Auteur : Bart Maes meer info : www.bartmaes.eu

Dat eiwitten belangrijker zijn dan koolhydraten en suikers is al lang geweten. Teveel koolhydraten en suikers zijn slecht voor onze gezondheid. Te weinig eiwitten eten is niet gewenst voor een optimale gezondheid. Laat daar geen twijfel over bestaan.

Waarom zijn voldoende eiwitten belangrijk?

Niet alleen voor onze spieren maar voldoende eiwitten zijn nodig op vele vlakken van ons lichaam. Eiwitten heb je nodig voor je spieren, huid, nagels, beenderen en organen. En ook voor de aanmaak van je hormonen, eicellen en zaadcellen. Elke dag worden lichaamscellen vervangen door nieuwe cellen. Waarbij elke dag eiwitten noodzakelijk om nieuwe cellen te maken. Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen van je lichaam. Gedurende 24 uur zijn er 60 miljard lichaamscellen aan het werk met eiwitten. Heb je een tekort aan eiwitten dan werken onze cellen niet optimaal. Hoe groter het tekort, hoe slechter voor lichaam en geest. We worden moe, krijgen klachten allerlei, worden ziek etc…

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Onze weerstand heeft eiwitten nodig. Zo kan ze zich beter verdedigen tegen griep, covid-19 en andere infectieziekten.

Onze weerstand vermindert bij eiwit tekorten. Dat willen we deze dagen zeker niet. Voldoende eiwitten geeft Covid-19, griep en andere infectieziekten minder kans. Waarom?
1. Onze maagsappen zijn onze eerste verdediging tegen vreemde indringers via voeding. Deze sappen bestaan uit zuren en enzymen die ongewenste indringers het leven letterlijk zuur maken. Voor deze sappen en enzymen zijn eiwitten nodig.
2. T-cellen in ons lichaam zijn de ultieme verdedigers van onze gezondheid. Zij verdedigen ons tegen ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën die we inademen maar ook oraal inslikken. We hebben 3 soorten T-cellen en al deze verdedigers hebben eiwitten nodig om hun werk te doen.
3. B-cellen in ons lichaam. Deze B-cellen maken anti-lichamen aan tegenover ongewenste indringers zoals virussen en bacteriën. Waardoor het lichaam ze steeds erkent. Zij schakelen T-cellen in. Ook de B-cellen en hun antilichamen hebben voldoende eiwitten nodig.

De juiste eiwit balans voor meer vitaliteit

Omdat eiwitten belangrijke functies in het lichaam hebben, vormen ze een belangrijk onderdeel van ons voedingspatroon. Belangrijk is om gewoon voldoende eiwitten te consumeren; een hoeveelheid die bij jouw lichaam past. De benodigde eiwitten per dag is de formule 0,8 x jouw lichaamsgewicht in kg. Als je 70 kg weegt dan heb je 56 gram eiwitten nodig per dag. Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen die veelvuldig sporten en bodybuilders hebben iets meer eiwit per dag nodig. 1,2 gram per kg lichaamsgewicht. 2,3gram eiwitten per kg lichaamsgewicht per dag wordt als absolute bovendrempel beschouwd. Veel te veel dierlijke eiwitten leggen beslag op je nieren. Verkies daarom plantaardig.

Plantaardige eiwitten zijn superieur

Voorheen dacht men dat eiwitten van plantaardige bronnen, minderwaardig zijn omdat ze niet alle aminozuren zouden bevatten. Dat is meestal niet zo en we hebben niet elke maaltijd alle verschillende aminozuren nodig om gezond te zijn. Aminozuren zijn kleine deeltjes eiwitten waarvan we er 22 verschillende nodig hebben. Voortschrijdend inzicht vertelt ons dat plantaardige eiwitbronnen superieur zijn en leveren je perfect de 22 aminozuren. Plantaardige eiwitbronnen worden gemakkelijker verteerd dan dierlijke. Ze zijn niet vermengd met rotszooi dat fabrieksdieren tijdens hun leven moeten eten. Bvb antibiotica en hormonen. Ook pesticiden worden bij dieren opgeslagen. Kies bij voorkeur voor plantaardige eiwitten van biologische landbouw.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

Kies voor eiwitrijke voeding en verminder koolhydraten en suikers. Je zult je beter voelen. Falafels, pannenkoeken en vleesvervangers kan je ook eiwitrijk kopen. Nuttig boek over eiwitten ? Gezond en gelukkig met eiwitten. Van Bart Maes, Chantal Voets en Serge Restiau.