Soja

Let op: gefermenteerde soja ok; niet-gefermenteerde soja ongezond

Traditioneel gefermenteerd is soja goed voor je: gebruik enkel authentieke sojasaus, natto, miso en tempeh

Soja wordt door vegetariërs vaak gezien als supervoedsel. Helaas is de gezondheidswaarde van producten op basis van soja op zijn minst controversieel te noemen. Dit komt ook omdat soja een boon is. En bonen zijn voor de mens alleen maar voedzaam als ze op de juiste manier bereid worden.

Traditioneel gefermenteerde sojaproducten halen het beste uit de sojaboon naar boven en verminderen grotendeels het ‘anti-voedsel’ dat in een rauwe sojaboon aanwezig is. Eiwitremmers remmen de productie van protease en trypsine. Fermentatie desactiveert de eiwitremmers in de soja. Een rauwe sojaboon bevat 4,8mcg eiwitremmers per 100g; traditionele natto, miso en sojasaus bevatten bijna geen eiwitremmers meer. Fermentatie vermindert ook de aanwezigheid van fytaten, die deels de opname van mineralen verhinderen. Fermentatie verhoogt ook het gehalte aan vitamines B, K en de antioxidanten in soja. En fermentatie van soja geeft minder darmklachten, verlaagt de kans op een opgeblazen gevoel en vermindert winderigheid.

--

Waarschuwing voor moderne producten op basis van soja, zoals tofu, sojamelk, sojakaas, soja in babyvoeding, sojabrokken, isolaten, sojameel, sojaburgers etc…

De veramerikaanste sojaproducten zijn niet traditioneel gefermenteerd en zijn daarom geen supervoedsel. Deze sojaproducten zijn meestal ontstaan als afvalproduct van de Amerikaanse soja-olie-industrie en bieden enkel enorme mogelijkheden voor voedingstechnologen, maar niet voor je gezondheid.

Deze ‘moderne’, niet gefermenteerde sojaproducten worden bekomen door enorme hitte en druk, door chemische solventen, door sterke zuren of sterk alkalische stoffen, door extrusie en andere harde methoden, technologische wonderen, maar niet zonder nadelen. Zo kunnen deze moderne afvalproducten schadelijke stoffen bevatten, zoals nitrosaminen (vanuit nitraat gevormd door zuren in combinatie met hoge temperaturen tijdens de productie: kankerverwekkend), lysinoalaninen (crosslinking tussen lysine-eiwit en alkaline: nierfalen), heterocyclische aminozuren (door hoge temperatuur extrusie en pyrolise (kraken, uit elkaar halen door hitte): kankerverwekkend), excitotoxinen (glutamaat en aspartaat wordt gevormd door hydrolyse van sojaeiwitten: slecht voor hersenen en gedrag), chloropropanolen zoals 3-MCPD en 1,3-DCP (ontstaan bij alkalische hydrolyse: leverkanker), furanonen (door koken onder hoge temperaturen: mutageen), hexaan en andere solventen zoals aceton, benzeen en chloroform. Deze sojaproducten zijn junkfood!

Vermijd tofu, babyvoeding of supplementen op basis van soja (isoflavonen en lecithine van soja en proteaseremmers), sojaworsten, sojaburgers, sojamelk, TVP (textured vegetable protein of sojabrokken genoemd), goedkope sojasaus uit de supermarkt, soja-ijs, HP (hydrolized protein), SPI (soy protein isolate), SPC (soy protein concentrate), ontgeurde of gedeeltelijk geharde olie op basis van soja.

--

Soja was en is geen Aziatisch voedsel

Soja en de gezonde link met Azië worden misbruikt. Soja was geen Aziatisch voedsel. Tot de tweede wereldoorlog gebruikten Japanners, Chinezen en Aziaten slechts sporadisch soja. Sinds de tweede wereldoorlog worden de Japanners door de Amerikanen gedwongen om zich aan te passen aan de Amerikaanse eetgewoonten. Gmo soja wordt verplicht ingevoerd, met Amerikaanse voedingstechnologie geproduceerd en vooral in de vorm van olie grootschalig geconsumeerd.

De gewezen president Sukarno van Indonesië (1945-1967) waarschuwde zijn landgenoten ‘wordt geen tempeh natie’. Tijdens de Hollandse bezetting maakte tempeh nl. furore bij de arme bevolking, nadat de Indonesiërs gedurende eeuwen gefermenteerde kokosperskoek hadden gegeten.

Bart Maes

Share
Published by
Bart Maes
Tags: soja

Recent Posts

Ongelukken met drinkwater door plastics, PFAS en giftige lozingen

Mondiaal gebeuren er met regelmaat ‘ongelukken’, die vaak desastreuze gevolgen hebben voor (de gezondheid van)…

1 jaar ago

Asbest in waterleidingen en asbestvezels in drinkwater: gevaarlijk?

Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen, gemaakt van oersterk asbestcement (bekend onder de merknaam…

1 jaar ago

Wat is PFAS? Zit er PFAS in drinkwater in België en Nederland?

Van PFAS (poly- en perfluoroalkylstoffen) bestaan zo'n 6000 verschillende soorten, waaronder PFOA, PFOS, PTFE (Teflon) en GenX.…

1 jaar ago

Duizenden kinderen lijden door lood in leidingen aan loodvergiftiging

Wereldwijd worden 800 miljoen kinderen, of één op de drie, getroffen door loodvergiftiging. In België…

1 jaar ago

Microplastics in water, OOK in kraanwater en flessenwater

Slechts enkele merken hebben geen microplastics in hun water Microplastics zijn inmiddels overal: ook in…

2 jaar ago

10 meest vervuilende stoffen van bodem én water

Ook in het drinkwater of kraantjeswater Ernstige milieuverontreiniging, met name van de bodem en het…

2 jaar ago