Traditioneel gefermenteerd is soja goed voor je: gebruik enkel authentieke sojasaus, natto, miso en tempeh

fermentatie van soja noodzakelijk voor gezondheidSoja wordt door vegetariërs vaak gezien als supervoedsel. Helaas is de gezondheidswaarde van producten op basis van soja op zijn minst controversieel te noemen. Dit komt ook omdat soja een boon is. En bonen zijn voor de mens alleen maar voedzaam als ze op de juiste manier bereid worden.

Traditioneel gefermenteerde sojaproducten halen het beste uit de sojaboon naar boven en verminderen grotendeels het ‘anti-voedsel’ dat in een rauwe sojaboon aanwezig is. Eiwitremmers remmen de productie van protease en trypsine. Fermentatie desactiveert de eiwitremmers in de soja. Een rauwe sojaboon bevat 4,8mcg eiwitremmers per 100g; traditionele natto, miso en sojasaus bevatten bijna geen eiwitremmers meer. Fermentatie vermindert ook de aanwezigheid van fytaten, die deels de opname van mineralen verhinderen. Fermentatie verhoogt ook het gehalte aan vitamines B, K en de antioxidanten in soja. En fermentatie van soja geeft minder darmklachten, verlaagt de kans op een opgeblazen gevoel en vermindert winderigheid.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Waarschuwing voor moderne producten op basis van soja, zoals tofu, sojamelk, sojakaas, soja in babyvoeding, sojabrokken, isolaten, sojameel, sojaburgers etc…

De veramerikaanste sojaproducten zijn niet traditioneel gefermenteerd en zijn daarom geen supervoedsel. Deze sojaproducten zijn meestal ontstaan als afvalproduct van de Amerikaanse soja-olie-industrie en bieden enkel enorme mogelijkheden voor voedingstechnologen, maar niet voor je gezondheid.

Deze ‘moderne’, niet gefermenteerde sojaproducten worden bekomen door enorme hitte en druk, door chemische solventen, door sterke zuren of sterk alkalische stoffen, door extrusie en andere harde methoden, technologische wonderen, maar niet zonder nadelen. Zo kunnen deze moderne afvalproducten schadelijke stoffen bevatten, zoals nitrosaminen (vanuit nitraat gevormd door zuren in combinatie met hoge temperaturen tijdens de productie: kankerverwekkend), lysinoalaninen (crosslinking tussen lysine-eiwit en alkaline: nierfalen), heterocyclische aminozuren (door hoge temperatuur extrusie en pyrolise (kraken, uit elkaar halen door hitte): kankerverwekkend), excitotoxinen (glutamaat en aspartaat wordt gevormd door hydrolyse van sojaeiwitten: slecht voor hersenen en gedrag), chloropropanolen zoals 3-MCPD en 1,3-DCP (ontstaan bij alkalische hydrolyse: leverkanker), furanonen (door koken onder hoge temperaturen: mutageen), hexaan en andere solventen zoals aceton, benzeen en chloroform. Deze sojaproducten zijn junkfood!

Vermijd tofu, babyvoeding of supplementen op basis van soja (isoflavonen en lecithine van soja en proteaseremmers), sojaworsten, sojaburgers, sojamelk, TVP (textured vegetable protein of sojabrokken genoemd), goedkope sojasaus uit de supermarkt, soja-ijs, HP (hydrolized protein), SPI (soy protein isolate), SPC (soy protein concentrate), ontgeurde of gedeeltelijk geharde olie op basis van soja.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Soja was en is geen Aziatisch voedsel

Soja en de gezonde link met Azië worden misbruikt. Soja was geen Aziatisch voedsel. Tot de tweede wereldoorlog gebruikten Japanners, Chinezen en Aziaten slechts sporadisch soja. Sinds de tweede wereldoorlog worden de Japanners door de Amerikanen gedwongen om zich aan te passen aan de Amerikaanse eetgewoonten. Gmo soja wordt verplicht ingevoerd, met Amerikaanse voedingstechnologie geproduceerd en vooral in de vorm van olie grootschalig geconsumeerd.

De gewezen president Sukarno van Indonesië (1945-1967) waarschuwde zijn landgenoten ‘wordt geen tempeh natie’. Tijdens de Hollandse bezetting maakte tempeh nl. furore bij de arme bevolking, nadat de Indonesiërs gedurende eeuwen gefermenteerde kokosperskoek hadden gegeten.