygiënisch

Kies voor glazen herbruikbare drinkflessen/waterflessen. Plastic flessen zijn niet hygiënisch. Niet alleen geven ze stoffen af die we in ons lichaam en in onze natuur niet willen, maar hoe ouder het plastic is hoe poreuzer het wordt. Je plastic fles kan na enkele keren hervullen en gebruiken schimmels bevatten die je niet ziet. Hoe ouder het plastic hoe viezer deze wordt. Daarnaast is er ook meer migratie van de fles naar de inhoud. Het is niet goed voor je gezondheid.

--

Waarom je voor je directe gezondheid beter niet uit plastic flessen kunt drinken?

Een plastic fles wordt eigenlijk nooit helemaal schoon. Het risico van schimmels en microben ligt dus op de loer. Daarnaast komen er minuscuul kleine plastic deeltjes van de fles via het water in je lichaam terecht. Deze heten ook wel monomeren enontregelen je hormoonbalans.

Plastic flessen zijn eigenlijk erg breekbaar. Om dit tegen te gaan worden er allerlei weekmakers (ftalaten) aan het plastic toegevoegd. Dit zorgt voor veerkracht en elasticiteit. Helaas lekken deze toxische stoffen in het drinkwater. Hoewel de wetgeving hieromheen steeds strenger wordt, is het slim zelf de controle te houden. In plaats van water te drinken wat uit plastic flessen komt, zorg je er beter voor dat je hervulbare glazen flessen gebruikt.

Bart Maes

Share
Published by
Bart Maes

Recent Posts

Ongelukken met drinkwater door plastics, PFAS en giftige lozingen

Mondiaal gebeuren er met regelmaat ‘ongelukken’, die vaak desastreuze gevolgen hebben voor (de gezondheid van)…

1 jaar ago

Asbest in waterleidingen en asbestvezels in drinkwater: gevaarlijk?

Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen, gemaakt van oersterk asbestcement (bekend onder de merknaam…

1 jaar ago

Wat is PFAS? Zit er PFAS in drinkwater in België en Nederland?

Van PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) bestaan zo'n 6000 verschillende soorten, waaronder PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX.…

1 jaar ago

Duizenden kinderen lijden door lood in leidingen aan loodvergiftiging

Wereldwijd worden 800 miljoen kinderen, of één op de drie, getroffen door loodvergiftiging. In België…

2 jaar ago

Microplastics in water, OOK in kraanwater en flessenwater

Slechts enkele merken hebben geen microplastics in hun water Microplastics zijn inmiddels overal: ook in…

2 jaar ago

10 meest vervuilende stoffen van bodem én water

Ook in het drinkwater of kraantjeswater Ernstige milieuverontreiniging, met name van de bodem en het…

2 jaar ago