Saffraan eten zorgt voor gunstige werking bij kanker en ter voorkoming van kanker

Recente onderzoeken suggereren dat saffraan een klinische toepassing voor het behandelen van kanker kan hebben. Kanker is groeiend in de hele wereld. Het onderzoek en gebruik van botanische extracten is één van de belangrijkste ontwikkelingen ter voorkoming en behandeling van kanker (1)(2).

Recent wetenschappelijk onderzoek, zowel in vitro als in vivo, suggereert dat de belangrijkste actieve bestanddelen van saffraan de groei van kankercellen en het ontstaan van tumoren (carcinogenese en tumorgenesis) kan helpen remmen (3)(4)(5)(6). Studies tonen verder aan dat saffraan de ernstige negatieve bijwerkingen van het kankermedicijn Platinol (Cisplatine) kan verminderen (7)(8). De antikanker-eigenschappen van saffraan hebben geleid tot een uitgebreid onderzoek naar saffraan en haar componenten, met inbegrip van safranal en crocin, als veelbelovende preventiemiddel tegen kanker.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Het mechanisme voor saffraan op kanker kan verband houden met de bewezen antioxidatieve werking  van saffraan (9)(10)(11). Een studie waarbij tweemaal per dag 50mg saffraan opgelost in 100ml melk werd gedronken, gaf een significante afname van lipoproteine oxidatie bij mensen met een coronaire hartziekte (CAD) en bewijst het potentieel van saffraan als antioxidant (12).  De actieve bestanddelen van saffraan, waaronder carotenoïden zoals crocin, kunnen van nut zijn bij het remmen van de groei van kankercellen (13)(14)(15).  Een studie van oktober 2011 suggereert dat crocetin in saffraan de cytotoxiciteit -veroorzaakt door vincristine tegen cervicale, niet-kleincellige long-, eierstok- en borstkankercellen- aanzienlijk verbetert (16).

Een andere studie beschrijft het gebruik van saffraan in een liposomale vorm aan cytotoxische verhoogde HeLa en MCF-7 cellen (17).  Een andere studie uit 2011 concludeert dat “saffraan wel degelijk een significante chemopreventief effect heeft tegen leverkanker door remming van celproliferatie en inductie van apoptose (18). Nog een studie uit 2011 stelt dat crocetin invloed heeft op de groei van kankercellen door remming van de synthese van nucleïnezuur, het verbeteren van het antioxidatieve systeem en door apoptose te stimuleren en de groeifactor te belemmeren (19). Studies vertellen ons dat saffraan in de toekomst kan worden beschouwd als een veelbelovend chemotherapeutisch middel bij de behandeling van longkanker (20). Een studie van oktober 2010 had een soortgelijke conclusie: “Het saffraan-extract zorgt voor pro-apoptotische effecten bij longkanker en mag beschouwd worden als een potentieel chemotherapeutisch middel bij longkanker (21). Crocetino remt invasieve borstkankercellen door een neerwaartse regulatie van de matrix metalloproteïnasen (22). Andere documenten suggereren het mogelijk nut van saffraan bij de behandeling van alvleesklierkanker en bloedkanker (23)(24)(25).

Kan aromatherapie met saffraan ook ondersteunen bij kanker?

In de afgelopen twaalf maanden zijn er een heleboel interessante studies gepubliceerd over saffraan en kanker. Een studie van oktober 2011 stelt dat het saffraanextract crocetin de werking verhoogt van het chemo-medicijn Vincristine m.b.t. baarmoederhals-, long-, eierstok- en borstkanker (10). Een andere studie beschrijft het gebruik van saffraan om baarmoederhalskanker- en borstkankercellen te doden (11). Een in mei 2011 gepubliceerde studie concludeert dat “saffraan een significant chemopreventief effect uitoefent op leverkanker door remming van celproliferatie en inductie van apoptose” (12). Een publicatie van april 2011 meldt dat crocetin ” de groei van kankercellen beïnvloedt door remming van de synthese van nucleïnezuur, het verbeteren van het anti-oxidatieve systeem, apoptose te induceren en groeifactor te belemmeren” (13). Studies van 2011 en 2010 wijzen op een mogelijk voordeel bij longkanker (14). Een studie gepubliceerd in oktober 2010 komt tot een soortgelijke conclusie, ” …. het saffraan-extract heeft pro-apoptotische effecten bij longkankercellen en kan worden beschouwd als een potentiële chemotherapeuticum bij longkanker” (15). Een studie uit januari 2011 meldt “dat crocetin de uitbreiding van borstkankercellen remt door neerwaartse regulatie van matrix metalloproteïnases” (16). Drie andere studies hebben het nut van saffraan gesuggereerd bij de behandeling van alvleesklierkanker en bloedkanker (17)(18)(19).

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Saffraan werkzaam ter voorkoming van kankerHoewel het vooruitzicht van de behandeling van kanker door middel van ‘saffraan-aromatherapie’ verleidelijk is, kwam de werking van saffraan in deze kankerstudies waarschijnlijk niet via het aroma. De component die waarschijnlijk verantwoordelijk is voor het cortisolverlagende effect beschreven door Fukui et al. is waarschijnlijk een vluchtig middel, zoals safranal. Om kanker te doden werd meestal de vaste stof crocetin onderzocht. Dit is het gedeelte van de plant dat ook als kleurstof fungeert. Hoewel het verleidelijk zou kunnen zijn om kankerpatiënten te vertellen om ‘saffraan te gaan snuiven’, zal het raadzamer zijn om ‘saffraan te slikken’, als we effectief kanker willen bestrijden.

We kunnen er vrij zeker van zijn dat saffraan werkt om angst en depressies te verminderen. Dus kunnen we kankerpatiënten op zijn minst saffraan aanbevelen om hun gevoelens van depressie te verlagen. Tegelijkertijd kunnen we hopen dat saffraan als neveneffect helpt om hun kanker te genezen. Hoewel het in theorie goedkoper zou moeten zijn om de bloemblaadjes van de saffraankrokus te gebruiken i.p.v. de werkelijke saffraan (stampers), is het waarschijnlijk gemakkelijker, sneller en uiteindelijk toch goedkoper en effectiever om de pure, gedroogde saffraan te gebruiken.

Meer lezen en bronnen over saffraan en kanker

Kankeronderzoek bevestigt de werking van saffraan. Crocin, safranal en picrocrocin in saffraan stoppen de groei van menselijke kankercellen en kunnen bij verschillende tumoren celdood veroorzaken. Crocin blijkt het meest doeltreffend. Saffraan kan ook ingezet worden bij het voorkomen van kanker. Dit wordt deels verklaart doordat saffraan de ontgiftende enzymen in ons lichaam stimuleert. Saffraan versterkt de werking van chemotherapie. Saffraan kan ook worden ingezet voorafgaand aan chemotherapie om DNA-schade te voorkomen/verminderen.

Saffraan kan bij verschillende tumoren celdood veroorzaken. 531
Crocin, safranal en picrocrocin in saffraan stoppen de groei van menselijke kankercellen. Crocin blijkt het meest doeltreffend. 532
Crocetin in saffraan voorkomt kanker en kan ingezet worden bij het genezen van kanker. 533
Saffraan remt kankercellen in hun groei. Hoe meer saffraan genomen wordt, hoe sterker de werking. 534
Crocetin in saffraan is een krachtig middel bij longkanker. Saffraan verbetert het ziekteverloop zowel voor als tijdens de behandeling. 535
Saffraan vermindert DNA-schade door giftige chemicaliën bij kanker. Saffraan versterkt de werking van chemotherapie. Saffraan kan ook worden ingezet voorafgaand aan chemotherapie om DNA-schade te voorkomen/verminderen. 536
Crocin in saffraan stopt de groei van dikkedarmkanker. 537
Saffraan remt de vorming van huidkanker af. Saffraan werkt zowel preventief als genezend. Dit wordt deels verklaart doordat saffraan de ontgiftende enzymen in ons lichaam stimuleert. Deze ontgiftende enzymen zijn glutathion (GST, GPX), catalase (CAT) en superoxide dismutase (SOD). 538
Saffraan doet kankercellen sterven en is perfect inzetbaar als chemotherapie. 539
Saffraan beschermt tegen leverkanker door oxidatieve schade te voorkomen en ontstekingen te verminderen. 540
Saffraan kan ingezet worden als chemotherapie bij longkanker. 541
Saffraan heeft een dodend effect op borstkankercellen. 542

Meer bronnen:
Available at: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/nl. Accessed April 22, 2013.
Available at: http://preventcancer.aicr.org/site/DocServer/E81-TLPW.pdf?docID=1861. Accessed April 22, 2013.
Escribano J, Alonso GL, Coca-Prados M, Fernandez JA. Crocin, safranal and picrocrocin from saffron (Crocus sativus L.) inhibit the growth of human cancer cells in vitro. Cancer Lett. 1996;100(1-2):22-30.
Chryssanthi DG, Lamari FN, Iatrou G, Pylara A, Karamanos NK, Cordopatis P. Inhibition of breast cancer cell proliferation by style constituents of different Crocus species. Anticancer Res. 2007;27(1A):357-62.
Abdullaev JF, Caballero-Ortega H, Riverón-Negrete L, et al. In vitro evaluation of the chemopreventive potential of saffron. Rev Invest Clin. 2002;54(5):430-6.
Abdullaev FI. Cancer chemopreventive and tumoricidal properties of saffron (Crocus sativus L.). Exp Biol Med. 2002;227:20-5.
Nair SC, Salomi MJ, Pannikar. B, Pannikar KR. Modulatory effects of the extracts of saffron and Nigela sativa against cisplatinum induced toxicity in mice. J Ethnopharmacol. 1991;31:75-83.
el Daly ES. Protective effect of cysteine and vitamin E, Crocus sativus and Nigella sativa extracts on cisplatin-induced toxicity in rats. J Pharm Belg. 1998 Mar-Apr;53(2):87-93; discussion 93-5.
Hosseinzadeh H, Sadeghnia HR. Safranal, a constituent of Crocus sativus (saffron), attenuated cerebral ischemia induced oxidative damage in rat hippocampus. Jour Pharm Pharmaceut Sci. 2005;8(3):394-9.
Assimopoulou AN, Sinakos Z, Papageorgiou VP. Radical scavenging activity of Crocus sativus L. extract and its bioactive constituents. Phytother Res. 2005 Nov;19(11):997-1000.
Papandreou MA, Tsachaki M, Efthimiopoulos S, Cordopatis P, Lamari FN, Margarity M. Memory enhancing effects of saffron in aged mice are correlated with antioxidant protection. Behav Brain Res. 2011 Jun 1;219(2):197-204.
Verma SK, Bordia A. Antioxidant property of saffron in man. Indian J Med Sci. 1998;52:205–7.
Tarantilis PA, et al., Inhibition of growth and induction of differentiation of promyelocytic leukemia (HL-60) by carotenoids from Crocus sativus, Anticancer Research 1994; 14(5A): 1913–1918.
Garcia-Olmo DC, Effects of long-term treatment of colon adenocarcinoma with crocin, a carotenoid from saffron (Crocus sativus): an experimental study in the rat, Nutrition and Cancer 1999; 35(2): 120–126.
Abdullaev-Jafarova F and Espinosa-Aguirre JJ, Biomedical properties of saffron and its potential use in cancer therapy and chemoprevention trials, Cancer Detection and Prevention 2004; 28(6): 430–436.
Zhong YJ, Shi F, Zheng XL, et al. Crocetin induces cytotoxicity and enhances vincristine-induced cancer cell death via p53-dependent and -independent mechanisms. Acta Pharmacol Sin. 2011;32(12):1529-1536.
Mousavi SH, Moallem SA, Mehri S, Shahsavand S, Nassirli H, Malaekeh-Nikouei B. Improvement of cytotoxic and apoptogenic properties of crocin in cancer cell lines by its nanoliposomal form. Pharm Biol. 2011;49(10):1039-1045.
Amin A, Hamza AA, Bajbouj K, Ashraf SS, Daoud S. Saffron: A potential candidate for a novel anticancer drug against hepatocellular carcinoma. Hepatology. 2011;54(3):857-867.
Gutheil WG, Reed G, Ray A, Dhar A. Crocetin: an agent derived from saffron for prevention and therapy for cancer. Curr Pharm Biotechnol. 2012 Jan;13(1):173-179.
Samarghandian S, Tavakkol Afshari J, Davoodi S. Suppression of pulmonary tumor promotion and induction of apoptosis by Crocus sativus L. extraction. Appl Biochem Biotechnol. 2011;164(2):238-247.
Samarghandian S, Boskabady MH, Davoodi S. Use of in vitro assays to assess the potential antiproliferative and cytotoxic effects of saffron (Crocus sativus L.) in human lung cancer cell line. Pharmacogn Mag. 2010;6(24):309-314.
Chryssanthi DG, Dedes PG, Karamanos NK, Cordopatis P, Lamari FN. Crocetin inhibits invasiveness of MDA-MB-231 breast cancer cells via downregulation of matrix metalloproteinases. Planta Med. 2011;77(2):146-151.
Bakshi H, Sam S, Rozati R, et al. DNA fragmentation and cell cycle arrest: a hallmark of apoptosis induced by crocin from kashmiri saffron in a human pancreatic cancer cell line. Asian Pac J Cancer Prev. 2010;11(3):675-679.
Dhar A, Mehta S, Dhar G, et al. Crocetin inhibits pancreatic cancer cell proliferation and tumor progression in a xenograft mouse model. Mol Cancer Ther. 2009;8(2):315-323.
Bakshi HA, Sam S, Feroz A, Ravesh Z, Shah GA, Sharma M. Crocin from Kashmiri saffron (Crocus sativus) induces in vitro and in vivo xenograft growth inhibition of Dalton’s lymphoma (DLA) in mice. Asian Pac J Cancer Prev. 2009;10(5):887-890.