De top 11 adaptogenen op een rijtje:

Amla, ashwagandha, chaga, dong quai, duindoorn, he shou wu, honingbos, tulsi, rooibos, rhodalia en shatavari.

Amla (Indiase kruisbes) een adaptogeen die ons beschermt

De Indianse kruisbes is een sterke antioxidant.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

1. amla (Indiase kruisbes):

In de Ayurveda voorgeschreven tegen fysische en chemische stressoren en als sterke antioxidant. Beschermt onze cellen tegen straling en zware metalen. Versterkt ons tegen ziekten zoals fibromyalgie.

chaga (berkenweerschijnzwam) adaptogeen

De Chaga als adaptogeen voor het immuumsysteem.

2. Chaga (berkenweerschijnzwam):

In Rusland al eeuwen bekend om het immuunsysteem te verbeteren. In China wordt die superkruid genoemd. Als adaptogeen in staat om het lichaam sneller bestand te maken tegen veranderingen.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

tulsi (heilige basilicum): Tulsi helpt je aanpassingsvermogen bij elke vorm van stress, depressie, angst.

Adaptogeen Tulsi helpt je aanpassingsvermogen bij elke vorm van stress, depressie, angst.

3. Tulsi (heilige basilicum):

Tulsi helpt je aanpassingsvermogen bij elke vorm van stress, depressie, angst. Vooral bij een overmaat aan mentale belasting. Vooral goed bij hen die als een soort spons fungeren en alle prikkels uit hun omgeving opnemen en hierdoor oververmoeid geraken.

shatavari (asparagus racemosa): In Nepal de genezer genoemd van de 100 ziekten.

Shatavari wordt in Nepal “de genezer genoemd van de 100 ziekten” genoemd.

4. Shatavari (asparagus racemosa):

In Nepal de genezer genoemd van de 100 ziekten. De oplossing bij chronische stress, burn-out en om je prestaties te verhogen bij moeheid. En fibromyalgie. Shatavari als adaptogeen bij chronische stress vermindert  slapeloosheid,  darmproblemen, stemmingswisselingen en verbetert de eetlust.

5. Rhodalia (rozenwortel):

Rhodalia was bekend bij de Vikingen voor uithouding. Groeiend in het ijskoude Siberië 3000 meter boven zeespiegel. Rhodalia verbetert alertheid, vermindert moeheid, verbetert geheugen en verhelpt downgevoel. Balanceert  bloedsuiker niveaus voor minder humeurwisselingen.

Ashwagandha als adaptogeen versterkt ons hormoonsysteem en helpt evenwicht te vinden

Ashwagandha versterkt ons hormoonsysteem en helpt ons evenwicht te vinden of te houden.

6. Ashwagandha (Indiaanse ginseng):

Ayurvedisch kruid om het leven te verlengen en de schildklier te normaliseren. Voorgeschreven bij angst, moeheid, onverdraagzaamheid en reumatische pijnen. Versterkt  ons hormoonsysteem en helpt ons evenwicht te vinden of te houden.

7. He shou wu (Chinees knoopkruid): 

In de Traditionele Chinese Geneeskunde bekend als het kruid van de man met de zwarte haren.
Deze man  was 60 en ziek. Ontdekte adaptogenen en waaronder dit he shou wu kruid en zijn gezondheid kwam terug. Genas van zijn ziekten, kreeg zijn potentie terug en werd 132 jaar.  He shou wu is bijzonder versterkend bij stress die op de nieren of lever toeslaat en wordt in Zuid Afrika de mirakel plant genoemd.

Rooibos (Aspalathus linearis)

Rooibos als adaptogeen om de zenuwen te normaliseren.

8. Rooibos (Aspalathus linearis):

De droogte, de zon en de arme grond aan de hellingen van de Cedar berg In zuid Afrika geven deze plant zijn adaptogene eigenschappen. Een lichaam in overdrive zal gebaat zijn bij rooibos. Rooibos helpt het zenuwstelsel te normaliseren.

9. Honingbos (cyclopia intermedia):

Honeybush heeft als adaptogeen een kalmerende werking. Net als rooibos groeit deze plant op de flanken van de Cederberg in Zuid Afrika waar Honeybush door droogte , zon en arme grond zijn unieke adaptogene eigenschappen heeft opgebouwd in de loop van duizenden jaren evolutie. Honingbos verhelpt spijsvetringstoornissen als gevolg van stress.

duindoorn* (Hippophae Rhamnoides), : Als adaptogeen stimuleert duindoorn

Duindoorn als adaptogeen stimuleert het immuunsysteem.

10. Duindoorn* (Hippophae Rhamnoides):

Als adaptogeen stimuleert duindoorn het immuunsysteem en vermindert duindoorn eczeem, diarree, constipatie , droge ogen en vagina bij stress.

11. Don quai (Chinese engelwortel): 

Don qui is als adaptogeen bijzonder goed werkzaam voor het endocriene systeem. Of anders gezegd een gezegende wortel bij hormonale stoornissen ten gevolge van stress of als oorzaak van stress.

Tip :

Meerdere adaptogenen zijn los verkrijgbaar. Kies resoluut voor bio kruiden omdat pesticiden je stress niveau nog meer verhoogd. In de Ayurveda, de Cherokee geneeskunde en de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt de voorkeur gegeven aan verschillende adaptogenen samen te gebruiken. Omdat zij zo meer zijn dan de som van 1 +1 doordat zij elkaar aanvullen en bufferen.