Waarom beter waakzaam zijn over lectines in onze voeding bij gevoelige darmen?

Dr. Steven Gundry cardioloog en hartchirurg richt zijn aandacht op de genezing van moderne ziekten en veranderingen in ons eetpatroon. Gluten zijn niet de grote boosdoener volgens cardioloog Gundry. Volgens hem dienen we lectines in onze voeding in acht te nemen. Zeker als we last hebben van spijsverteringsproblemen, gevoelige darmen, verminderde immuniteit, moeheid en bij hartproblemen. Hippocrates zei ‘alle ziekten beginnen in de darmen’. Lectines zijn in het oog te houden.

Waarom lectines vermijden?

Lectines zijn een groep van eiwitten (aminozuren) die de plant beschermen tegen roofdieren en de mens. Ze kunnen een oorlog uitlokken in ons lichaam. Met vaak moeheid, opgeblazen buik, verminderde weerstand, ontstekingsreacties en zelfs hartproblemen en reumatische artritis als gevolg. Ze komen voor bij allerlei planten maar ook bij dieren die deze planten, granen, noten vaak eten.
Wees alert voor lectines en je energie pijl zal verhogen, je humeur zal verbeteren en je gezondheid zal versterken.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Wat zijn lectines?

De glutenvrije gekte van de laatste tijd is meestal onterecht. Gluten behoort tot de zachte familie van lectines. Lectines is een veel belangrijkere groep van antistoffen die planten aanmaken. Zo bevat onrijp fruit veel lectines. Omdat de plant nog niet wenst dat je het fruit al opeet. Eerst rijpen en zaadjes voortbrengen dan pas wilt fruit gegeten worden. Lectines verstoren de communicatie tussen cellen. Lectines kunnen gaatje maken in onze darmwanden (lekkende darm). Lectines zijn kleverige eiwitten. Ze kleven zich aan siaalzuur van de hersenen, gewrichten en de zenuwuiteinden waardoor deze cellen minder goed kunnen functioneren. Soja en maïs zijn superbommen van lectines.

Lectines kunnen als zij de darmen intact bereiken zonuline produceren. Zonuline vergroot de kleine gaatjes in de darmwand waardoor grotere moleculen zoals lectines de kans krijgen om in het lymfesysteem en bloedbaan terecht te komen. Eens daar zijn het indringers geworden die het immuunsysteem onnodig veel belasten. En ontstekingen worden aangemaakt. Sommige lectines kunnen ook het hormoonsysteem verstoren en blokkeren.

Niet gluten maar lectines moeten in het oog houden voor onze darmen.

Gluten behoren tot de zachte familie van de lectines
De glutenvrije gekte van de laatste tijd is meestal onterecht. De andere leden uit de lectine familie vormen vaak de grootste problemen. Bijna alle granen en pseudogranen bevatten lectines die vervelender kunnen zijn dan gluten. Zo zijn er duizenden soorten lectines. De zogenaamde glutenvrije producten bevatten vaak veel lectines die schadelijker zijn dan gluten. Bloem van soja, mais, haver, boekweit, quinoa maar ook sojabonen, tofu en peulvruchten zijn rijk aan lectines.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Dr en cardioloog Grundy schrijft in zijn boek “de plantparadox” dat: “Iedereen heeft bacteriën die gluten eten maar als je alle gluten uit je voeding schrapt, verdwijnt de voedseltoevoer en gaan de bacteriën die gluten verteren dood. Word je daarna weer blootgesteld aan gluten dan zul je er veel meer last van hebben.” Dr. Crundy schrijft ook dat ossen worden vetgemest met soja en maïs. Hij is duidelijk geen voorstander van soja en mais. Gluten zijn niet de grote boosdoener.

Bloem van mais, haver, boekweit, quinoa zijn rijk aan lectines.

Maïsveld een superbom van lectines.

In landen waar gluten een belangrijke eiwitbron zijn, hebben mensen zelfs nergens last van. Seitan is een veel geconsumeerd glutenrijk product in Indonesië, China, Japan en veel Oosterse landen, waar het geen problemen geeft. Niet gluten maar andere lectines kunnen voor westerse problemen zorgen. Maar ook allerlei pijnstillers, maagzuuremmers, antibioticakuren en ontstekingsremmers (nsaids zoals aspirine, celcoxib, naproxen, ibuprofen, meloxicam) zijn de slechte vrienden van lectines en helpen hen om via de darmwand het bloedbaan en lymfesysteem binnen te geraken en helpen zo ons immuunsysteem te belasten met moeheid en chronische ontstekingen als gevolg.

Kan het lichaam zich verdedigen tegen lectines ?

Hoe ons verdedigen tegen lectines ?
Het slijm in je neus, het speeksel en de bacteriën in je mond, je maagzuur, de bacteriën in je darmen, het slijmlaag in je darmen en je hersenen vormen allemaal een verdedigingslinie tegen de schade die lectines kunnen aanrichten.

Door fermentatie en verhitting worden vele soorten lectines gedeeltelijk afgebroken. Zo wordt 98% van de lectines in linzen door fermentatie afgebroken. Gist maakt in brood ook vele lectines kapot, waardoor het negatieve aspect van lectines drastisch verminderd worden. Zuurdesembrood en vooral langzaam verkregen zuurdesembrood breekt grotendeels alle lectines af.

Opgepast : Het rijsmiddel transglutaminase in glutenvrije melen om deze luchtiger te maken en BHT in geraffineerde olie en geraffineerde graanproducten om deze langer te bewaren zijn slecht voor je darmen en zijn vaak de oorzaak van wat we denken glutenintollerantie of glutenallergie is.

Niet alle lectines zijn belastend voor het lichaam. Zo zijn de lectines in knoflook, meloen en bepaalde kruiden juist geneeskrachtig. Vaak is het de hoeveelheid die bepaald of het belastend is voor je gezondheid. Dus oppassen met bepaalde voeding die je veel eet. Afwisselen is de boodschap.

Snelkookpan maakt lectines in bonen, peulvruchten, nachtschade- en de pompoenfamilie inactief.
Lectines in tarwe, rogge, gerst en haver kan men inactief maken door spoelen en verhitting. Authentieke seitan die gemaakt wordt van meel wordt 7 tot 12 maal gespoeld en 2 maal verhit. Alleen ‘authentieke’ seitan is de ideale vlees en visvervanger boordevol goede eiwitten zonder actieve lectines.

Welke voeding bevat lectines ?

Pasta, volkorenrijst, crackers, chemische zoetstoffen maltodextrine, erwten, peulvruchten, bonen, soja, tofu, edamame, soja eiwitten, linzen, pompoenpitten, chiazaad, pinda’s, cashewnoten, komkommer, courgette, tomaat, paprika, tarwe, kamut, quinoa, rogge, haver, mais, spelt, popcorn, bulgur.

De rijkste bronnen zijn bonen (zoals soja), erwten, linzen, peulvruchten. En zo zijn ongare bonen een ramp voor onze spijsvertering en gezondheid.
Vlees en kweekvis leveren ons vaak gevaarlijke lectines zonder dat we dat beseffen. Als kweekvis en dieren vetgemest werden door soja, maïs of andere bonen dan is hun vlees ook verzadigde van lectine eiwitten.