Stevia gezond? Wat is steviolglycoside? Suikervrij eten of suikervrij dieet? Biedt stevia de oplossing?

Is stevia een gezond product?Ook stevia is hot en lijkt wel het ultieme zoetmiddel te zijn. Stevia bevat inderdaad geen calorieën en heeft een glycemische index van 0 waardoor er ook geen schommelingen in de bloedsuikerspiegel zullen optreden. Dit lijkt fantastisch nieuws als je suikervrij wil eten of een suikervrij dieet volgt.
Maar stevia is geen steviolglycoside. Dat is nochtans wat verkocht wordt als stevia. Het is het voedseladditief E960 (en dus geen suiker). De steviaplant of steviablaadjes mogen in Europa niet als zoetstof verkocht worden. Gezoet met stevia is een verboden woordkeuze omdat men dan verwijst naar de hele blaadje en niet het gesoleerde (geraffineerde) zoete voedingsadditief steviolglycoside E960!

Steviolglycosiden zijn een geraffineerd product dat men bekomt uit verscheidende achter elkaar uitgevoerde extracties, gevolgd door een herkristallisatie. Op 17/6/1999 heeft de Europese commissie haar wetenschappelijk comité van voeding om advies gevraagd. Het comité bevestigde haar eerdere opinie “dat steviolglycosiden niet aanvaardbaar zijn als zoetstof’’. Voorzichtigheid is daarom aangewezen maar sporadisch gebruik is best mogelijk. Maar steviolglycosiden zijn net als geraffineerde suiker niet aangewezen voor dagelijks gebruik.

-advertentie-
Adverteren op Bart Maes? Neem contact op »

  • In 2011 werd E960 toegelaten maar werden maximaal toegelaten doses voorgeschreven afhankelijk van het voedingsmiddel van 0,1 tot max 2g per kg eindproduct. Zo zou de aanbevolen dagelijkse maximale dosis niet overschreden kunnen worden (4mg/kg lichaamsgewicht).
  •  Stevia (steviolglycosiden) geeft je geen energie. De honger blijft.
  • De stevia die in België is toegelaten is steviolglycoside, een geïsoleerd geraffineerd product uit de blaadjes van de steviaplant. De wat bittere metaalachtige smaak is niet voor iedereen even toegankelijk. Deze bittere metaalachtige smaak wordt daarom vaak gecamoufleerd door allerlei vulmiddelen.
  • Bovendien is steviolglycoside tot 300x zoeter dan gewone suiker en daarom moeilijker  te doseren.

Om te zoeten heb je dus heel weinig stevia nodig. Door het kleine volume is een drager noodzakelijk. Let bij de aankoop van stevia op deze drager; het is vaak maltodextrine, een ongezonde suiker met een hoge glycemische index.  Als je kiest voor stevia, kies dan steeds voor erythritol, dextrine of de aminozuren glycine en leucine als drager.
Net zoals bij alle voedingsmiddelen overloop je best de ingrediëntenlijst als je een steviaproduct wilt kopen. Vermijd zo dat je een product koopt dat slechts een klein percentage steviolglycosiden bevat met daarnaast ook andere goedkopere (soms chemische) hulpstoffen.